360 video of 3D video, wat is beter?

Er komen steeds meer camera’s op de markt die 360 graden foto en video kunnen opnemen. Er zijn daarbij drie verschillende categorieën:

  • Een camera met één zeer bolle lens.
  • Een camera met twee bolle lenzen waarbij het beeld aan elkaar “gestitched” wordt.
  • Vele camera’s in een cirkel met afzonderlijke beelden die later aan elkaar “gestitched” worden.

Er komen weer twee nieuwe camera’s bij die nieuwe functionaliteiten toevoegen, maar elk op een geheel andere wijze.

Orah 4i

orah360Deze camera richt zich op de professionele productiehuizen die een snelle maar kwalitatief hoogwaardige manier zoeken om 360 graden producties te maken. Deze camera heeft vier groothoek lenzen, een realtime stabilisatie en realtime stitching.

Doordat de vier afzonderlijke beelden direct worden samengevoegd kun je de beelden direct terugkijken en zelfs live streamen. Dat kan een productiestudio veel tijd, en daarmee geld uitsparen. De beeldkwaliteit lijkt in orde met een 4K resolutie, al is de framerate van 30 beelden per seconde een beetje teleurstellend. Nu betaal je nog $1800,- maar deze prijs zal later worden verdubbeld.

https://youtu.be/b-iI58lJ1fU

Lucid VR

lucid3dDe Oculus Rift begon als Kickstarter, de Lucid VR begon als Indiegogo project. Nu heeft het team achter Lucid VR ruim 2 miljoen aan geld opgehaald om hun product verder te ontwikkelen. Met een video resolutie van 2K (60 fps) en een foto resolutie van 4K ligt de beeldkwaliteit wat lager dan de Orah 4i, maar er zijn twee grote verschillen.

Als eerste is de Lucid VR een 180 graden camera, je kunt dus niet helemaal rondkijken. Voor iedereen die wel eens een 360 graden video vanaf de bank heeft proberen te kijken zal dat geen bezwaar zijn, 180 graden is meestal voldoende.

Het andere verschil is interessanter; de Lucid VR heeft twee lenzen voor een stereoscopische opname, je ziet dus diepte. En dat is behoorlijk uniek in de VR industrie. Een foto of film met diepte geeft een geheel andere ervaring dan een platte video in een cilinder.

De waarde van stereoscopisch beeld bij panorama foto’s en video wordt vaak onderschat. Als je een VR game hebt gespeeld en vervolgens een 360 graden film gaat bekijken zie je meteen het verschil. Je kunt weliswaar rondkijken maar de beleving is een stuk minder. Lucid VR levert een stereoscopisch beeld, dat is een kenmerk die zelfs de professionele 360 camera’s momenteel niet kunnen leveren. Dat heeft ook te maken met het ontwerp. Met een aantal camera’s in een cirkel is dat niet te realiseren.

 

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!