360 video’s maken met 4K camera’s

Het aantal nieuwe 360 camera’s is haast niet bij te houden, moesten we het enkele jaren geleden nog doen met een Kodak Pixpro of een Samsung Gear 360, nu hebben we de keuze uit vele merken en modellen van bekende namen zoals Nikon, tot nieuwkomers zoals Insta360. Hoewel de specificaties en mogelijkheden van deze camera’s soms flink uiteen lopen, zijn de meeste fabrikanten het er over eens dat een 4K resolutie een minimum vereiste is voor een acceptabele beeldkwaliteit. Welke 4K camera’s zijn er momenteel op de markt, en hoe kies je de beste camera die past bij jouw manier van filmen? Als je niet kunt kiezen, of de meest geschikte camera is toch nog te duur, kun je ook een 360 camera huren, professionele camera’s gaan vaak tot een resolutie van 8K of zelfs hoger.

4K, 5.2K, 5.7K, hoeveel pixels is genoeg?

De meeste mensen hebben nog een Full HD televisie thuis met een resolutie van 1920×1080 pixels, dat geeft toch al een mooi beeld? Waarom heb je dan 3840×2160 pixels of zelfs meer nodig voor VR video? De voornaamste reden is het feit dat je met 360 video het beeld op een bol of cilinder projecteert die om je heen wordt gewikkeld. Met name in de breedte is er veel meer beeldinformatie vereist dan bij een standaard 16:9 kader.

Daar komt nog bij dat je het beeld op een zeer korte afstand van je ogen ziet. Vanaf 4K kun je een acceptabel scherp beeld produceren voor VR headsets. Meer is beter, maar door het compacte formaat van de 360 camera’s kan een hogere resolutie ten koste gaan van de lichtgevoeligheid.

VR Expert: niet alleen VR app developers.

360 video productie bedrijf of 360 graden tour laten maken

Van 360 video naar “platte” video

GoPro maakt er flink reclame mee, toch zijn ze niet de eerste met “Over-Capture”. Je neemt de video op in 360 graden, later kun je een Full HD video monteren met wisselende camerastandpunten. Dit biedt een filmer enorm veel vrijheid in post-productie. Insta360 biedt deze functie al langer, met de Insta360 One kun achteraf de smartphone als virtuele camera bewegen om zo een standaard “platte” video te maken. Daarnaast zijn er steeds meer videomontage programma’s zoals Premiere Pro met deze functionaliteit.

Speciale functies

Als je op zoek gaat naar een 360 camera wordt je overladen met merken en modellen. Elke fabrikant is op zoek naar die bijzondere optie die hun product uniek maakt. Garmin heeft bijvoorbeeld een Augmented Reality functie, zo kun je zaken als snelheid en hoogte in het beeld weergeven, de Insta360 One heeft een “Bullet Time” optie waarmee je het bekende Matrix effect kunt creëren. Vuze is een 360 4K camera met 3D opname voor diepte in het beeld. Het voordeel van losse software is de mogelijkheid om later een 360 camera te voorzien van nieuwe functies. Zelfs de optische resolutie van camera’s kan middels software verbeterd worden.

360 Action camera’s

GoPro staat bekend om hun action camera’s met een groothoeklens en allerlei accessoires voor extreme sporten zoals motorrijden, surfen en base jumping, om er slechts enkele te noemen. Ze zijn met hun GoPro Fusion een beetje aan de late kant, en moeten de strijd aangaan met 360 4K camera’s zoals de Nikon Keymission en de Garmin VIRB 360. Deze camera’s zijn standaard waterdicht, hoewel je voor andere merken vaak ook waterdichte behuizingen kunt kopen.

Live streaming in 360 graden

Voor vloggers die live uitzendingen in VR video willen tonen heb je een 360 camera met live streaming optie nodig. De Samsung Gear 360 uit 2017 kan dit bijvoorbeeld, evenals de meeste Insta360 camera’s, ook de Ricoh Theta serie kan live streamen. Dit zul je doorgaans via YouTube of Facebook moeten doen, Giroptic heeft een eigen app met chat functie waarmee je een 360 graden Skype functionaliteit krijgt. Helaas heeft de Giroptic iO camera geen 4K resolutie. Live streaming in 360 graden wordt vaak gebruikt voor live evenementen. VR Expert

Veel merken, welke is het beste?

Op dit moment zijn dit enkele populaire 360 4K camera’s (of hoger):

  • Ricoh Theta V
  • Garmin VIRB
  • Nikon Keymission 360
  • GoPro Fusion
  • Kodak Pixpro 4KVR360
  • Xiaomi Mijia Mi Sphere
  • Madventure 360
  • Insta360 One
  • Samsung Gear 360
  • 360 Fly 4K

Naast de bekende namen zien we ook veel nieuwe merken ten tonele verschijnen. Deze nieuwkomers doen vaak niet onder voor de gevestigde namen, vaak lopen ze zelfs vooruit op de rest! Net zoals de GoPro ooit de action camera sector populair heeft gemaakt, zijn het nu merken als Xiaomi en Insta360 die toonaangevend zijn in 360 camera’s. De kwaliteit wordt met de dag beter, de prijzen dalen sterk en de software wordt steeds eenvoudiger. Het is eigenlijk onmogelijk een “beste” camera te kiezen, kies de camera die het beste aansluit op jouw manier van filmen en monteren. En de perfecte camera? Die komt altijd de dag nadat je een 360 camera hebt gekocht…

Meer weten over 360 video’s of over het laten maken van 360 video’s? We helpen je graag verder!

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!