Mogelijkheden voor virtual reality huren en kopen

Een bedrijf zal regelmatig de keuze moeten maken tussen kopen of huren. Een bestelwagen kopen heeft andere gevolgen voor de boekhouding dan een private lease of financial lease voor dezelfde auto. Voor VR apparatuur zal deze afweging ook gemaakt moeten worden, en er zijn een aantal goede redenen om te kiezen voor virtual reality huren.

Per situatie kan de behoefte verschillen, er zijn ook verschillende constructies te bedenken. In overleg met een leverancier die VR brillen zowel verkoopt als verhuurt kun je voor iedere situatie de juiste afweging maken. Op deze pagina leggen we de mogelijkheden voor virtual reality huren en kopen naast elkaar, daarnaast geven we een overzicht van veelvoorkomende toepassingen en de VR bril die er het beste bij past.

Virtual reality huren of kopen?

Naast administratieve overwegingen zijn er ook praktische overwegingen om rekening mee te houden. Een VR bril of een groot aantal headsets op de balans biedt andere uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud. Net zoals veel bedrijven kiezen voor een auto leasen omdat ze niet een compleet wagenpark willen onderhouden, geldt dat ook voor virtual reality huren. Daar komt bij dat VR hardware snel kan verouderen. Wat vandaag het neusje van de zalm is kan morgen alweer verouderd zijn. Afhankelijk van de toepassing hoeft dat geen bezwaar te zijn, toch kan dit voor de afschrijving negatief uitpakken.

Wat doet een verhuurder van VR apparatuur?

Dat hangt uiteraard af van het bedrijf en de diensten die ze aanbieden. Een ruim aanbod van populaire VR brillen is slechts het begin, de apps selecteren, installeren of produceren is een heel ander vraagstuk. Daar komt nog onderhoud bij en eventueel assistentie op locatie.

Wanneer er een evenement wordt georganiseerd met 200 virtual reality headsets die tegelijkertijd moeten werken kun je daar als bedrijf wel wat expertise bij gebruiken. Er zijn bedrijven die alleen verkopen of verhuren, er zijn ook leveranciers die beide opties bieden. Daarnaast is er nog een verschil tussen leveranciers die alleen de hardware leveren, en all-in VR agencies die eveneens de content kunnen verzorgen.

Vergeet de VR content niet

Bij virtual reality huren wordt vaak als eerste gedacht aan de hardware. Naast de VR brillen vallen hier ook de accessoires onder zoals controllers, trackers en PC’s of laptops. Toch begint alles bij de content. Niet alle virtual reality presentaties werken op dezelfde hardware, daarnaast zal de content afgestemd moeten worden op de doelstelling én de doelgroep.

Bij virtual reality huren zal de eerste vraag dus zijn welke content er op moet worden weergegeven. Dan blijkt dat veel bedrijven hier nog niet voldoende over hebben nagedacht. Een VR agency kan de link leggen tussen software, hardware en gebruiker, waarbij er de optie bestaat voor zowel standaard apps die vooraf geïnstalleerd worden als maatwerk applicaties die via de App Store of door middel van sideloading op het systeem worden geladen.

Overzicht van populaire VR brillen

Zoals eerder vermeld komen er regelmatig nieuwe modellen uit, wanneer je als organisatie het meest uit de hardware wilt halen ligt virtual reality huren dus voor de hand. Je zit dan niet vast aan een specifiek apparaat maar je kunt inspelen op de behoefte binnen de organisatie en innovatief aan de slag gaan. Hier is een overzicht van populaire VR brillen voor de zakelijke markt die momenteel verkrijgbaar zijn:

1. Samsung Gear VR

Dit is het paradepaardje van VR events. Niet vanwege de technische capaciteiten, integendeel. De Gear VR werkt draadloos, is eenvoudig te gebruiken, de kosten voor deze virtual reality brillen huren liggen relatief laag én het aantal headsets dat simultaan wordt gebruikt is eenvoudig op te schalen.

Tussen 2016 en 2018 was de Gear VR dé standaard keuze voor virtual reality huren. Overigens geldt dat niet voor aanschaf, vanwege het gebruik van een luxe Samsung smartphone in een kunststof houder.

2. Oculus Go

In 2018 kwam de Oculus Go op de markt, een standalone VR bril die alle voordelen van de Gear VR biedt, zonder een externe smartphone te gebruiken. Het strakke design en de hoge gebruiksvriendelijkheid heeft de Go tot een graag geziene gast gemaakt op events wereldwijd. Net zoals bij de Gear VR is ook dit product opschaalbaar tot honderden toestellen simultaan.

3. Pico G2 4K

Onbekend maakt onbemind. Pico Interactive is minder bekend in het Westen, toch levert dit Chinese bedrijf diverse innovatieve VR brillen die gericht zijn op de professionele markt. Met name de optie om de hardware zonder account te installeren maakt de Pico VR bril al interessant. Er zijn diverse details in zowel de hardware als in de software die prijsgeven dat de Pico G2 4K ontwikkeld is voor de zakelijke markt. Bij virtual reality huren kan de keuze tussen de Go en de G2 lastig zijn, informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden.

4. Oculus Quest

Voor een draadloze ervaring met vrijheid van bewegen is de Quest op dit moment de beste keuze. Om optimaal voordeel te behalen van de inside-out tracking moeten er wel speciale apps gebruikt worden. Voor een 360 video is de Quest minder interessant. Er zijn een aantal productiviteit toepassingen mogelijk zoals tekenen in drie dimensies, bij intern gebruik ligt aanschaf van deze VR bril in een aantal situaties voor de hand.

5. Oculus Rift S

Het derde product van Oculus op deze lijst is een PC accessoire die de meeste mogelijkheden biedt voor individuele virtual reality ervaringen. Je kunt niet zomaar meerdere van deze headsets aan elkaar koppelen, tenzij je hiervoor specifieke applicaties gebruikt. Bij deze VR bril huren zal er ook een geschikte PC of laptop aanwezig moeten zijn.

6. HTC Vive Pro

Hoewel veel functies van de Vive overeenkomen met de Rift S, richt de Vive Pro zich meer op de zakelijke markt. Games spelen is een optie, maar dat is niet het voornaamste aandachtspunt van deze VR bril. Er zijn verschillende configuraties leverbaar waarbij enkele systemen een abonnement vereisen met terugkerende kosten.

Er zijn daarnaast nog andere VR brillen zoals de Lenovo Mirage, de Vive Focus en de Valve Index die ieder een niche markt bedienen. Om verschillende opties in praktijk uit te testen kan virtual reality huren de eerste stap zijn alvorens tot aanschaf over te gaan.

Toepassingen en geschikte VR bril

Hier zijn enkele toepassingen en het type VR bril dat er het beste bij past:

  • Video presentatie voor meerdere toeschouwers simultaan: Van een handvol tot honderden personen tegelijkertijd; een VR cinema biedt een collectieve ervaring die zeer bijzonder is. Hiervoor kan de VR Sync software van VR Owl worden gebruikt, de meest geschikte toestellen zijn de Gear VR, Oculus Go en de Pico G2 4K.
  • Live streaming video voor meerdere toeschouwers simultaan: Het grote verschil ten opzichte van de vorige toepassing is de live verbinding in plaats van offline video. Voor dit soort evenementen is het van belang dat de internetverbinding in orde is. Dezelfde VR brillen zijn geschikt als bij de standaard video presentaties genoemd worden.
  • Stakeholder presentatie: De term “stakeholder” is een ruim begrip, met virtual reality kan gecompliceerde materie begrijpelijk worden gemaakt voor een grote groep belanghebbenden. Zeker bij interactieve presentaties bieden de Oculus Rift S en de HTC Vive de meeste mogelijkheden, er is wel meer technische expertise vereist.
  • Beurspresentatie: De vorm van deze presentatie kan veel verschillen. Voor een eenvoudige 360 video kunnen de standaard standalone toestellen ingezet worden, eventueel met meerdere headsets omdat de kosten van deze optie relatief laag liggen. Bij een grote installatie, om naast de gebruikers ook de omstanders bij de presentatie te betrekken, ligt het gebruik van de high end VR headsets meer voor de hand. De content en presentatie zijn hierbij leidend.