Google koopt Pixel divisie van HTC

Google en HTC hebben bekend gemaakt dat de Pixel divisie van HTC voor 1,1 miljard dollar wordt overgenomen door Google. Daarmee vertrekt ongeveer twintig procent van alle HTC werknemers naar Google. Wat betekent dit voor Google, voor HTC en voor Virtual Reality en voor de compatibiliteit van verschillende zakelijke VR apps?

Google neemt Pixel divisie over

Na de periode van Nexus toestellen is Google vorig jaar overgestapt naar de Pixel smartphone lijn. Google wil meer controle uitoefenen op de hardware dan tot nu toe mogelijk was met het Android systeem. Hoewel Google aan het roer staat, maakt HTC de Pixel smartphones. Met deze acquisitie neemt Google de teugels in eigen hand, en HTC krijgt er ruim 1 miljard dollar aan contant geld bij op de bankrekening. Hiermee schuift Google steeds verder op naar de Apple strategie van hardware en software in eigen hand houden. Overigens heeft Google niet de fabrieken gekocht waar de Pixel phones gemaakt worden. Dat was wel het geval enkele jaren geleden met Motorola, daar betaalden ze in 2012 maar liefst 12,5 miljard dollar voor. De kwaliteit van de Motorola Nexus serie viel tegen en twee jaar later werd Motorola weer doorverkocht aan Lenovo voor een schamele 3 miljard dollar.

Nieuwe Google Pixel 2 XL en Daydream View

Naast de onthulling van de overname, zijn de eerste details van de  Google Pixel 2 XL ook bekend gemaakt. Deze smartphone zal in zwart en zwart/wit kleurstelling uitkomen, met prijzen die starten vanaf 849 dollar. Daarmee hebben Samsung (Galaxy 8 Note) en Apple (iPhone X) de trend gezet voor een nieuwe generatie toestellen rond de duizend euro (inclusief BTW en invoerrechten). Naast de nieuwe Pixel komt er ook een nieuwe Daydream View in drie kleuren uit; steenkool, mist en koraal.

Vive zonder kabels

HTC mag dan een deel van de smartphone divisie verkocht hebben, ze houden voorlopig wel hun Virtual Reality platform Vive in eigen hand. Hoewel ze ook hier nauw samenwerken met Google. Vive heeft onlangs een nieuwe, draadloze headset bekend gemaakt die zal werken zonder PC, zonder smartphone en op basis van het Google Daydream VR platform. Een verschil met andere Daydream View toestellen is de “six degrees of freedom” functionaliteit, je kunt dus helemaal vrij bewegen. Dat was tot op heden niet mogelijk met andere Daydream toestellen (de Pixel toestellen van Google). De huidige HTC Vive blijft ook beschikbaar. Prijzen en release datum zijn nog niet bekend.

Wil je eens weten wat de Vive kan? Denk dan eens na over de mogelijkheid om een Vive workshop te houden!

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!