ClickCease

Augmented Reality maakt werknemers productiever

Voor velen is Augmented Reality niets meer dan tijdverdrijf zoals een spelletje spelen, of een manier om make-up uit te testen voordat je deze bestelt.

Wat is AR?

Lees het hier:   Het verschil tussen VR en AR (en MR)

In de industriële sector wordt dagelijks gebruikt gemaakt van AR toepassingen om het werk sneller en efficiënter uit te voeren.

Volgens General Electric kan er nu al een derde aan tijd worden bespaard door gebruik te maken van een AR bril tijdens complexe werkzaamheden. GE is niet het enige bedrijf dat de mogelijkheden van Augmented Reality nu al toepast op de werkvloer, zoals bij AR in de Logistiek.

General Electric Skylight

Bij GE maken ze gebruik van Skylight, een AR toepassing waarbij een papieren handleiding wordt vervangen door instructies op een Smart Bril. Om het verschil duidelijk te visualiseren lieten ze een werknemer de bedrading van een windturbine volgens de standaard methode aansluiten, en via de Skylight headset. In de video worden beide methodes naast elkaar geplaatst. Omdat de werknemer niet steeds hoeft om te draaien of instructies hoeft af te lezen van papier wordt er 34% aan tijd bespaard tijdens deze klus. Deze tijdswinst leidt tot enorme besparingen voor een bedrijf als GE.

Volgens onderzoek is de productiviteit van werknemers in Amerika tussen 2011 en 2016 met 0,5% toegenomen, in de periode 1996 tot 2005 lag dit op 3%. De groei van bedrijven stagneert omdat de productiviteit van de werknemers niet voldoende stijgt. Daarnaast is er steeds meer behoefte aan geschoolde werknemers met een universitaire graad, ook binnen de industrie. Processen worden steeds complexer en vereisen specifieke kennis.

Personeel op een middelbare school niveau kan de werkzaamheden niet meer naar behoren uitvoeren door de toenemende complexiteit en automatisering van apparatuur. Door zakelijke toepassingen voor de industrie te ontwikkelen op basis van Augmented Reality wordt het eenvoudiger voor werknemers om nieuwe werkzaamheden effectief uit te voeren. Het personeel wordt stap voor stap begeleid, alsof er een persoonlijke coach naast je staat.

Dit verhoogt de productiviteit en maakt het mogelijk voor personeel zonder specifieke scholing om specifieke taken uit te voeren.

Tablets en Smart Glasses

Er bestaat een verschil in zakelijke toepassingen tussen Tablets en Smart Glasses. Met een Tablet kun je de camera bijvoorbeeld richten op een machine, op het scherm verschijnt er nieuwe informatie zoals een schema, of onderdelen die oplichten. Je kunt met meerdere personen naar het scherm van een Tablet kijken. Smart Glasses zijn voor individueel gebruik, alleen één specifieke werknemer kan de instructies aflezen.

Een oplossing met bril heeft als grote voordeel dat de werknemer beide handen vrij heeft om te werken. Daarmee zijn Tablets vooral geschikt voor analyse op de werkvloer terwijl headsets meer geschikt zijn om werk met de handen uit te voeren.

Hololens richt zich op een specifieke markt
Google en Samsung zijn trots op de miljoenen Cardboards en VR headsets die ze verkopen, Microsoft geeft aan dat er slechts duizenden Hololens headsets in omloop zijn. Toch wordt er veel gebruik van gemaakt in de industrie. De Hololens is een Mixed Reality headset op basis van een Windows 10 besturingssysteem. Daarmee kan je Windows applicaties gebruiken in een AR omgeving.

Voor een bedrijf is dat erg praktisch omdat de bestaande software vaak ook op basis van Windows is gemaakt. Microsoft begrijpt waarschijnlijk ook dat de Hololens in huidige vorm te groot is voor thuisgebruik. Een elegante bril met AR mogelijkheden kun je aan de consumenten verkopen, een grote headset die uit een Sci Fi film lijkt te komen is onverkoopbaar. Zeker wanneer je het prijskaartje van drieduizend dollar meetelt.

Lees meer over de Hololens.

ODG maakt de belofte van Google Glass

Google Glass sloeg niet aan, nu enkele jaren later weet de Osterhout Design Group 58 miljoen op te halen om hun R-7 Smart Glasses om te toveren naar een consumentenproduct, met de originele naam R-8. De nieuwe bril zal duizend dollar kosten en werkt op basis van het Android besturingssysteem.

De bril heeft de functies van een smartphone met een speciale “ring controller” ofwel muis-in-de-lucht waarmee je de AR bril perfect kunt bedienen. Met een gezichtsveld van 50 graden kun je een virtueel beeldscherm oproepen die vergelijkbaar is met een 90 graden HD televisiescherm. De R-8 wordt de consumentenversie met de R-9 als professionele grote broer.

AR App laten ontwikkelen

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR App development

 Eolian snoept van meerdere walletjes

Het software bedrijf Eolian maakt zelf geen hardware, ze ontwikkelen AR software op maat voor het leger, educatie, de zorgsector en voor marketingdoeleinden. Hiervoor gebruiken ze de Hololens van Microsoft, de Meta van Metavision en de Glass van Google. Deze drie producten zijn allemaal “beta” producten, geen enkel product is als volwaardig AR product beschikbaar voor de zakelijke markt. Daarmee is duidelijk te zien dat we aan het begin staan van deze revolutie. Slimme software ontwikkelaars bedenken praktische toepassingen voor experimentele hardware.

Volkswagen laat personeel orders picken

Een orderpicker loopt meestal met een handscanner door het magazijn, leest de locatie af, scant het product en gaat weer verder. Met behulp van Smart Glasses kan de werknemer voor zich uit kijken terwijl de relevante informatie in beeld verschijnt. In het montuur is een camera gebouwd waarmee de code van het product automatisch gescand wordt. Hierdoor kan de werknemers overzicht houden en beide handen gebruiken om de werkzaamheden te verrichten.

Magellium begeleid je met een Tablet

Bij de oplossing van Magellium kun je een Tablet richten op een onderdeel van een machine, de werknemer ziet vervolgens een overlay met informatie zoals losse onderdelen en hoe de onderdelen opgebouwd zijn in de machine. Het is zelfs mogelijk om als een röntgenbril door objecten heen te kijken. Zo heb je beschikking over een dynamische en interactieve handleiding die situaties direct kan analyseren om zo de juiste informatie direct weer te geven.

Waar moet je rekening mee houden bij Augmented Reality voor zakelijke toepassingen?

  • Moeten er collega’s meekijken? Gebruik dan een Tablet.
  • Kies het besturingssysteem dat het beste aansluit op de software binnen het bedrijf.
  • Vergelijk de voordelen van zakelijke oplossingen en consumenten producten en maak vervolgens de juiste keuze

AR in de praktijk

  • Is handsfree gebruik belangrijk? Gebruik dan Smart Glasses. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn voor specialistische hulp op afstand. Dit is bijvoorbeeld denkbaar bij gebruik van AR in de industrie.
  • Als het gaat om verbeterde communicatie in Augmented Reality – de juiste informatie op de juiste plaats op het juiste moment – is een toepassing denkbaar voor AR in de zorg.

Schakel een specialist in voordat je als ondernemer investeert in AR apparatuur en het AR App ontwikkeling. Er zijn volop mogelijkheden, deze sector is wel continu in beweging.

Benieuwd naar VR voor een zakelijke toepassing.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.