ClickCease

Alles wat we tot nu toe weten over de Apple MR headset

Geruchten en nieuws over Apple’s langverwachte mixed reality-headset doen al jaren de ronde. Veel analisten en insiders hebben mogelijke specificaties, prijzen en functies voor het nieuwe apparaat van Apple gedeeld. Dit artikel zal benadrukken wat we tot nu toe over het apparaat hebben geknoopt.

Premium kwaliteit en mixed reality mogelijkheden

Ook codenaam N301, de Apple MR-headset zal van premium specificaties, kwaliteit en daaropvolgende prijzen zijn. De headset zal een reeks camera’s bevatten die augmented reality-mogelijkheden mogelijk maken, oppervlakken, randen en afmetingen van kamers met grote nauwkeurigheid in kaart brengen.

Vergelijkbaar is dat de dominante virtual reality-headset voor consumenten, Meta Quest 2, alleen een zwart-witscène rond de drager laat zien. De geruchten over mixed reality HMD van Meta, Project Cambria, zouden echter kleurencamera’s bevatten die mixed reality-functies mogelijk maken die vergelijkbaar zijn met de Apple-headset. Verder  brengt de Franse startup Lynx in juli 2022 een MR-headset uit met vergelijkbare mogelijkheden.

Slank, stijlvol en lichtgewicht

Apple staat bekend om zijn hoge normen van industrieel en minimalistisch ontwerp. Dit is de reden waarom de nieuwe ontwerpesthetiek van een stoffen buitenkant volgens geruchten op de N301 ligt. Een ontwerp dat opvalt en het gewicht van de headset zelf vermindert. Verder lekten rapporten van de gerenommeerde Apple-analist, Ming-Chi Kuo, uit dat het gewicht tussen de 300 en 400 gram zou landen door eerdere verkeerde lekken.

Apple MR Headset - VR Expert - 1

Huidige schattingen van het ontwerp van vermeende achterdeurbezichtigingen tonen dit headsetontwerp van The Information.

Niet één headset, maar twee Apple headsets

In hetzelfde rapport van Kuo zei hij dat Apple werkte aan een tweede editie, lichtere headset. Dit sluit verder aan bij ons vorige artikel waarin het mixed reality retina-projectoroctrooi van Apple wordt benadrukt, omdat het onwaarschijnlijk is dat N301 dergelijke geavanceerde displaytechnologie zal gebruiken.

Het display

Over de weergavetechnologie gesproken: verwarring trof de technisch lekkende wereld omdat werd aangenomen dat de Apple MR-headset scherpe dubbele 8K-schermen zou hebben. Maar later werd verduidelijkt dat het in plaats daarvan dubbele 4K-schermen zouden zijn, voor een totaal van 8K.  Verder zal de N301 beschikken over een OLED-display-engine van Sony. Een keuze tegen alternatieven van microLED of LCD.

Interessant is dat dit de vraag opent welk type optica de headset zal hebben, omdat microLED een hogere helderheid en lichtefficiëntie heeft dan OLED. Dit is belangrijk omdat als de headset dezelfde optische technologie gebruikt als Meta’s Project Cambria – de Pancake-lens genoemd – een hogere helderheid en luminantie nodig zijn vanwege het donkerder wordende effect van de lens. Daarom heeft een OLED-display-engine moeite om mogelijk voldoende licht naar de ogen van de drager te leiden als een Pancake-lens wordt gebruikt. 

Apple rOS

Aanvankelijk gelekt in 2017 door Bloomberg, werd gelekt dat Apple een virtueel en augmented reality-besturingssysteem aan het ontwikkelen was, genaamd rOS of reality-besturingssysteem.

Na jaren radiostilte dook het Apple reality OS weer op met een vacature van Apple op zoek naar een AR/VR Frameworks Engineer.

Even later is de code mining began, zoals de iOS-ontwikkelaar Rens Verhoeven vond in de App Store upload logs “com.apple.platform.realityos” die ermee verbonden zijn. Een maand later werd een ander stuk code gevonden door Nicolás Álvarez in de open GitHub-repository  van Apple.

Apple MR Headset - VR Expert - 1

Apple nieuwsheadset zal ook  ‘off limits’ zijn van het metaverse. Effectief benadrukken dat Apple geen reclamebedrijf is, iets dat hen onderscheidt van zijn grootste concurrenten.

Ter vergelijking: de meeste andere VR-headsets gebruiken een aangepaste variant van Googles Android-besturingssysteem, binnenkort een eigen augmented reality-besturingssysteem.

Krachtige specificaties in de Apple mixed reality headset

Vroege rapporten eind vorig jaar gaven aan dat de N301 MR-headset het krachtige Silicon M1 System-on-Chip zal hebben. Een chip die momenteel zijn ronde doet via Apple’s andere hardware. Nu zal de combinatie van deze chip met het Apple reality-besturingssysteem en een MR HMD waarschijnlijk een sterk geoptimaliseerde, soepel lopende en krachtige ervaring bieden.

Apple MR Headset - VR Expert - 1

Om dit in context te plaatsen, hebben andere stand-alone headsets moeite gehad om indrukwekkende specificaties te leveren vanwege hun beperkingen op de verwerking. De Apple Silicon M1-chip betekent dat de stand-alone Apple-headset veel beter zal zijn in  batterijgebruik en efficiëntie.

Warmteafvoer was echter een van de factoren die Apple vertraagden, wat heeft geleid tot  de vertraagde release van 2022 tot 2023.

Releasedatum en prijzen

De eerste signalen van The Information, DigiTimes en Kuo lekten informatie die een releasedatum aangaf die gepland stond voor 2022. Vanwege interne R & D-problemen zoals de warmteverdeling, verliet de Apple-headset EVT2 echter pas eind 2021. EVT2 is waar het testen van de verwarming van de headsets mislukte, waardoor de release naar begin 2023 werd geduwd. De reden is dat er nog verdere stresstests moeten worden uitgevoerd om bepaalde materialen en duurzaamheid te optimaliseren. Terwijl de MR-headset ‘pilotproducties’ zal doorlopen voordat de massaproductie begint.

Als gevolg hiervan ontdekte Kuo dat Apple dan plannen zou kunnen hebben om een consumentgerichte headset uit te brengen met een lager prijskaartje en vervolgens een latere bedrijfslancering met een premium prijs tussen $ 2.000 en $ 3.000: twee HMD’s in totaal.

Conclusie

Apple is een marktleider in hart en nieren. Zozeer zelfs dat ‘wat Apple ook doet, hele industrieën rillen en volgen’.  De virtual en augmented reality industrie is niet anders. We hebben reikhalzend uitgekeken naar de Apple N301 mixed reality-headset, omdat it de commerciële acceptatie van VR / AR zal vergroten en verbijsterende innovatie zal leveren. Uiteindelijk de industrie en haar innovatie vooruit helpen.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.