De Daydream App Store opent haar deuren iets verder

Daydream is de opvolger van Google Cardboard. In tegenstelling tot Cardboard apps is er voor de Daydream een “walled garden” oftewel een gesloten ecosysteem waar niet iedereen zomaar apps kan publiceren. Dit heeft geleid tot een zeer beperkt aanbod aan Daydream apps, en ook teleurstellende verkoopcijfers voor de Daydream View.

Onlangs heeft Google de deuren geopend voor alle app ontwikkelaars om games en applicaties te maken voor Daydream. Daarnaast hebben ze een “Quality Requirements” document opgesteld waarin de voorwaarden voor een geschikte Daydream app in vermeld staan.

 

Wat maakt Daydream anders dan Cardboard?

https://youtu.be/rLLAA4ENIP4

Daydream view

Eigenlijk was Google Cardboard een experiment van twee Google medewerkers dat onverwachts uitgroeide tot een fenomeen. Het is niet meer dan een kartonnen houder met plastic lenzen om een smartphone in te schuiven. De VR apps staan tussen alle andere Android apps in de Google Play Store.

Met Daydream heeft Google een nieuw systeem als schil over Android gelegd. Er zijn specifieke systeemeisen voor smartphones, en richtlijnen voor app ontwikkelaars. Deze aanpak lijkt sterk op die van Samsung met de Gear VR.

 

Wat maakt Daydream anders dan Gear VR?

De Gear VR van Samsung is de meest verkochte VR headset op de markt (Cardboard houders niet meegeteld). Deze luxe smartphone houder werkt met een beperkt aantal Samsung toestellen. De Oculus software ligt ook weer als schil over het Android besturingssysteem, de app winkel wordt eveneens afgeschermd. Er zijn drie grote verschillen tussen de Gear VR en de Google Daydream:

 

  • Gear VR werkt alleen met Samsung toestellen, Daydream werkt met meerdere merken (maar wel beperkt).
  • Daydream wordt standaard met een controller geleverd die uitgerust is met bewegingsdetectie.
  • De Oculus Store van de Gear VR heeft momenteel een veel groter aanbod aan apps in vergelijking met Daydream.

 

Video apps belangrijk voor Daydream

https://youtu.be/ROzDHcayl-k

YouTube is een belangrijk product YouTubevoor Google, het behoorde tot de eerste videodiensten met ondersteuning voor 360 graden video. Terwijl de Gear VR geen officiële YouTube app heeft is er voor de Daydream een bijzondere VR versie van YouTube gemaakt met een aangepaste vormgeving en spraakondersteuning.

Daarnaast heeft Google enkele grote namen in online video weten te strikken waaronder Netflix, HBO en NextVR.  Ook Hulu VR, Jaunt VR, Within en Littlstar zijn te gebruiken op Daydream. In Duitsland is een ZDF app beschikbaar, ook ARTE360 is vertegenwoordigd.

 

De “Walled Garden”

Het grote verschil tussen Apple iOS en Google Android was altijd de openheid van Google ten opzichte van Apple. Samsung brak met de Gear VR deze traditie door hun eigen app store over het Android systeem te leggen. Met Daydream kiest Google ook voor deze gesloten aanpak. Hoewel het voor de meeste gebruikers een voordeel is dat je niet overspoeld wordt met lage kwaliteit VR apps, past het niet helemaal bij de Android filosofie.

Het is niet geheel duidelijk hoe open de deuren nu staan. De richtlijnen voor Daydream apps behandelen zaken als 2D en 3D weergave en hoofd tracking. Het is te verwachten dat veel bestaande apps voor de Gear VR naar de Daydream omgezet worden, ook is er een groot aanbod aan Cardboard spellen die met enkele aanpassingen in de Daydream app store kunnen verschijnen.

 

Interessante Daydream apps

Beasts

Op dit moment is de Google Daydream View nog niet beschikbaar in Nederland, het is wel interessant om een kijkje te nemen in de Daydream app winkel. Daar komen we vooral veel bekende titels tegen.

 

Bait!

https://youtu.be/MDaxzKiWRmc

Dit spel was reeds een hit op de Gear VR, nu is deze vis simulator ook beschikbaar op Daydream. Er is wel een opvallend verschil; op de Gear VR is het spel gratis, voor de Daydream versie moet je €7,49 neertellen. Toch zijn de reacties van gebruikers overwegend positief.

 

Wonderglade

https://youtu.be/eq4aJQ1Ssjc

Deze mini-game collectie komt van dezelfde makers als Bait! hoewel Wonderglade exclusief gemaakt is voor Daydream. De controller wordt op allerlei manieren toegepast, daarmee is het een leuke introductie voor de Daydream View.

 

Need For Speed No Limits VR

https://youtu.be/mya7GJC5J9o

Hoewel racespellen zich uitstekend lenen voor VR headsets heeft de Gear VR opvallend weinig racespellen, de kwaliteit van het aanbod is betreurend laag. Daydream biedt met NFSNL VR een hoge kwaliteit racespel aan, met 15 dollar behoort het wel tot de duurste categorie spellen voor dit systeem.

 

Gunjack 2: End of Shift

https://youtu.be/YWgreUeKi7Y

De space shooter Gunjack was een onverwacht grote hit voor de Gear VR, met Gunjack 2 voor de Daydream gaan ze voor de volgende ronde. Net als Need For Speed is dit een volwaardige actiegame voor mobiele VR.

 

We zijn benieuwd of de nieuwe aanpak gaat leiden tot hogere verkoopcijfers voor de Daydream View headset. In 2017 zullen er ook meer toestellen verschijnen die geschikt zijn voor het nieuwe platform. Nu is Samsung aan zet, gaan zij een nieuwe Gear VR uitbrengen, wellicht ook met een motion controller?

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!