360 graden camera kopen

360 graden camera kopen? Dit moet je weten!

Het eerst zichtbare effect van de virtuele revolutie is de opkomst van de 360 graden video.  Deze video’s geven een nieuwe dimensie aan het bekijken en beleven van video-opnames door het unieke perspectief dat zij bieden. Niet langer ben je een toeschouwer van een tweedimensionaal gebeuren maar sta je middenin de beleving.   De camera’s die deze beelden kunnen opnemen komen dit jaar beschikbaar voor zowel de consument als het zakenleven.

Op deze pagina vind je alle informatie over 360 graden video’s en camera’s. De manier van opnemen, bekijken en delen krijgt aandacht alsmede een compleet overzicht van de camera’s die nu en in de toekomst te zien zijn.

Wat zijn 360 graden video’s?

Het concept van beelden waarbij je volledig om je heen kunt kijken is niet nieuw. Sterker nog, deze beelden bestaan al enkele jaren. Bekendste voorbeeld zijn natuurlijk de foto’s op Google Streetview opgenomen met de gigantische camera installaties op de Streetview auto’s.  Deze opnames zijn echter statisch, er zit geen beweging of dynamiek in. Het zijn simpelweg foto’s die weinig toevoegen aan de beleving.

De komst van dynamiek, oftwel 360 graden video, voegt echter een geheel nieuwe belevingsdimensie toe aan het bekijken van de beelden. Deze opnames worden in principe op dezelfde wijze geschoten als de foto’s maar de camera’s zijn in staat ook bewegend beeld vast te leggen. Deze video’s bieden een 360 graden perspectief. Je kunt volledig om je heen én boven je kijken. Het blikveld naar beneden wordt vaak geobstrueerd door het statief waar de camera op staat..

Hoe worden 360 graden video’s opgekomen?

De 360 graden video wordt opgenomen met een speciale camera die over minimaal twee maar vaak meerdere lenzen beschikt. Deze zijn rondom de camera geplaatst en nemen allen beelden op met een grote kijkhoek. De beelden overlappen elkaar waardoor het net lijkt alsof de beelden één geheel zijn. Het feit dat dergelijke camera’s al jaren op de markt zijn maar dat zeer weinig 360 graden video’s te vinden zijn heeft enkele oorzaken.

Allereerst was de prijs van een dergelijke camera torenhoog en niet betaalbaar voor het doorsnee bedrijf of de consument. Andere belangrijke reden was de lastige nabewerking. De aparte beelden van elke lens moesten in post-productie aan elkaar worden geplakt, het zogenaamde stitching. Dit is een langdurige en arbeidsintensief proces waardoor de kosten van het laten maken van een 360 graden opnam erg duur was.

Deze obstakels worden echter snel uit de weg geruimd door betaalbare 360 graden camera’s en het feit dat beelden live aan elkaar worden gestitcht. Druk op de knop en de camera neemt beelden direct in 360 graden op zonder enige vorm van nabewerking.  Deze revolutie zorgt ervoor dat wij de 360 graden video, soms ook vr-video genoemd, snel tot het standaard mediarepertoire gaat behoren.

ricoh-theta2

GIROPTIC

Bulb-360

Hoe kun je 360 graden video’s bekijken?

De video’s zijn op diverse manieren te bekijken en te verspreiden.  De eenvoudigste methode is via een webbrowser waar de video gedraaid kan worden met de muis. De overige methodes maken gebruik van de ingebouwde sensoren in smartphone of vr bril.

Webbrowser

Naamloos-6

De video’s worden gehost op een website en vervolgens met een speciale speler op een website getoond. Er zijn diverse 360 graden spelers op de markt waarvan Kolor, dat recent door GoPro werd gekocht, de belangrijkste is. Daarnaast is het ook mogelijk een vr video op YouTube te uploaden en simpelweg te embedden middels een zogenaamd iframe.

Smartphone

web

Diverse apps bieden de mogelijkheid om 360 graden video’s op te nemen maar ook af te spelen. Hier is ook de app van Kolor de bekendste. Je kunt de beelden bekijken door simpelweg je telefoon te bewegen en middels de ingebouwde gyroscoop wordt bepaald waar het beeld zich bevind.

YouTube & Facebook

degree-video

Het is sinds maart 2015 mogelijk om 360 graden video’s te uploaden en bekijken via het grootste videoplatform ter wereld. Er hoeft slechts een simpel stuk code aan de video te worden toegevoegd om deze geschikt te maken voor YouTube. In de toekomst is het tevens mogelijk video’s te uploaden en delen via Facebook.

VR Bril

cardboard1

Het bekijken van een 360 video met een vr bril zoals de ColorCross is natuurlijk de leukste ervaring. Hierbij wordt de opname in tweeën gesplitst zodat er een zogenaamd side-by-side view ontstaat. De lenzen in een vr bril zorgen vervolgens voor dat de beelden in geheel worden er dat er diepte ontstaat.

Waar moet je op letten bij de koop van een 360 graden camera?

Op dit moment zijn er twee camera’s op de markt, de Theta & Kodak SP360 en dit jaar volgen er nog een aantal meer. Deze zijn grotendeels gericht op de consument en kosten gemiddeld zo’n 500 euro.  Wanneer je van plan bent een 360 graden camera te kopen moet je op de volgende aspecten letten:

Lenzen

Het belangrijkste onderdeel van de camera zijn de lenzen die gebruikt worden.  In de meeste gevallen beschikt een 360 camera over minimaal twee of meerdere lezen. Hoe kleiner het aantal lenzen hoe meer deze moet opnemen wat vaak niet bevorderlijk is voor de kwaliteit. Daarnaast moet je op ‘standaard’ aspecten letten zoals het diafragma,  sluitertijd & de iso-waarden. Hoe beter de specificaties van de lenzen des te meer mogelijkheden en des te beter de kwaliteit.

Beeldkwaliteit

Het formaat van zowel de foto’s en video’s worden vaak in uitgedrukt in het aantal pixels. Hoe hoger het aantal pixels hoe hoger de uiteindelijk beeldkwaliteit. Daarnaast wegen natuurlijk ook het aantal lenzen, de interne hardware die gebruikt wordt om foto’s te maken en de overige specificaties van de camera mee.  De Ricoh Theta heeft bijvoorbeeld wel een Full HD resolutie maar omdat dit geld over het gehele blikveld van 360 graden valt de uiteindelijk kwaliteit behoorlijk tegen.

Frames per seconde

Wil je soepele beelden zonder veel gestotter? Kies dan een camera met een hoog aantal frames per seconde. De meeste 360 graden camera’s schieten video in maximaal 30 frames per seconde wat voor de meeste gebruiksdoeleinden voldoende is.  Sommige camera’s moeten het echter doen met maximaal 15 frames per seconde wat soms wat aan de lage kant kan zijn. Wil je veel video’s opnemen, let hier dan goed op.

Capaciteit

De (interne) opslagcapaciteit van de camera houdt in hoeveel foto’s en video’s je kunt opslaan. Dit staat natuurlijk in relatie met de kwaliteit van de opnames die vaak te selecteren is. De Ricoh Theta kan met 4Gb 100 foto’s met een resolutie van 2048×1024 huisvesten of ongeveer 30 minuten Full HD video. Wil je meer en langer opnemen dan kies dan voor een camera met een uitbreidbare geheugenslot voor je SD kaart.

Grootte, gewicht & bestendigheid

Het belang van het gewicht en de grootte van de 360 graden camera is afhankelijk van het gebruiksdoeleinden.  Onderweg en op moeilijke locatie video’s opnemen gaat lastig met een zware camera. De meeste consumentencamera’s passen echter in de palm van je hand en zijn bovendien licht en erg stevig. Wil je actievideo’s in ruig terrein schieten dan is de schok, warmte,- en waterbestendigheid ook van belang.

Accuduur

Cruciaal wanneer je lang buitenshuis verblijft en niet zonder stroom wilt komen te zitten.  Het bepalen van aantal foto’s of video’s dat je kunt schieten voordat de batterij leeg is dan ook zeer verstandig. Bepaalde modellen zoals de Giroptic beschikken over een verwisselbare accu wat erg prettig is wanneer er geen oplaadpunt in de buurt is.

Connectiviteit

Het hangt vooral af waarvoor je een 360 graden camera gebruiken gaat. Wil je beelden streamen, snel foto’s delen of in direct contact staan met het thuisfront. Dan is een camera met Wifi natuurlijk erg prettig.  Ben je vooral outdoor liefhebber? Dan kan GPS van pas komen. Kijk dus goed naar het doeleinde en de mogelijkheden van je favoriete camera.

Welke 360 graden camera’s zijn te koop?

Momenteel zijn er twee camera’s te koop die in 360 graden foto’s en video’s kunnen maken. De Kodak SP360 en de Ricoh Theta. Daarnaast komen er in de zomer van 2015 diverse andere op de markt waarvan de bekendste de Giroptic is. Onderstaand een compleet overzicht van alle consumenten 360 graden camera’s.

Giroptic

De bekendste en meest bejubelde 360 graden camera. Dit Kickstarter project beloofde als eerste en een full HD 360 graden camera op de markt te brengen maar wist daar niet in te slagen. Diverse deadlines later is de camera nog steeds niet in handen van de backers. De Giroptic beschikt over drie lenzen met een gezamenlijke individueel blikveld van 185 graden en gezamenlijk blikveld van 360 bij 300 graden. Video’s worden geschoten met een resolutie van 2048 x 1024 pixels met een indrukwekkende 25 frames per seconde. Foto’s hebben een resolutie van 4069 x 2048 pixels en de camera beschikt over een Time Laps mode, WiFi verbinding, GPS en een eigen app.

GIROPTIC

V360

V360

De V360 valt vooral op door zijn design. De camera beschikt niet over meerdere lenzen die in ronde behuizing geplaatst zijn maar heeft slechts één lens die via een spiegel beelden in 360 graden opneemt. Deze camera heeft dan ook geen ‘echt’ 360 bij 360 beeld maar moet het doen met een verticale opname van slechts 60 graden.

Hierdoor ontstaat een soort panoramabeeld zoals je die kent van opnames met je smartphone. De resolutie is hoog met een beeld van 6480 x 1080 en video’s worden geschoten met maximaal 30 frames per seconde.

Kodak SP360

Camerafabrikant Kodak was de eerste die met een 360 graden camera op de proppen kwam, de PIXPRO SP360. Deze 360 graden camera beschikt slechts over één lens met een kijkhoek van 360 bij 240 graden, een 16 megapixel sensor en full hd video capaciteit. De SP360 is gericht op de outdoor-fanaat en is schockproof, waterproof en kan temperaturen aan van -10 to +40 graden.

Op YouTube zijn al een flink aantal video’s te vinden waarvan de kwaliteit niet al te best is, dit is ook vrij lastig met slechts 10 frames per seconde. Het is duidelijk te merken dat dit één van de eerste 360 graden camera’s is maar de SP360 toon duidelijke de potentie van deze nieuwe manier van opnemen.

Kodak SP360

360FLY

360fly

Deze 360 graden camera ziet er qua design erg tof uit en lijkt op het Cyborg broertje van de Bulb camera.  De 360 fly beschikt echter maar over één lens die door middel van 8 spiegels een kijkhoek van 240 graden weet te creëren.  Filmen gebeurd met een resolutie 1504 x 1504 pixels met 30 frames per seconde. Ook deze camera richt zich op outdoor-fanaat met een stevig design, waterdichte, stofdichte en schokbestendige behuizing van slechts 150 gram.

Het bevestigen van de camera is tevens mogelijk op bijvoorbeeld een helm of mountainbike. De 360fly heeft een interne opslagcapaciteit van 32GB wat genoeg is voor een flink aantal uur video’s. Dit is duidelijk een camera die de concurrentie aangaat met de GoPro dat zich nu ook op virtual reality gaat richten.

Bubl

De Bubl werd tevens tot leven gewekt via een Kickstarter project en pretendeert een 360 graden camera voor iedereen te zijn. Deze 360 graden camera beschikt over vier lenzen met een beeldhoek van 190 graden die foto’s schieten met een resolutie van van 3840 x 3840 pixels en video’s opnemen in full HD met 15 frames per seconde. Verlaag je de videoresolutie naar 1440 x 1440 pixels dan neemt de Bubl video’s op met 30 frames per seconde.

Beelden die opgenomen zijn worden via WiFi rechtstreeks naar speciale app op je smartphone gestuurd en delen gaat eenvoudig via social media of via cloudopslag zoals Dropbox & Drive.  De Bubl is te pre-orderen voor het niet misselijke prijskaartje van 700 dollar. Reken hierbij verzend en –importkosten en je bent al snel 800 euro kwijt voor deze camera die je in de lente van dit jaar thuis kunt verwachten.

Bulb-360

IC-Real-Tech

IC Real Tech

Deze camerafabrikant brengt gelijk drie varianten op de markt. De Allie Pro, Home & Play die allen over twee lenzen van beschikken met een videoresolutie van 720p. De duurste versie, de Pro beschikt over een betere kwaliteit lenzen dan zijn kleine broertjes maar hier hangt ook een prijskaartje aan.

De IC Real Tech Allie Pro, een behoorlijk mondvol, gaat weg voor 3000 dollar terwijl de andere versies nog geen 500 euro kosten. Deze camera’s zijn duidelijk gemaakt om opnames te maken in een rustige setting. Ergonomie, stevigheid en dingen als schokbestendigheid ontberen deze 360 graden camera’s. De fabrikant richt zich dan ook meer op beveiliging en indoor vermaak dan op mensen die (extreme) sporten beoefenen.

Ricoh Theta

Samen met de SP360 de enige camera die op de markt is. Specificaties van deze camera zijn niet bekend gemaakt en dit heeft wellicht een reden. Tijdens onze uitgebreide Ricoh Theta review waren wij namelijk niet onder de indruk van deze eerste generatie 360 graden camera.  De Theta maakt redelijke foto’s die op een mobiele telefoon goed tot hun recht komen maar hun impact verliezen op een groter apparaat zoals een desktop.

De video’s zijn zeer matig, de pixels zijn te tellen en er kunnen slechts video’s van maximaal drie minuten worden opgenomen.  De camera is wel zeer compact, voelt stevig aan en heeft een leuk design. Dit rechtvaardigt het prijskaartje van ruim 400 euro echter niet.

ricoh-theta

Panono-360-graden-camera

Panono

De Panono camera is een bijzondere 360 cam in dit rijtje. Deze is namelijk speciaal ontwikkeld om 360 graden beelden te schieten in de lucht. Je werp de camera omhoog en op het hoogste punt neem deze automatisch een foto. De Panono beschikt over maarliefst 25 aparte lenzen die geplaatst zijn in een bolvormige behuizing en schieten foto’s van 108 megapixels. Nadeel is dat deze 360 graden camera niet beschikt over een video-modus.

Je bent dus enkel in staat foto’s te schieten en dit is nogal een tekortkoming ten opzichte van zijn concurrenten. Hoewel het aantal megapixels behoorlijk hoog is zien de beelden er niet altijd even goed. De bolling in de beelden is vrij duidelijk en de scherpte valt tegen.  De stitching is daarentegen vrij goed, het overloop tussen de verschillende beelden is nauwelijks zichtbaar.

Welke 360 graden camera kopen?

Je uiteindelijke keuze hangt af van diverse factoren zoals het gebruiksdoeleinde, de kwaliteit die je wenst, de connectiviteit die noodzakelijk is etc. Maak voor jezelf een lijstje en kijk vervolgens goed welke camera het beste past bij jou eisen. Het geven van een goed antwoord is bovendien lastig om dat er slechts 360 graden camera’s te koop zijn en van de andere nog weinig bekend is.

De Ricoh Theta & Kodak SP360 raden wij vooralsnog af vanwege de beperkte opnamekwaliteit en mogelijkheden.  De andere camera’s zoals de Giroptic, Bubl & Panono zijn veelbelovend maar het blijf afwachten of deze aan de verwachtingen voldoen.

Ons advies is om te wachten tot na de zomer wanneer alle camera’s op de markt zijn zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Via deze site houden we je op de hoogte van de ontwikkelen en nemen wij in de toekomst meerdere 360 camera’s onder de loep.