Alle releases van AR en VR brillen in 2022 en daarna

Valve Index 2 - VR Expert

Virtuele en augmented reality is een bloeiende industrie, met veel brillen voor consumenten en bedrijven, zowel uitgebracht, nog niet uitgebracht maar wel aangekondigd, als geruchten. Het kan een uitdaging zijn om ze allemaal bij te houden. Dit artikel belicht alle VR en AR brillen die in 2022 uitkomen, de brillen waarvan de lancering bevestigd is, en de geruchtmakende brillen waar we alleen maar vol verwachting op kunnen wachten.

Hier is de lijst van headsets:

 • Magic Leap 2
 • Pimax Reality 12K QLED
 • Pimax Crystal QLED
 • PlayStation VR2
 • Vuzix Shield
 • Meta Quest Pro of premium mixed reality: Project Cambria
 • Lynx R-1
 • MeganeX
 • Arpara 5K
 • Tilt Five: tabletop AR headset
 • Apple mixed reality “N301” headset
 • Apple Glass
 • Valve Index 2: Project Deckard
 • Meta’s opvolger voor Cambria: Project Funston
 • Meta’s VR gaming headsets: Project Stinson en Cardiff headsets
 • Meta’s uitstapje naar augmented reality: Project Hypernova and Nazare
 • Google Glass 2.0
 • Samsung and DigiLens’ XR glasses
 • Lenovo and Motorola’s Project Ironman

Bevestigde releases

Magic Leap 2

De Magic Leap 2, die in oktober 2021 aangekondigd werd, zal op 30 september 2022 verscheept worden, en zal voor ondernemingen beschikbaar zijn in drie pakketten met prijzen van $3.299 tot $4.999. 

Deze augmented reality headset zal de meest geavanceerde zijn die momenteel op de markt is, met een haarscherpe 1440 x 1760 per oog, een verbluffende 70° diagonale FoV, en de innovatieve technologie Dynamic Dimming. Een innovatie die regelt hoeveel echt licht de headset binnenkomt, waardoor 3D-objecten scherper worden, zoals tekst. Het toestel exclusief zijn lightpack zal ongeveer 260 gram wegen.

vr-expert-magic-leap-2-promo-2

Pimax Reality 12K QLED

Vanaf het vierde kwartaal van 2022 zal de Pimax Reality 12K QLED visuele onderdompeling ongeëvenaard zijn, zoals Pimax bekend staat te leveren. De Reality VR-headset zal 6K per oogresolutie hebben, 200° FoV, en ondersteuning voor High-Dynamic Range. Verder zal Pimax Reality beschikken over full-body-, eye-, face-, en hand-tracking, wat dynamische foveated rendering mogelijk maakt voor human-eye visuele natuurgetrouwheid. Tenslotte zal de headset zowel draadloos als bedraad werken.

Pimax Reality 12K QLED zal beginnen vanaf $2400, maar een inruiloptie voor uw oude Pimax zal de prijs drukken. Er zij op gewezen dat Pimax een geschiedenis heeft van talrijke vertragingen bij de verzending.

vr-expert-pimax-crystal-headset

Pimax Crystal QLED

De volgende aankomende Pimax headset is de Pimax Crystal. De virtual reality headset zal beschikken over een FoV van tussen de 110° en 120°, met een dual 2880×2720 LCD die een vernieuwingsfrequentie van 160Hz biedt. Tenslotte zal de Crystal beschikken over eye tracking van Tobii met dynamische foveated rendering voor een nog grotere visuele ervaring.

Het was de bedoeling dat de headset tussen juli en september 2022 verscheept zou gaan worden, dus we zouden deze headset eerder vroeger dan later moeten verwachten met een prijs van $1899. Maar, zoals gezegd, Pimax heeft een geschiedenis van het missen van verzenddata, dus houdt daar rekening mee.

Vuzix Shield

De Vuzix Shield werd voor het eerst onthuld op 11 november 2021 en heeft nog geen officiële verschijningsdatum. Op de website van Vuzix staat echter dat de nieuwe slimme bril voor de industrie in de tweede helft van 2022 verscheept zou moeten gaan worden. 

We moeten rekenen op een prijs van rond de $1.999 en zullen gecertificeerde oogbescherming krijgen, want het aR-apparaat is ontworpen voor werknemers in de frontlinie. Verder is de nadruk gelegd op het leveren van een hogere kleurnauwkeurigheid en een diagonale FoV van 30 graden.

Meta Quest Pro of premium mixed reality: Project Cambria

Het is niet zeker of Meta’s Project Cambria een premium mixed reality headset zal zijn, of een Quest Pro iteratie. Onze gok is dat Cambria een eigen headset zal zijn, want Mark Zuckerberg verklaarde: “het zal compatibel zijn met Quest, maar Cambria zal een geheel nieuw en high-end product zijn.”

In beide gevallen is Cambria een headset met 16 tracking camera’s, waarvan sommige gebruikt worden voor face-, hand-, en eye-tracking. Een ontwerp dat slank en aantrekkelijk zal zijn door de toepassing van pancake optiek, en ergens tussen de $800 en $1,000 geprijsd.

De release van Project Cambria wordt verwacht in oktober 2022. Dat heeft Mark Zuckerberg eind augustus 2022 verklaard op de Joe Rogan Podcast.

Onbevestigde releases

PlayStation VR2

Hoewel wij nog geen bevestigde releasedatum hebben voor de PSVR2, is het meer dan waarschijnlijk dat de headset binnenkort zal gaan verschepen. De schattingen wijzen op een release ergens in Q1 2023, met een promotiecampagne in het najaar van 2022.

De virtual reality-headset zal een traktatie voor games zijn, met eyetracking van Tobii, met geoptimaliseerde rendering, foveated rendering genaamd, en verbeteringen ten opzichte van het origineel met inside-out tracking en in-headset haptics.

vr-expert-psvr2

Lynx R-1

Na een succesvolle Kickstarter is de Lynx R-1 innovatieve mixed reality headset naar verluidt centimeters verwijderd van de release. Voor Kickstarter-backers komt hij waarschijnlijk deze zomer, en later voor andere consumenten. De R-1 zal een FoV van 90° hebben met een resolutie van 1600 x 1600 per oog, voorzien van de nieuwe 4-voudige catadioptrische optiek.

vr-expert-lynx-r1-kickstarter-concept

MeganeX

Panasonic dochteronderneming Shiftall is goed op weg om hun standalone virtual reality headset uit te brengen, de MeganeX. De headset zal een ultraslank ontwerp en gewicht hebben, mogelijk gemaakt door pancake optics, en zal een resolutie van 2560 x 2560 per oog leveren met 120 Hz van dual micro OLED display engines.

MeganeX zal ongeveer $900 kosten en de laatste update die wij van deze headset kregen was in maart 2022, met de mededeling dat de release gepland zal zijn voor eind 2022. Door problemen met de toeleveringsketen in China zal de verzendingsdatum echter waarschijnlijk uitgesteld worden tot ergens in 2023.

shiftall-meganex-small

Arpara 5K

Arpara 5K is een tethered VR-headset met een resolutie van 5120 x 2560, die revolutionaire 5K-ervaringen van uw smartphone of spelconsole in virtual reality brengt. De headset zal verder 120Hz hebben en net als MeganeX verpakt zijn in een zeer lichtgewicht headset die niet meer dan 200 gram weegt.

Uit een recente Kickstarter update blijkt, ondanks Covid-19-gerelateerde problemen met de toeleveringsketen in China, dat de massaproductie in augustus 2022 is begonnen, en in september 2022 zal beginnen te verschepen.

vr-expert-apara-5k-smartphone-vr

Tilt Five: tabletop AR headset

De Tilt Five slimme bril is op maat gemaakt voor tabletop games, en plaatst augmented reality boven op het speelbord om de spelers onder te dompelen. Hij wordt geleverd met een indrukwekkende FoV van 110° en een controller die eruitziet als een toverstaf. 

Voorlopig werkt de tabletop smart glass alleen met zijn eigen gekoppelde PC. Het bedrijf kijkt echter naar Android-ondersteuning waardoor Tilt Five standalone wordt of waardoor het mogelijk wordt om meerdere apparaten aan één PC te koppelen.

Kickstarter-backers zullen waarschijnlijk binnenkort hun eerste Tilt Five-pakketten ontvangen, terwijl een bredere release onduidelijker is.

Geruchten over headsets

Apple mixed reality “N301” headset

De premium mixed reality headset van Apple met de codenaam N301 zal een game-changer zijn binnen de virtuele en augmented reality. Er zijn een heleboel indrukwekkende functies in omloop, en u kunt er alles over lezen in dit artikel.

Naar verluidt heeft de headset een stoffen esthetiek, waarbij de pancake optiek een slanker en lichter ontwerp mogelijk maakt. De N301 zal een 3-display opstelling hebben met een totale resolutie van 8K: één display voor elk oog en één voor de periferie van uw zicht met dynamische foveated rendering.

Er zijn veel vertragingen gemeld voor deze MR-headset, maar waarschijnlijk zullen we Apple’s uitstapje naar VR/AR in 2023 zien.

Apple MR Headset - VR Expert - 3

Apple Glass

Er is nog heel weinig bekend over deze headset, behalve dat Apple Glass ofwel een smart glass (assisted reality) product zal zijn, ofwel een augmented reality headset. In beide gevallen zal de Apple Glass volgens de geruchten ergens tussen 2024 en 2025 uitkomen.

vr-expert-apple-glass-unofficial-concept

Valve Index 2: Project Deckard

Er is nog heel weinig bekend over deze standalone virtual reality headset van Valve codenamed “Deckard”. Vanaf nu schatten wij dat een aankondiging van een eventuele Valve Index 2 ofwel tijdens de E3 ofwel tijdens Techtober 2023 zal komen. Wij zullen verder berichten zodra wij meer weten over deze standalone gaming PC VR headset.

vr-expert-valve-deckard-patent-concept

Meta’s opvolger van Cambria: Project Funston

Er is niet veel bekend over Project Funston, behalve dat het een headset zal zijn die bedoeld is als opvolger van de Project Cambria. Met andere woorden, dit betekent dat als Project Cambria een incrementele update van Quest 2 zal zijn – Quest Pro genaamd – Funston een premium mixed reality headset zal zijn. Terwijl als Cambria een premium MR headset is, Funston waarschijnlijk de Quest Pro virtual reality headset zal zijn. Niettemin wordt Project Funston in 2024 verwacht.

VR gaming headsets van Meta: Project Stinson en Cardiff headsets

Said to be aimed at virtual reality gamers, Project Stinson and Cardiff are two headsets that will consist of a budget VR gaming experience, and the other offers a more premium experience. Stinson is expected to see the light of day in 2023, and Cardiff in 2024.

Meta’s uitstapje naar augmented reality: Project Hypernova en Nazare

Vergelijkbaar met de smart glasses in Azië, zouden de smart glass plannen van Meta in 2024 beginnen met wat zij Project Hypernova noemen. Een standalone smart glass dat smartphone meldingen toont.

Project Nazare zal een smart glass aanbod zijn waarvan gezegd wordt dat het een complete augmented reality ervaring biedt en draait op een native gebouwd Meta besturingssysteem. De twee slimme brillen zullen naar schatting in 2026 en 2028 op de markt komen.

Google Glass 2.0

Afkomstig van de onlangs bij Google vervulde vacatures voor het bouwen van een nieuw augmented reality apparaat en een Play store exclusief voor AR. Op dit moment weten we nog niet of het product een smart glass (assisted reality) of een AR-headset zal zijn. Evenmin weten wij iets over een verschijningsdatum of verdere details.

Samsung and DigiLens’ XR glasses

Na een succesvolle serie D-financiering voor DigiLens, waarbij Samsung een van de spilinvesteerders was, heeft DigiLens de middelen van Samsungs massafabricage-infrastructuur om zijn Design V1 Developer XR slimme bril uit te brengen. Een slimme bril die voorzien is van de revolutionaire Transparent Resolution Expanded technologie van DigiLens, die de resolutie in de golfgeleideroptiek tot twee keer maximaliseert. Voorlopig hebben wij niet meer details over dit waarschijnlijke Samsung x DigiLens smart glass product.

vr-expert-digilens-xr-smart-glass-concept

Lenovo en Motorola’s Project Ironman

Naar verluidt is dit de volgende in de rij van Lenovo’s ThinkReality augmented reality serie. Project Ironman was een lek van een aangekondigde samenwerking tussen Motorola en Lenovo. Het is een AR-apparaat dat tethered zal zijn en waarschijnlijk een prijs heeft tussen de $2.000 en $2.500. Er zijn echter sinds december 2021 geen nieuwe updates aangekondigd of uitgelekt, dus we moeten dit met een korreltje zout nemen.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.