360 Graden VR Video laten maken

Zelf een 360 graden video maken is helemaal niet moeilijk. Je neemt bijvoorbeeld een Insta360 Nano, die zet je op een iPhone en je kunt direct een VR video maken. Dat is leuk voor Facebook, maar wanneer je behoefte hebt aan meer kwaliteit is een VR video laten maken een beter idee. Er zijn veel mogelijkheden bij een VR film laten maken, naast 180 graden en 360 graden kun je bijvoorbeeld ook een 3D video laten maken. En dan is er ook nog het verschil tussen alleen rondkijken en zelf rondlopen. Hoe een VR video laten maken precies werkt kun je in dit artikel lezen.

Zelf VR Video maken of uitbesteden?

Voor een blog filmpje van jezelf of van je vakantie kan een Gear 360 of een Giroptic 360 camera al voldoende zijn, voor opnames die ook door andere mensen bekeken worden dan je naaste familie en vriendenkring zul je minimaal in 4K moeten opnemen. Met camera’s als de Nikon Keymission en GoPro Fusion kun je heel goede resultaten behalen. Maar voor het serieuze werk kun je beter Virtual Reality laten maken door de professionals, die werken met camera’s die een 8K resolutie leveren, ze kunnen deze beelden ook professioneel monteren voor het beste resultaat.

VR Expert: niet alleen VR app developers.

360 video productie bedrijf of 360 graden tour laten maken

VR Film laten maken

Bij een VR Film laten maken is technologie eigenlijk maar één kant van het verhaal. De voorbereiding, manier van opnemen en monteren zijn eigenlijk nog belangrijker. Zo kun je met een 360 graden video helemaal in de rondte kijken, toch mag je niet de leden van de cameracrew zien. Het betreft vaak langere opnames, de planning moet daarom goed zijn om ieder shot perfect te maken. Er moet rekening gehouden worden met licht, geluid en uiteraard moet je in de montage de juiste sfeer kunnen overbrengen. Je ziet het, een VR film laten maken is meer dan iemand met een megafoon die “actie!” roept.

Virtual Reality laten maken

Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij een Virtual Reality film laten maken, we zullen de voornaamste elementen er eens uitlichten:

  1. 360 Graden video laten maken: Voor een scherp beeld is 4K eigenlijk het minimum bij 360 graden video, er zijn meer beeldpunten nodig dan bij een reguliere televisie-uitzending omdat je helemaal rond kunt kijken. Voor professionele kwaliteit VR video wordt 8K vaak al standaard gehanteerd, daarvoor worden meerdere lenzen gebruikt waarvan de afzonderlijke beelden later aan elkaar worden “gestitched”. Dit soort apparatuur wordt normaal gesproken per project ingehuurd, alleen professionele studio’s kopen dit soort camera’s omdat de kosten erg hoog liggen. Niet alleen voor de camera maar ook voor een snelle montagecomputer om de beelden te verwerken.
  2. 3D Video laten maken: Een 360 Graden video is eigenlijk een brede strip die op een cilinder wordt geprojecteerd. Je staat als kijker in het midden van deze cilinder en kunt vrij rondkijken. Dat ziet er bijzonder uit, maar zonder gevoel van diepte is de immersie niet optimaal. Je kunt ook een 3D Video laten maken, dan wordt er voor het linker- en rechteroog een iets verschoven beeld opgenomen waardoor je de illusie van diepte ziet. Dit maakt een VR Film laten maken pas echt bijzonder.
  3. Montage bij een VR Video laten maken: De nabewerking mag zeker niet worden onderschat. De beste beelden moeten worden gekozen, de overgangen naar nieuwe shots moeten de kijker als het ware leiden door de productie. De gebruiker kan immers overal kijken, hoe stuur je de blik van de toeschouwer? Daarnaast zijn zaken als titels, een voice-over of passende muziek ook van belang, de professionals kunnen daarmee een VR video produceren die de juiste impact heeft bij de kijker, en ze niet alleen maar misselijk maakt.

Oculus Video laten maken

Er zijn verschillende VR brillen om het resultaat op te bekijken, van een eenvoudige Cardboard tot aan een HTC Vive VR headset voor PC. Laten we de oplossingen van Oculus als voorbeeld nemen, die bieden diverse producten met afwijkende technische mogelijkheden.

Gear VR en Oculus GO

De Samsung Gear VR en Oculus GO werken beide op basis van mobiele technologie die zich in de headset bevindt (in het geval van de Gear VR op basis van een smartphone). Daardoor zijn kabels overbodig. Je kunt VR films bekijken in 360 graden en stereoscopisch 3D, maar je kunt hier niet vrij in bewegen. Voor een VR video waarin de kijker zelf niet hoeft te bewegen is dit ruim voldoende. Beide systemen werken op basis van Android met daar de Oculus Home software als extra laag overheen.

Oculus Rift en Santa Cruz

De Oculus Rift en Santa Cruz Deze VR headsets bieden wel volledige bewegingsvrijheid, maar dat wordt vooral gebruikt voor spellen met 3D graphics. Voor video biedt dit weinig voordeel, al wordt er wel gewerkt aan “interactieve” 360 graden video zoals de technologie van Lytro. Dan kun je in een vooraf opgenomen 3D video bewegen waarbij het perspectief mee zal veranderen. Zelf een dergelijke VR film laten maken is momenteel nog toekomstmuziek, maar het biedt wel interessante mogelijkheden voor de toekomst.