Beste VR bril

Beste VR bril

Voor de beste bril ga je niet naar Specsavers of Hans Anders, want die hebben niet waar jij naar zoekt! Na een aantal jaren experimenteren en verfijnen zijn VR brillen in een stadium aanbeland dat we ze naast elkaar kunnen leggen en kritisch kunnen beoordelen. Zo komen we uit op de beste virtual reality bril die dit jaar te koop is. Of ben je op zoek naar de beste goedkope VR bril? Of wil je gewoon de beste VR bril voor 2019 onafhankelijk van jouw budget? Waar je ook naar zoekt, op deze pagina vindt je de winnaars én enkele verliezers die toch het vermelden waard zijn!

Bestaat de ‘beste’ virtual reality bril eigenlijk wel?

Het is altijd lastig om de nummer één te bepalen. Bij een hardloopwedstrijd gaat het heel eenvoudig om de eerste persoon die de finishlijn passeert, bij veel andere lijstjes is het toch een beetje appels met peren vergelijken. Zo was de Google Cardboard in 2015 misschien wel beter dan de Oculus DK2. Uiteraard kon je technisch gezien meer met de Oculus VR headset, maar er waren meer apps voor Cardboard, de prijs lag een stuk lager en het was een ‘consumenten’ product in plaats van een testmodel voor ontwikkelaars. Toch gaan we proberen de beste VR bril voor 2019 te kiezen. Daarbij lopen we een beetje op verdere ontwikkelingen vooruit, toch denken we voor het einde van het jaar geen grote verschuivingen mee te maken…

Beste goedkope VR bril

In deze categorie is het lastig om te bepalen wat we onder ‘goedkoop’ moeten verstaan. Een Pico G2 is een stuk duurder dan een Cardboard VR houder voor een smartphone. Maar daar moet je eigenlijk de kosten voor een smartphone bij optellen. We gaan als beste goedkope VR bril van 2019 voor een product dat al in 2018 op de markt kwam; de Oculus Go. In principe is het niet veel meer dan een Gear VR met alle onderdelen aan elkaar gesoldeerd, dat betekent wel dat we geen Galaxy toestel meer nodig hebben. En Facebook (eigenaar van Oculus) is zo slim geweest om de apps van de Gear VR bijna 100% compatibel te maken met de Go, zo kun je kiezen uit meer dan duizend titels. Eerlijk is eerlijk, daar zit heel veel rotzooi tussen, maar dat laat de pareltjes alleen maar meer fonkelen. We kunnen lekker lui naar Netflix of YouTube kijken, de wereld bezichtigen met Wander, en gamen (vanaf de bank) met Augmented Empire, Drop Dead of Eclipse. Dat de prijzen voor spellen meestal onder de tien euro liggen mag ook best als pluspunt genoemd worden.

Beste dure VR bril

Dit was een behoorlijke lastige keuze. Op zich vinden we de Samsung Odyssey een prachtige Windows Mixed Reality VR headset, maar wij kiezen als beste virtual reality bril zonder naar het prijskaartje te kijken toch de HTC Vive Pro. Hoewel deze VR headset nog steeds werkt met externe trackers blijft dit systeem toch dé keuze voor professionals en serieuze hobbyisten. De kijkhoek is met 110 graden erg goed, de lenzen zijn verstelbaar zodat het zicht optimaal is en de resolutie ligt hoger dan de oude versie. Het pakket wordt helemaal compleet geleverd inclusief hoofdtelefoon en microfoon waarmee het de naam ‘Pro’ dik heeft verdiend.

Wat is de beste VR bril voor 2019?

Wat ons betreft is de winnaar van de titel “beste VR bril 2019” de Oculus Quest. De vernieuwde Rift heeft dezelfde inside-out tracking en kan dankzij een zware gaming PC betere graphics tevoorschijn toveren, toch vinden we dit all-in-one systeem beter als we alle factoren meerekenen. De Quest biedt een volledig draadloze roomscale ervaring inclusief twee ruimtelijke controllers, het systeem is zo goed als no-plug & direct-play, en er is geen dure randapparatuur voor nodig. De keuze aan apps is nog wat beperkt, maar er komen aan de lopende band nieuwe titels bij. Dat hier een flink aantal conversies tussen zitten van de Rift en de PSVR vinden we niet eens zo erg, de Quest is zo gebruiksvriendelijk dat we deze spellen graag opnieuw gaan spelen. Beat Saber laat zien hoe nauwkeurig mobiele tracking kan zijn, Vader Immortal ziet er niet alleen prachtig uit maar het spel levert ook een sterk verhaal binnen het bekende Star Wars universum. Hoewel de Vive Focus en Lenovo Mirage heel interessante all-in-one VR brillen zijn, onderstrepen ze de superioriteit van de Quest.

Conclusie

Facebook is momenteel de koploper in virtual reality hardware, aan de onderkant van de markt lijken zowel Google als Samsung op hun lauweren te rusten. Pico is een vreemde eend in de bijt die goed aan de weg timmert met het klonen van de Go, maar dan vriendelijker voor zakelijk gebruik met een ingebouwde ‘kiosk’ mode. VR wordt langzaam maar zeker volwassen, wie gaat er volgend jaar voor de nummer één positie?

Sluit Menu
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.