Na lancering Oculus Go: Wat doet de Gear VR verhuur?

De Oculus Go van Facebook is gelanceerd. De Oculus Rift is nog steeds verkrijgbaar als PC accessoire, met alle mogelijkheden die Virtual Reality op dit moment te bieden heeft, de Oculus Go is een meer eenvoudige VR bril met een bescheiden prijskaartje.

Daarmee wordt Facebook een directe concurrent van Samsung die zelf al enkele jaren een soortgelijke VR bril verkoopt onder de naam Gear VR. Beide systemen zijn perfect inzetbaar voor gebruik tijdens conferenties, beurzen en andere evenementen, welke impact zal de nieuwe Oculus Go hebben op de Gear VR die nog steeds te huur is? En dan rijst ook de vraag; welke VR bril moet je huren voor jouw volgende evenement?

VR brillen verhuur populair

De markt voor VR brillen wordt steeds groter, met meer opties voor hardware en steeds meer spellen en andere toepassingen. Toch wil lang niet iedereen een VR bril kopen voor thuis; de kosten zijn vaak hoog, de apparatuur kan best ingewikkeld zijn en technologie raakt snel verouderd.

Dat is te merken aan de verhuur van Virtual Reality producten. Bij een beurspresentatie is een VR headset huren zoals de HTC Vive ruimschoots voldoende. Bij een virtuele cinema presentatie kun je beter honderd Gear VR brillen huren dan een handvol zelf aanschaffen. De Oculus Go is wellicht niet ontworpen voor de VR bril verhuur, het is er wel een prachtige oplossing voor.

VR Expert: niet alleen VR developers, maar ook bezig met:

Oculus Go verhuur en Gear VR verhuur

Gear VR van Samsung en Facebook

De Gear VR is na de kartonnen smartphone houder van Google de meest populaire VR bril. In feite is het een plastic houder voor een Samsung Galaxy smartphone met een klein beetje ondersteunende hardware.

Om de kwaliteit van deze accessoire op een hoog niveau te krijgen heeft Samsung nauw samengewerkt met Oculus, een bedrijf dat tegenwoordig eigendom is van Facebook. De apps die werken op de Gear VR zijn 1-op-1 over te zetten naar de nieuwe Oculus Go. De functionaliteit is ook nagenoeg gelijk op enkele details na. Het grote verschil is dat de Oculus Go alle hardware aan boord heeft, terwijl je met een Gear VR jouw smartphone tijdelijk moet opofferen. Als Galaxy bezitter is de Gear VR in principe goedkoper in aanschaf, maar wanneer je de smartphone meetelt is de Go plotseling veel goedkoper. Maar daar kun je niet mee telefoneren.

Oculus Go huren

Wanneer je interesse hebt in Virtual Reality kun je een Oculus Go huren of kopen. De “early adopters” hebben wellicht al een gaming PC met een Rift of Vive headset, voor deze doelgroep kan de Go te beperkt zijn. Voor de eindconsument schommelt de Go op het randje van een leuk speeltje en een overbodige luxe. De Oculus Go verhuur richt zich vooral op het professionele segment, bedrijven die bijvoorbeeld een 360 graden video willen presenteren aan een grote groep gasten. De Go is draadloos, eenvoudig te bedienen en er is geen losse smartphone of PC voor nodig, alles zit in de behuizing. Voor evenementen biedt de software volop mogelijkheden om deze VR bril op afstand te besturen. Wanneer je honderd mensen simultaan naar een VR film wilt laten kijken is het handig dat dit soort VR brillen te huur zijn. Voor een los evenement zou aanschaf veel te duur worden.

Is de Gear VR nog te huur?

Nu de Oculus Go gelanceerd is lijkt de Gear VR voor verhuur een beetje overbodig. Alle voordelen van de Gear VR vind je terug in de Go, ze zijn immers gebaseerd op dezelfde technologie.

Maar de Gear VR heeft wel enkele jaren voorsprong, en Samsung blijft gewoon gebruik maken van de software die hun nieuwe concurrent Facebook heeft ontwikkeld. Die miljoenen Gear VR systemen die in omloop zijn functioneren nog steeds goed, zolang je maar een modern Galaxy toestel bezit.

In de VR verhuur zijn er dus nog volop Gear VR systemen die reeds uitgerust zijn met een Samsung smartphone, die kun je vaak zonder problemen huren. De Oculus Go ziet er wat strakker uit, de lenzen zijn ook een haar beter maar bij Virtual Reality verhuur zijn de verschillen in praktijk minimaal. Je kunt altijd aan de leverancier vragen wat de mogelijkheden zijn, en zeker voor grote aantallen kun je wellicht een heel scherpe prijs voor de oude, vertrouwde Gear VR brillen aangeboden krijgen.

Welke VR bril huren?

Wanneer je een VR app laat ontwikkelen met een hoge mate van interactie en/of ruimtelijke beweging zul je doorgaans een Oculus Rift of een HTC Vive huren. Bij een 360 video presentatie (zelf maken met InstaVR? of Maak een VR presentatie met Everyscape), eventueel voor een groot publiek, kun je beter kiezen voor een Oculus Go of een Gear VR huren . Afhankelijk van de beschikbaarheid en de kosten maakt het voor veel toepassingen niet uit of het een product is van Samsung of Facebook. Dit kan een persoonlijke voorkeur zijn, of op advies van de leverancier, maar functioneel zijn deze apparaten met elkaar te vergelijken. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw evenement.