360 video laten maken

Sinds de introductie van breedbeeld is er niet zo gek veel veranderd aan de wijze waarop we films maken en kijken. Digitale video heeft de productie ten opzichte van analoge film versneld en eenvoudiger gemaakt, voor de kijker is de ervaring grotendeels hetzelfde gebleven. Nu is er 360 video waarbij de toeschouwer volledig in de rondte kan kijken. Dit is mogelijk in de browser van de computer via een website zoals YouTube of Facebook of via een mobiel apparaat, de beste manier om 360 video te bekijken is een VR bril. Een 360 video laten maken leent zich vooral voor korte films, documentaires, virtuele tours en promotiefilms. Hoe komt een 360 graden productie eigenlijk tot stand en waarom zou je een 360 video laten maken?

Zie ook: 360 Video Productie: Het Proces en de Moeilijkheden

Waarom een 360 video laten maken?

Het nut van een videoproductie hoeft niet nader toegelicht te worden, een 360 video laten maken vereist wel wat toelichting. Je kunt immers het resultaat niet op iedere televisie terugkijken. Dat hoeft ook niet, 360 video productie is vooral gericht op een publiek dat gebruikt maakt van smartphones en tablets om video te bekijken, of via een VR bril zoals Google Cardboard, Oculus Go of HTC Vive. Een 360 video plaatst de kijker centraal in een situatie of omgeving. Je bent geen toeschouwer meer die van buitenaf kijkt, het lijkt alsof je zelf aanwezig bent op de locatie. Deze betrokkenheid is ideaal voor toepassingen als:

  • Een virtuele tour voor toeristische doeleinden zoals promotie van een stad.
  • Een 360 video voor makelaars die een woning laat zien die nog niet gebouwd is.
  • Een documentaire die inzicht geeft over een specifiek onderwerp.
  • Een marketing video die meer opvalt dan een standaard promotievideo.

Dit zijn slechts enkele toepassingen, er zijn nog veel meer mogelijkheden met deze nieuwe wijze van video productie.

Alternatief; 180 video laten maken

Naast 360 video productie kun je ook 180 video laten maken. Zoals de naam al suggereert kun je bij dit soort video niet helemaal rondkijken. Voor situaties waarin compleet draaien niet praktisch is kan dit een goede oplossing zijn. Het beeld is aanzienlijk groter dan een standaard televisiescherm terwijl de kijker niet helemaal hoeft rond te draaien om de film te bekijken.

Wat is er nodig voor een 360 video laten maken?

Net zoals professionele filmproductie een stuk complexer is dan een camera op een acteur richten, is een 360 video productie ook een uitdaging op zich. Dit zijn in het kort de stappen die doorlopen worden tijdens een 360 video productie:

Stap 1: Concept en script

Iedere film begint met een goed idee. Dit kan de promotie van een product zijn, een onderwerp voor een documentaire of de kijker informeren over een specifiek onderwerp. Op basis van een concept kan er een script worden geschreven. Bij reguliere videoproductie is een goed script van belang, bij 360 video productie is een doordacht script onmisbaar. Dat komt vooral omdat alles op de locatie in beeld komt, en de beeldwisselingen zijn doorgaans een stuk langzamer wat een goede planning vereist.

Stap 2: 360 graden camera

Er zijn volop 360 graden camera’s verkrijgbaar, met afwijkende beeldkwaliteit, resolutie, in-camera stitching of achteraf, stereoscopisch 3D of plat, met of zonder surround sound en nog veel meer. Er zijn enkele “standaard” professionele camera’s maar de juiste keuze is tevens afhankelijk van het budget en de beoogde doelstelling. Een eenvoudige 360 graden camera kost enkele honderden euro’s, voor een professioneel model ligt de prijs op duizenden tot zelfs tienduizenden euro’s. Dit soort camera’s worden doorgaans op projectbasis gehuurd.

Stap 3: Locaties, acteurs en crew

Wanneer je een 360 graden beeld opneemt is de locatie van groot belang. De kijker ziet niet alleen de rechthoek die de regisseur wilt laten zien; voor, achter, links en rechts, alles komt in beeld. Dat betekent dat de belichting ook perfect moet zijn in alle richtingen. Wanneer er acteurs of figuranten in beeld komen moet er een doordachte choreografie plaatsvinden om de kijker als het ware te sturen door de 360 film. Alle personen die op de set of echte locatie aanwezig zijn moeten precies weten wat de bedoeling is.

Stap 4: Montage faciliteiten

Nadat de opnames voltooid zijn worden de beelden gemonteerd. Afhankelijk van de camera zal er eerst “stitching” nodig zijn om de afzonderlijke beelden van de 360 camera aan elkaar te koppelen. De camera beschikt namelijk over meer lenzen die ieder een eigen hoek opnemen. Daarna moeten de beelden dusdanig gemonteerd worden dat de kijker niet gedesoriënteerd raakt, dat betekent minder beeldwisselingen dan normaal gesproken in moderne videoproductie van toepassing is. Ook kan in de montage de gewenste kijkrichting gestuurd worden, bijvoorbeeld door teksten in beeld of andere graphics.

Stap 5: Publicatie platform

Als laatste stap bij een 360 video laten maken zal het resultaat bij de toeschouwer terecht moeten komen. Dit kan offline zijn tijdens een evenement, of online via een platform als Facebook of YouTube. Hoewel de beelden het beste tot hun recht komen via een VR bril, zijn de beelden ook te bekijken op een PC monitor of mobiel apparaat. Daarmee kun je een grote doelgroep bereiken.

Dit zijn de vijf basisstappen die nodig zijn bij een 360 video laten maken. Informeer bij de specialist naar alle mogelijkheden en denk samen na over de mogelijkheden van een 360 graden productie.

360 camera huren Amsterdam