Extra investering in AltspaceVR voor socialer vr

AltspaceVR is een Amerikaans vr bedrijf met een duidelijke visie. Virtual reality moet sociaal zijn. Met die missie in het hoofd werkt het team aan software om hun droom te verwezenlijken. Op basis van de huidige ontwikkelingen wist het bedrijf nog eens 10 miljoen dollar aan investeringen in de wacht te slepen.

vr, maar dan sociaal

Naast het feit dat AltspaceVR een van dé metaverse vr applicaties is van dit moment, geven de makers aan dat het niet per se draait om het bouwen van een consistente metaverse-wereld. Een belangrijker doel vinden ze dat vr echt sociaal wordt, en hun software zou meer een sociale laag kunnen worden voor vr applicaties. Als je gaat kijken naar de huidige mogelijkheden die AltspaceVR weet te bieden, dan begint virtual reality al behoorlijk sociaal te lijken.

Naast standaard input met toetsenbord en muis is er ook ondersteuning voor controllers. Ook je lichaamstaal kan al worden over gezet naar je avatar. Door gebruik te maken van de Leap Motion en/of de Microsoft Kinect (v2) wordt digitale interactie al een stuk persoonlijker. Om het sociale aspect nog verder te versterken werken ze ook al aan experimenten met het tracken van ogen. Hierdoor wordt het mogelijk om te registreren wanneer een gebruiker knippert of waar hij/zij kijkt. Het gevolg is dat de avatars in de wereld van Altspace stukken meer tot leven komen!

De mogelijkheden van een metaverse

Ook qua activiteiten weet Altspace het behoorlijk goed te doen. Er is een ruime hoeveelheid aan mogelijkheden waaronder gezamenlijk internetten of netflix kijken. Door middel van hun eigen SDK en wat webcode (o.a. Javascript) zou het relatief eenvoudig moeten zijn om content toe te voegen aan Altspace, dit heeft onder tussen al meerdere spellen en interessante experimenten opgeleverd.

Een wat nieuwere toevoeging is het spelen van meer klassieke spellen. Een sterk voorbeeld hiervan is een digitale Dungeons & Dragons tafel waar je samen met je vrienden uren kunt vullen met rollenspellen. Via een nieuw webportal kun je zien wie van je vrienden online zijn en welke activiteiten er in de toekomst plaats gaan vinden in de wereld van AltspaceVR. En naast het spelen van spelletjes, is er ook ruimte voor serieuzere toepassingen, zoals een groepsbezoek met gids aan een vulkaan of het gezamenlijk kijken naar de stream van het aankomende Oculus Connect 2.

Sneller ontwikkelen

Met de nieuwe ontwikkelingen binnen AltspaceVR wisten de makers nieuwe investeringen in de wacht te slepen. Het “nieuwe” geld komt van onder andere een nieuwe investeerder, Comcast Ventures. Daarnaast brachten een aantal reeds bestaande investeerders ook extra geld in. De nieuwe investeringen zorgen er voor dat de teller voor AltspaceVR al 15.7 miljoen dollar aan investeringen noteert. Met de investering geven de makers aan dat ze willen uitbreiden, het geld zou dan ook helpen om hun product eerder af te krijgen. Op de website zijn dan ook verschillende vacatures terug te vinden, uiteen lopend van interaction designers tot product marketing managers.

Daarnaast geven ze ook aan open te staan voor open solicitaties vanuit ontwikkelaars die hun expertise niet tussen de open posities zien staan, maar wel denken een goede aanvulling te zijn voor het team. Uiteindelijk lijkt AltspaceVR een serieuze speler in de vr markt. Het thema ‘social vr’ is wel bijzonder lastig, maar tegelijkertijd liggen daar nog veel kansen haast ‘voor het oprapen’. Wat ons betreft lijkt een extra investering daarvoor behoorlijk de moeite waard!

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!