ClickCease

Apple’s acht jaar oude vr bril, slecht nieuws voor vr?

Apple was tot dusver de grote afwezige op het virtual reality toneel. Hoewel vorig jaar al bekend werd dat zij op zoek zijn programmeurs voor vr apps bleef het voor de rest stil. Deze week werd echter bekend dat het bedrijf al in 2008 een octrooi had liggen voor een vr bril.

Het ontwerp is deze week gekeurd en Apple bezit nu een patent op een vr bril die gebruik maakt van je smartphone. Slecht nieuws voor alle bedrijven die sindsdien hun eigen mobiele vr brillen op de markt hebben gebracht? Of neemt Apple het pad van de minste weerstand en brengen zij een iVR Glass uit?

Apple heeft dus al een aantal jaar het idee liggen voor een vr bril en kan in principe dus een aanklacht indienen tegen andere partijen die een gelijksoortige bril op de markt hebben gebracht. Bedrijf dat het grootste risico loopt is Samsung met de Gear VR. Deze bril maakt net zoals in het patent van Apple gebruik van een extern scherm dat in een frame op het hoofd van de gebruiker wordt geplaatst. In het patent van Apple wordt tevens vermelding gemaakt van een externe controller die dient om te interacteren met content die getoond wordt.

Apple iVR?

Apple heeft tot dusver weinig (publieke) interesse getoond in virtual reality. Dit betekent echter niet dat het bedrijf zich in de toekomst niet op de vr markt gaat begeven. Dit zeven jaar oude ontwerp kan dienen om de marktbetreding een stuk eenvoudiger te maken. Ik betwijfel echter of Apple de route van rechtszaken gaat nemen. Logischer is om een bril uit te brengen die primair geschikt is voor iPhones. Aanhangers van Apple zijn zoals bekend vrij merktrouw waardoor de aanschaf van een officiële Apple VR bril een voor de hand liggende keuze is.

De toekomst moet uitwijzen welke aanpak Apple kiest maar het is elk geval oppassen voor bedrijven die een gelijksoortige bril uitbrengen. En dit zijn er nog wel wat. Bijna elke mobiele vr bril maakt gebruik van het smartphone + frame principe. Ik denk echter dat Apple geen kwaad bloed wil zetten bij de vr community door andere bedrijven te gaan dwarsbomen. Mijn verwachting is dan ook een vr bril exclusief voor Apple producten, die ergens in dit jaar wordt aangekondigd.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.