3D animatie binnen VR

Bij een VR App laten maken zijn er een aantal belangrijke elementen waarvan beeld en geluid de bekendste zijn. VR brillen werken op basis van stereoscopisch 3D, dat betekent dat het beeld voor ieder oog licht verschoven is. Zo ontstaat er de illusie van diepte, terwijl het beeldscherm in praktijk slechts op enkele centimeters van je ogen verwijderd is. De zichtbare elementen noemen we ook wel “assets”, dat zijn de stukjes van de puzzel die zo belangrijk zijn bij een VR App laten maken. Je kunt gebruik maken van foto, video of afbeeldingen, vaak wordt 3D animatie gebruikt. Niet alleen zullen 3D objecten vaak scherper worden weergegeven dan bijvoorbeeld een foto of video, je kunt 3D objecten ook vanuit iedere hoek bekijken. Zo kun je met een VR bril compleet om een voorwerp heen lopen, zelfs wanneer deze beweegt. 3D animatie binnen VR helpt de virtuele wereld overtuigender te maken. Wat is er allemaal mogelijk met 3D animatie in VR?

Een eigen VR app laten ontwikkelen

Is 3D animatie binnen VR belangrijk?

Dat ligt eraan wat voor een soort Virtual Reality presentatie je voor ogen hebt. Bij een VR App laten maken wordt eerst het concept bepaald, daarbij wordt de juiste vorm gekozen. Stel, er wordt een nieuwe ophaalbrug gebouwd. Je kunt met een VR presentatie de omwonenden een 3D model laten zien van deze brug, met animatie laat je de brug bewegen. Daarbij kun je belangrijke onderdelen laten oplichten, je kunt om de brug heen navigeren om alle aspecten van dit project te verduidelijken. Met animatie kun je de aandacht op een specifiek deel van het beeld plaatsen, en dat is bij een beeld van 360 graden om je heen uiteraard van belang.

Niet alle 3D is hetzelfde

3D staat voor driedimensionaal. De wereld om ons heen is 3D, ieder object heeft een lengte, breedte en diepte. We kunnen objecten in de ruimte plaatsen, wanneer je vervolgens zelf in beweging komt ervaar je diepte. In Virtual Reality kun je ook diepte waarnemen, mits beide ogen goed functioneren en de VR presentatie voorzien is van 3D elementen. Het beeldscherm is plat, maar door beide ogen een verschoven beeld te laten zien wordt het gevoel van diepte gecreëerd. Maar bij een VR App laten maken zijn niet alle soorten 3D animatie hetzelfde, dit zijn de drie meeste voorkomende types:

  1. 3D animatie voor een 2D video: Een panorama video in 360 graden wordt geprojecteerd op een bolvormig virtueel scherm waarbij je als kijker in het midden staat. Zo kun je rondkijken in een video, maar wanneer het beeld met één camera is opgenomen zul je geen diepte ervaren. Het is wel mogelijk om een 2D video te voorzien van 3D animatie. In dat geval worden er 3D objecten geanimeerd, maar de resulterende video wordt als een “monoscopisch” bestand weergegeven in de VR bril. De 3D animatie kan gecombineerd worden met live opgenomen video, het kan ook een volledig geanimeerde film zijn.
  2. Stereoscopisch 3D: Bij deze vorm van 3D kun je wel diepte waarnemen zolang je vanuit één standpunt kijkt. Wanneer je met je lichaam beweegt zul je merken dat het perspectief niet verandert. Je kunt een VR App laten maken met stereoscopische 3D animatie, dat ziet er erg indrukwekkend uit omdat een VR bril een enorm virtueel scherm kan laten zien. Het is bij dit soort animatie van groot belang dat de elementen op de juiste wijze worden weergegeven, er zijn 3D animaties waarbij het diepte effect niet helemaal juist is met als gevolg dubbel zicht of verminderde scherpte. Wanneer je een animatie wilt laten zien waarbij diepte van belang is in het onderwerp, kun je daar ook het beste 3D animatie voor gebruiken.
  3. Volledige vrijheid voor de gebruiker: De meest complexe manier van 3D animatie is realtime animatie die door de grafische processor wordt berekend. Eerst wordt er een 3D object gemaakt die middels bewegende “punten van articulatie” geanimeerd wordt. Dit kan een standaard animatie zijn of een dynamische animatie zoals bij computerspellen vaak het geval is. Deze elementen kun je ronddraaien, bij specifieke VR brillen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive kun je er zelfs omheen lopen. Dit ziet er zeer overtuigend uit en kan ook voor onderzoeksdoeleinden gebruikt wordt. Denk aan een animerende 3D scan van een menselijk hart voor medisch studenten. (zie ook: Oculus Go huren: het kan bij VR Expert)

Een VR app laten maken begint bij communicatie met de ontwikkelaar

Met zoveel mogelijkheden is het van groot belang dat je een goede communicatie hebt met de ontwikkelaar. Aan de hand van de wensen die de opdrachtgever aangeeft kan bepaald worden welk soort animatie het beste aansluit bij het project. De keuze voor een bepaald type animatie zal ook van invloed zijn op de kosten. Wanneer er reeds 3D objecten beschikbaar zijn die in een VR film geanimeerd moeten worden, zullen de kosten minder zijn dan bij volledig nieuwe 3D scans waarbij alle elementen interactief moeten kunnen bewegen.

Omdat je 3D kunt waarnemen met een VR bril, is het ook heel interessant om daar gebruik van te maken middels 3D animatie. Vraag de ontwikkelaar van VR Apps naar de mogelijkheden en kosten.

Een eigen VR of AR bril laten ontwerpen door 3D:

VR Cardboards & AR Cardboards