ClickCease

Lenovo Mirage Jedi Challenges AR headset

In 1977 was er een filmmaker die een low budget Sci-Fi film wilde maken. Omdat de studio niet enthousiast was over zijn idee maakte hij een deal, waarbij de studio alle opbrengsten voor de film mocht houden, zolang hij de rechten voor merchandising kreeg. Hiermee werd een nieuwe industrie geboren. Mede dankzij de vooruitziende blik van George Lucas kunnen we nu een Jedi training volgen met de Lenovo Mirage Star Wars Jedi Challenges Augmented Reality headset. May the Force be with you!

Wat zit er in de doos?

Laten we met het vervelende nieuws beginnen; het complete Jedi Challenges set kost 300 euro voor de Nederlandse markt, de levering start vanaf midden november en je kunt nu al jouw exemplaar reserveren. Dat zal voor de meeste gezinnen toch een duur cadeau zijn voor de feestdagen in december. Amerikanen betalen “slechts” 200 dollar, ook met BTW en importheffingen moeten we in Nederland een stuk dieper in de buidel tasten.

Je krijgt voor dat geld een natuurgetrouwe lightsaber controller met als enige zichtbare verschil een korte “lichtbundel” in plaats van een grote straal licht. De lightsaber is voorzien van “haptic feedback” zodat je ook voelt wanneer je in contact komt met voorwerpen en lichaamsdelen van tegenstanders. Deze “haptic feedback” bestaat vooral uit trillingen, verwacht geen realistisch gevoel.

Er wordt ook een “volgbaken” meegeleverd waarmee het systeem precies weet waar de controller en de speler zich bevindt in de ruimte. Dit wordt doorgaans een “tracker” genoemd, andere VR en AR oplossingen maken ook gebruik van soortgelijke tracking systemen.

De Lenovo Mirage AR headset maakt een belangrijk deel uit van de ervaring. Je moet een recente smartphone (Android of iOS) in deze houder steken, de beelden worden via een doorzichtig scherm voor je ogen geprojecteerd als hologrammen. Dit kennen we ook van headsets als de Microsoft Hololens. Net als bij de Hololens moet je rekening houden met een beperkte kijkhoek, het gezichtsveld wordt niet helemaal gevuld met de AR beelden, je kijkt als het ware naar een rechthoekig venster.

De Star Wars apps

Houd er rekening mee dat lang niet alle smartphones werken met dit systeem, via de website kun je een lijst met merken en modellen vinden. Er zijn apps voor zowel Android als Apple iOS beschikbaar. Op dit moment zijn er drie afzonderlijke ervaringen om de Jedi training te volgen:

Lightsaber gevechten

Eindelijk kun je zelf de strijd aan met vijanden als Kylo Ren en Darth Vader. Je ziet de tegenstanders voor je staan. Met jouw lightsaber zal je aanvallen moeten stoppen, en de tegenstander moeten verslaan met goede timing en precisie. De bewegingen van de speler worden goed vertaald naar het spel zonder duidelijke vertraging. In november weten we zeker of de versie in de winkel probleemloos functioneert.

Holochess

Het holografische schaakspel is beroemd element uit de originele trilogie, dat ook opduikt in de nieuwe films. Sinds de opkomst van Augmented Reality headsets wachten de fans op Holochess in de werkelijkheid. Nu kun je zelf het strategische spel met bewegende karakters spelen.

Strategisch gevecht

Deze RTS ziet er prachtig uit, je kijkt als een reus over het speelveld en stuurt jouw troepen aan om te strijden tegen de vijanden die boven de salontafel zweven. Jij voert de manschappen aan in de strijd tegen het Empire. Er zijn al dergelijke Virtual Reality spellen, dit is de eerste keer dat je een holografische RTS kunt spelen met Star Wars karakters.

Het is niet duidelijk of er nog meer games zullen verschijnen voor dit systeem, er zijn nog geen harde toezeggingen gemaakt. Wanneer de hardware succesvol is kunnen er meer spellen uitgebracht worden, mogelijk tegen betaling.

Waarom AR en geen VR?

De ontwikkelaars van deze headset hebben bewust gekozen voor Augmented Reality in plaats van Virtual Reality. Bij AR houdt je zicht op je omgeving, met VR ben je compleet afgesloten van de buitenwereld. Waar de Hololens een complete computer op je hoofd is, hebben ze bij Lenovo gekozen voor een smartphone houder. Dat maakt de prijs lager, je hebt er uiteraard wel een luxe smartphone voor nodig.

Dit type AR headset is overigens niet de eerste, zo heeft Aryzon AR (Uit Enschede) een kartonnen houder bedacht die ze via Kickstarter gefinancierd hebben. En dan hebben we ook nog de Mira Prism, een smartphone houder die 99 dollar gaat kosten inclusief controller maar zonder lightsaber en Star Wars games.

Lees meer over de verschillen tussen AR en VR.

Star Wars: Jedi Challenges; kopen of niet?

De eerste indrukken lopen uiteen. Hoewel de lightsaber goed lijkt te reageren is de kijkhoek van de headset beperkt, daarnaast is drie spellen voor driehonderd euro wel behoorlijk aan de prijs. Zeker wanneer het mobiele spellen betreft die niet de complexiteit kunnen leveren van een console game of PC spel. Je kunt nu een pre-order plaatsen om als eerste voor Jedi te trainen, het grote publiek kan misschien beter even wachten tot deze AR headset in de winkel ligt.

Lees meer over Lenovo Mirage.

Wil je AR gewoon eens proberen? Neem dan contact met ons op:

Meer informatie over een AR headset?

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.