AR apps laten maken

Sinds de introductie van Pokémon Go en de plaatjes van de Albert Heijn weet iedereen wat Augmented Reality is. Tenminste, iedereen is bekend met de functionaliteit van AR. Je kunt digitale beelden in jouw omgeving zien op het scherm van de smartphone door de camera op een specifieke plek te richten. De twee voorbeelden die we zojuist hebben genoemd zijn beide gratis te installeren, met ieder een heel eigen doelstelling. Bij Pokémon Go worden er bakken geld verdiend via in-app aankopen, Albert Heijn stimuleert de verkoop van kruidenierswaren door AR plaatjes uit te delen bij aankoop van producten. Is AR apps laten maken voor alle bedrijven haalbaar én betaalbaar? Op deze pagina bekijken verschillende mogelijkheden en toepassingen van Augmented Reality.

Hoe werkt Augmented Reality?

Bij Augmented Reality zie je de werkelijke omgeving waar een digitaal beeld aan is toegevoegd. Je kunt dit waarnemen op een beeldscherm of via een speciale AR bril. Bij een eenvoudige AR overlay is er geen direct verband met de omgeving, denk aan statische tekstvakken die informatie geven aan de gebruiker. Bij meer complexe AR lijkt het digitale beeld een absolute positie in de ruimte in te nemen. Bij AR apps laten maken worden beide systemen toegepast voor verschillende toepassingen. Hoe weet de software waar het digitale beeld geplaatst moet worden?

AR met marker

Dit is een relatief eenvoudige en tegelijkertijd ook zeer effectieve manier om een digitaal object een positie te geven. Een “marker” is een afbeelding die door de software wordt herkend, dit kan een soort QR code zijn maar een gedetailleerde foto of bedrijfslogo is ook mogelijk. De software plaatst het digitale beeld op deze positie, en blijft daar ook “staan” wanneer je zelf van positie verandert.

Zie ook: VR brillen bedrukken

AR zonder marker

De methode vergt complexe beeldherkenningssoftware, bij AR apps maken wordt vaak gebruikt gemaakt van reeds bestaande software zoals ARCore van Google of ARKit van Apple. Er is geen marker meer nodig, de software scant met de camera de omgeving en kan zo hoogte, breedte en diepte bepalen inclusief losse objecten.

De vele mogelijkheden en relatief goedkope prijzen voor AR apps laten maken is mogelijk dankzij de diverse beeldherkenning platformen die door ontwikkelaars direct in een app gebruikt worden. De keerzijde van de munt is de afhankelijkheid van één besturingssysteem zoals Android of Apple. Er is overigens ook een Open Source alternatief dat op meerdere platformen te gebruiken is.

Augmented Reality hardware

De huidige generatie Augmented Reality hardware kan in twee categorieën worden onderscheiden; mobiele apparaten zoals smartphones en tablets enerzijds, en wearables zoals AR brillen en headsets anderzijds. Beide categorieën beschikken over verschillende mogelijkheden, bij AR apps laten maken zul je eerst een categorie moeten bepalen.

  • Mobiele apparaten: Omdat deze apparaten zo wijdverspreid zijn kun je AR apps laten maken die op vele apparaten direct werken. Smartphones hebben een camera en aanraakscherm die je kunt gebruiken voor diverse Augmented Reality toepassingen. Tablets bieden dezelfde functionaliteit, met het voornaamste verschil dat het scherm groter is wat samenwerking eenvoudiger maakt.
  • Wearables: Deze apparaten zijn minder bekend, en worden voornamelijk toegepast in professionele situaties. De Google Glass is een bekend voorbeeld omdat deze AR bril een tijdje voor de eindconsument op de markt is geweest, op professioneel vlak spelen merken als Epson, ODG, Vuzix en Daqri een grotere rol. Deze merken produceren high end AR brillen voor de zakelijke markt. AR apps laten maken voor deze wearables is mogelijk dankzij API’s en andere ontwikkeltools om het proces van applicaties bouwen te vereenvoudigen en te versnellen.

Voorbeelden van Augmented Reality Apps

Er worden AR apps gemaakt voor zowel consumenten als voor zakelijk gebruik. Hier zijn vijf voorbeelden van Augmented Reality applicaties in praktijksituaties:

  1. Magazijn assistent: In magazijnen wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van AR brillen om orderpicking efficiënter te maken. Door traditionele handscanners te vervangen door AR brillen hebben de magazijnmedewerkers beide handen vrij om apparatuur te bedienen en producten uit het schap te halen. AR wordt gebruikt om de route aan te geven, door markers te scannen wordt het eenvoudiger dan ooit om het juiste schap en product te vinden. De snelheid van werken wordt verhoogd, en fouten worden beperkt met warehouse apps voor zakelijke toepassingen. Bij dit type AR apps kan er volledig naar de wensen en mogelijkheden van het bedrijf worden ontwikkeld omdat de applicaties intern toegepast worden. Er is veel controle over de hardware en software.
  2. Informatievoorziening en remote assistance: Dit is een zakelijke toepassing die veel gebruikt wordt om monteurs op diverse werklocaties bij te staan. Zo is er een remote assistance AR app voor liftmonteurs die op locatie de juiste informatie tevoorschijn kunnen toveren tijdens onderhoudswerkzaamheden aan liften. Naast de handsfree bediening via wearables is het mogelijk voicechat of videochat te gebruiken waarmee collega’s rechtstreeks de monteur kunnen assisteren. Aan beide kanten is er audiovisuele communicatie mogelijk.
  3. Passen en meten: Dit is een toepassing die zowel voor professionele doeleinden als voor eindconsumenten ingezet wordt. Door geavanceerde beeldherkenning kunnen Augmented Reality applicaties objecten en ruimtes zeer nauwkeurig meten. Dit kan worden gebruikt om te bepalen of een auto in de garage past, een bankstel in de woonkamer of een container op een specifieke locatie. Hoewel een dieptesensor in de hardware de meeste nauwkeurigheid biedt kan met conventionele hardware al een behoorlijk nauwkeurig resultaat bereikt worden.
  4. Spellen: Het zal niemand verbazen dat AR spellen de meeste aandacht opeisen voor consumenten. Spelen met een virtuele draak is voor veel consumenten de eerste ervaring met de mogelijkheden van Augmented Reality. AR apps laten maken om snel rijk te worden is niet echt een slim businessmodel, daar is de markt nog te nieuw voor. Als promotiemiddel kunnen AR apps wel succesvol worden ingezet, zeker als er een interessante toepassing voor wordt bedacht. Het zoeken naar “verborgen” objecten in de omgeving is een succesformule gebleken, van Pokémon figuurtjes tot aan pizza coupons.
  5. Marketing op maat: Over promotie gesproken, met behulp van AR apps kunnen consumenten kleding virtueel passen, make-up testen of een zonnebril uitzoeken. Augmented Reality gaat winkelen transformeren, steeds meer gevestigde en vooral ook nieuwe merken investeren in AR apps om producten en diensten onder de aandacht te brengen.

Tips voor AR apps laten maken

Voordat je zelf aan de slag gaat met AR app development kun je met deze tips jouw project beter en efficiënter invulling geven:

Communicatie met de ontwikkelaar is van groot belang

Het is belangrijk dat de ontwikkelaar van de applicatie jouw wensen en doelstellingen begrijpt. Andersom moet een ontwikkelaar in begrijpelijke taal kunnen uitleggen hoe een idee uitgewerkt wordt tot een functionele applicatie.

Niet ieder platform is gelijkwaardig

Augmented Reality kan op vele manieren worden toegepast, daarbij moet je rekening houden met de unieke mogelijkheden van ieder platform. Een smartphone werkt anders dan een AR bril, kies het platform dat aansluit bij de oplossing die je zoekt.

Wat wil je met de AR app bereiken?

Het is van groot belang om vooraf te bepalen wat je wilt bereiken met de applicatie, anders kun je later ook niet vaststellen of de app een meerwaarde biedt. Denk aan conversie van klanten, het vergroten van de naamsbekendheid of een verhoogde efficiëntie op de werkvloer. Koppel meetbare resultaten aan het project.

Werk vanuit een budget

Het is voor een ontwikkelaar erg prettig om vanuit een budget te werken, dan kan het maximale resultaat uit de investering worden gehaald. Uiteindelijk wil de ontwikkelaar het maximale resultaat voor iedere klant behalen.

Eigen AR app ontwikkelen?