Lighthouse techniek van de Vive garandeert nauwkeurige tracking

De HTC Vive is een veelbelovende vr headset. De specificaties zijn indrukwekkend en de huidige versie werkt al behoorlijk goed. Een stukje van de magie zit in de Lighthouse zenders die samenwerken met de headset. Zo zijn ze in staat beweging in een kamer te registreren. Hoe werkt deze technologie en waarom werkt het zo goed?

Vive-Lighthouse2Hoe werkt Lighthouse?

Als uitgangspunt heb je twee kleine en relatief goedkope kastjes, Lighthouses genaamd. Elke Lighthouse kan lichtsignalen uitsturen met behulp van twee bewegende lasers die roteren met 60 draaiingen per seconde. Daarnaast hebben de kastjes ook een aantal LED lampjes die stationair zijn.

Het systeem werkt niet als een camera maar als zender/ontvanger. De VR headset heeft fotosensoren die de flitsen van de LED’s en de laserstralen opvangen. Het knipperen schakelt een teller in waardoor de laser kan meten welke fotosensor geraakt wordt en op welke plek. Deze timing is de sleutel naar de nauwkeurigheid van het systeem.

De volgende evolutionaire stap in vr?

De nauwkeurigheid is hoog en de kosten relatief laag. Valve wil de technologie openbaar maken zodat hardware ontwikkelaars op basis van deze principes eigen randapparatuur kunnen ontwikkelen. Valve geeft zelf al aan hoe ingewikkeld het bepalen van positie is bij Virtual Reality, en het is van groot belang voor een overtuigende VR ervaring om dit soort functionaliteit te perfectioneren. Nadeel van deze techniek zijn de bewegende delen die op den duur kapot kunnen gaan.

HTC en Valve zijn op de goede weg om de obstakels voor een aangename VR ervaring weg te nemen. Door de technologie te delen hopen ze ook andere ontwikkelaars bij hun eigen project te betrekken. En dat is belangrijk in deze industrie waar momenteel veel spelers op zoek zijn naar hun afzetmarkt en naar ontwikkelaars die ook daadwerkelijk aan de slag gaan met hun product.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!