ClickCease

Augmented Reality voor auto’s

Een nieuwe technologische doorbraak staat of valt met de toepassingen die ervoor ontwikkeld worden. Dat geldt ook voor Augmented Reality, een geavanceerde technologie met enorm veel potentie.

Hoewel de eerste AR apps voor mobieltjes alweer zo’n tien jaar oud zijn, was de consument pas overtuigd van de mogelijkheden toen er spelletjes zoals Pokémon uitkwamen.

Wat is AR?

Lees het hier:   Het verschil tussen VR en AR (en MR)

Voor acceptatie door de grote massa is er iets anders nodig, en autofabrikanten gaan hierin een belangrijke rol vervullen. Augmented Reality voor auto’s veroorzaakt een revolutie in de auto industrie, die op dit moment wellicht nog interessanter is dan automatisch rijdende auto’s.

BMW kijkt naar de toekomst

Bij Augmented Reality is de grootste vraag welke hardware we gaan gebruiken om de virtuele beelden op ons netvlies te projecteren. Op dit moment zijn smartphones en tablets de meest voor de hand liggende keuze, toch is de kans groot dat we in de toekomst allemaal rondrijden met een speciale autobril op onze neus.

Rijden met Augmented Reality

In een concept video van BMW zien we een man die door de stad rijdt met een stijlvolle Cyberpunk zonnebril die voorzien is van een groot aantal innovatieve mogelijkheden.

Zo wordt de route weergegeven op het wegdek, door de bril te koppelen aan camera’s buiten de auto kun je door de deuren heen kijken.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR App ontwikkeling

De concept video van BMW ziet er mooi uit, maar het is dan ook een concept, een blik op de toekomst. Je kunt deze bril niet bestellen bij de BMW dealer, samen met nieuwe velgen of een spoiler.

Onderhoud met AR

Je kunt BMW niet betichten van een gebrek aan innovatiedrang, tien jaar geleden kwamen ze al met een Augmented Reality handleiding voor auto reparatie. Ook hier betreft het weer een concept video met een blik op de toekomst, toch is deze demonstratie ondertussen al voor een groot deel werkelijkheid geworden.

Hololens Garage

De Microsoft HoloLens is een soort AR bril met steroïden, hiermee kun je vrij in de ruimte lopen met een futuristische Mixed Reality bril op je hoofd die aangestuurd wordt door Windows 10. Voor een garage kan dit de perfecte oplossing zijn om auto’s te onderhouden, een bijkomend voordeel van een headset ten opzichte van een smartphone of tablet is de handsfree functionaliteit, de monteur houdt beide handen vrij tijdens de werkzaamheden.

Virtuele ruit van Toyota

We zien al enkele AR ruiten opduiken, het is de vraag of deze technologie gaat doorbreken omdat een AR bril veel eenvoudiger en goedkoper is dan een high tech vooruit. Overigens zou een oplossing met mini-projector die een beeld op de voorruit projecteert mogelijk moeten zijn, maar echt praktisch is het niet.

In een concept video van Toyota uit 2011 lijkt het doodeenvoudig om van een zijruit een soort iPad met Augmented Reality te maken. Je hebt geen bril of projector nodig, alleen een videomontage pakket, een meisje die bedreven is in pantomime en een creatieve filmmaker.

Wetenschappers op het gebied van lichtbreking trekken zich de haren uit het hoofd bij het zien van deze video.

Hyundai Genesis

Het heeft even geduurd maar Hyundai heeft eindelijk de concept video’s vertaald naar de werkelijkheid, en de papieren handleiding vervangen door een app voor smartphones en tablets. Dit betreft een echte toepassing voor automobilisten die functioneel is, en op een zeer visuele wijze precies laat zien hoe je de auto kunt onderhouden. App ontwikkeling kan dikke boekwerken vervangen, zeker de mogelijkheid om digitale handleidingen te updaten maakt dit een zeer goede ontwikkeling voor autoliefhebbers.

Vraag het aan Mercedes

De Genesis richt zich op de luxere klasse auto’s, Mercedes kon uiteraard niet achterblijven. Met de “Ask Mercedes” app kun je allerlei interessante informatie over de auto opvragen door slechts de camera van de smartphone op een onderdeel te richten. Als je er zelf niet uitkomt is de volgende logische stap een videochat te starten met een monteur in de garage.

Hoe maak je een AR app voor auto’s?

De ontwikkeltools voor interactieve handleidingen wordt steeds veelzijdiger en meer betaalbaar. In de nabije toekomst zullen steeds meer autofabrikanten interactieve handleidingen gaan verstrekken aan hun klanten. Het gebruik van beeldherkenning en 3D modellen met animatie maakt het veel eenvoudiger instructies over te dragen op een begrijpelijke wijze. Wat je kunt zien hoef je immers niet uit te leggen. Meer over AR applicaties laten maken.

Auto van de toekomst

De toekomst van auto’s wordt gebouwd op drie elementen; elektrische auto’s, kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto’s en Augmented Reality om de auto te bedienen en onderhouden. AR zet de innovatie binnen de auto industrie in een hogere versnelling.

Lees meer over AR in de automotive industrie

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.