ClickCease

IFA Beurs in het teken van VR

Van 2 tot 7 september 2016 werd de IFA beurs voor consumenten electronica gehouden. Er waren weer veel nieuwe elektronische producten en gadgets te zien. De Virtual Reality hype was duidelijk zichtbaar, veel merken lieten hun nieuwste VR producten zien. Daar zaten oude bekenden tussen, maar ook een aantal opvallende nieuwe producten die voor het eerst te zien waren op de IFA. Hier zijn een aantal VR highlights van de IFA beurs 2016:

Lenovo Phab2 phablet

Deze grote smartphone is het eerste consumenten product dat ondersteuning biedt voor Google’s Project Tango. Daarmee wordt Augmented Reality een stuk beter dan voorheen mogelijk was. De phablet kan een dieptescan maken van de omgeving, vervolgens kun je een nieuwe laag over de werkelijkheid projecteren die perfect aansluit op de realiteit.

Als je Pokémon GO nu al leuk vindt zul je met Tango helemaal onder de indruk zijn. Waarschijnlijk zal de Phab2 ook geschikt zijn voor het nieuwe VR platform Daydream, eveneens van Google. De Lenovo Phab2 heeft een 6,4 inch display, 4GB Ram en is uitgerust met een Snapdragon 652 processor.

Qualcomm Snapdragon VR820

Terwijl de Phab2 gebruik maakt van een Snapdragon 652 liet Qualcomm op de IFA hun nieuwe Snapdragon VR820 zien. Dit is een VR headset op basis van de Snapdragon 820 processor die in samenwerking met het Chinese bedrijf Goertek werd ontworpen.

Twee camera’s registreren de beweging van je ogen, twee andere camera’s zien alles voor je, vier microfoons pikken al het geluid op en de headset werkt op basis van de Qualcomm Snapdragon VR software development kit. Deze headset met een resolutie van 1440×1440 voor elk oog met een verversingssnelheid van 70 beelden per seconde komt later dit jaar uit en werkt ook met Daydream.

AMD Radeon VR processoren

AMD brengt een serie grafische processoren uit die uitstekend overweg kunnen met Virtual Reality toepassingen. De Radeon R9, R9 Fury, R9 Nano, R9 390 en de Radeon RX 480 vallen onder het LiquidVR initiatief waar HTC, Oculus en Sulon ook deel van uitmaken. Deze drie headsets (de Sulon Q VR is nog niet uitgebracht) zullen geoptimaliseerd worden voor de AMD VR processoren.

Acer Predator 21 X Laptop

Als je het over AMD hebt is Nvidia nooit ver weg, de gaming laptop van Acer beschikt over niet één, maar twee GTX 1080 processoren van Nvidia, een nieuwe Intel Kaby Lake processor en oogtracking technologie van Tobii. Dit zwaargewicht van 8 kilo is de droom van elke serieuze gamer, met en zonder VR accessoires.

StarVR werkt samen met IMAX

Acer gaat ook samenwerken met IMAX, die gebruik gaan maken van de StarVR headset van Starbreeze. Dit jaar zal in Los Angeles een 5K StarVR Virtual Reality attractie worden gelanceerd.

Die zal met het 210 graden beeld van de technisch indrukwekkende headset van Starbreeze een ongelofelijke VR ervaring bieden. Starbreeze richt zich vooral op de professionele markt en hoeft daardoor niet de concurrentiestrijd aan te gaan met de vele consumenten headsets.

XMG Backtop

Er begint een markt te ontstaan voor “backtops”, dat zijn computers die je op je rug kunt dragen in combinatie met een VR headset. Zo kun je als een ware Ghostbuster op pad gaan.

HP, Zotac en MSI hebben reeds dergelijke producten aangekondigd, XMG liet hun backtop in werking zien op de IFA 2016 in combinatie met een HTC Vive. De grootste uitdaging is de accuduur, die ligt nu op 60 minuten met twee verwisselbare accu’s.

Medisana VR massagestoel

Even bijkomen van die intensieve gaming sessies? Is die backtop toch aan de zware kant? Rust dan even uit in een massagestoel van Medisana met een nieuwe Oculus Rift module. Je ziet in de headset een masseur of masseuse die zich voorstelt en daarna virtueel plaatsneemt achter je.

Dan treedt de massagestoel in werking terwijl je naar een rustgevende 180 graden video kunt bekijken. Medisana overweegt een API vrij te geven waarmee externe ontwikkelaars interessante ervaringen kunt implementeren.

Alcatel Vision

Smartphone fabrikant Alcatel is niet echt een merk die je associeert met vernieuwing en met luxe. Toch komen ze met een eigen VR headset genaamd Alcatel Vision. Deze headset heeft een forse achterzijde en is uitgerust met twee 3,8 inch schermen met ieder een resolutie van 1080×1020 pixels.

Het gezichtsveld is 120 graden en de headset is net als de Gear VR van Samsung geheel draadloos. Het is een stand-alone headset waar je geen smartphone voor nodig hebt, de headset werkt op Android. Voor content werkt Alcatel samen met Jaunt VR en Magic Interactive Entertainment. Partner Fraunhofer zorgt voor een bijzondere surround sound ervaring.

Alcatel 360 graden camera

Naast een VR headset zal Alacatel ook twee 360 graden camera’s op de markt brengen die je via een microUSB poort op een Android smartphone kunt bevestigen.

Ze werken samen met partners als 360Fly, ALLie Camera, Arashi Vision en Primsom wat er op lijkt te wijzen dat ze de hardware niet zelf hebben ontwikkeld maar uitbesteden aan gevestigde Panorama camera fabrikanten.

Fraunhofer Omnicam 360

Naast de indrukwekkende surround sound technologie van Fraunhofer hebben ze ook een 360 graden Panorama camera ontwikkeld. Deze camera is uitgerust met tien spiegel elementen van elk 36 graden waarmee een beeld wordt opgenomen met een resolutie van 10.000 X 2000 pixels.

Er was al eerder een Omnicam met een 2D beeld, nu is er ook een versie die in stereo 3D kan opnemen. Deze camera valt overigens wel buiten de consumentenelectronica.

Zeiss VR One Plus

Er was al eerder een smartphone houder voor VR van Zeiss, de Plus versie breidt de mogelijkheden van het oude type verder uit maar behoudt het strakke, witte design dat we reeds kennen. De VR One Plus biedt ruimte aan de meeste smartphones met ditmaal een doorzichtige voorzijde waarmee Augmented Reality ook mogelijk wordt.

Verder is het een “passieve” houder in tegenstelling tot de Gear VR van Samsung. De VR One Plus laat je een bril dragen, dat is niet bij alle houders het geval.

Samsung Galaxy Note 7

De nieuwe Samsung Gear VR was al bekend, Samsung concentreerde zich op de IFA vooral op de lijn smart producten waaronder een nieuwe generatie smart watches. Via een Kickstarter campagne is het mogelijk een smart broekriem te bestellen, die telt je stappen en meet je middel om je te helpen met afvallen.

Er was geen letterlijk vuurwerk te zien, toch werd de inmiddels beruchte Galaxy Note 7 vertoond aan het publiek. Door de technische problemen met dit toestel is de verkoop uitgesteld, deze phablet zal ook werken met de nieuwe Gear VR.

Er waren in Berlijn geen nieuwe producten te zien van HTC en Oculus. Sony liet wel de PSVR zien in een opstelling met één headset en vier extra spelers die met een normale controller konden spelen. De IFA 2016 beurs laat zien dat VR een belangrijke opkomende industrie is waar steeds meer merken en fabrikanten hun eigen stukje marktaandeel in proberen te verwerven. Fans van VR technologie hoeven zich de komende tijd niet te vervelen!

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.