Facebook gaat verder in VR

We hebben drie dingen geleerd van de Facebook pers presentaties die onlangs werden gegeven; F8 is geen hippe naam voor “Fate”, Mark Zuckerberg is geen fan van Donald Trump én Facebook is niet vergeten dat ze voor twee miljard Oculus hebben gekocht. Sterker nog, naast de VR videoclips die al te bekijken zijn via Facebook stappen ze nu verder in Virtual Reality.

Social VR Prototype

fb tekenenIn een vroege demonstratie zagen we twee werknemers van Facebook die met een Oculus headset in 360 graden panorama foto’s konden stappen. In de VR wereld werden ze getond als twee zwevende hoofden die waarschijnlijk uit de Oculus Toybox demo afkomstig zijn. Ze konden tekenen in de virtuele ruimte en selfies maken in de panorama foto.

Niet compleet overweldigend, het idee was dat personen die zich op andere locaties bevinden met Facebook virtueel samen kunnen komen. Het zal nog een tijdje duren voordat deze software rijp is voor de Facebook gebruiker, ook is het aantal gebruikers van de Rift op dit moment nog erg laag. Met de leveringsproblemen kan dat nog wel een tijdje duren.

Surround 360 Panorama camera

fb cameraGoogle kwam al eerder met een “open” camera behuizing voor 16 GoPro actiecamera’s. Met dit systeem kun je professionele 360 graden video filmen. Facebook komt nu met een dergelijk systeem. In deze camera houder kun je 17 groothoek camera’s plaatsen die samen goed zijn voor een 4K panorama video en een 8K panorama foto.

Dit is geen product voor consumenten maar een manier voor productiehuizen om hoogwaardige en professionele 360 graden films te maken die weergegeven worden via Facebook. Ook deze “camera rig” is een “open” ontwerp waar productiebedrijven zelf camera’s in kunnen monteren. Qua uiterlijk lijkt het meer op een Star Wars ruimteschip dan op een video camera.

Facebook laat zien dat ze ook aan hun kant bezig zijn Virtual Reality te integreren met het sociale media platform. De drempel om deze video’s en foto’s te bekijken ligt wel een stuk hoger, het is de vraag hoe snel de gebruikers van Facebook deze nieuwe mogelijkheden gaan gebruiken.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!