Nokia kondigt virtual reality camera OZO

Vorig week werd duidelijk dat Nokia het virtuele strijdtoneel zou betreden met wat de meeste dachten een virtual reality bril. Niets bleek minder waar want vandaag kondigde de Finnen OZO aan, een 360 graden camera speciaal gemaakt voor het schieten van vr content.

Nokia OZO specificaties; niet voor de consument

De Ozo beschikt over 8 camera’s (lenzen) en evenveel microfoons om sferische 3D content te schieten geschikt voor virtual reality brillen. Het woord ‘3D ‘’ is in deze een lastige aangezien dergelijk beelden vaak geschoten worden met lenzen die vlak naast elkaar zitten om zo stereoscopische opnames te maken. Op welke wijze Nokia het 3D effect gaat toevoegen is dus even afwachten.  De OZO werkt zowel met als zonder kabels. Bekabeld maakt hij gebruik van een standaard stroom- en videokabel en draadloos van de interne SSD en batterij terwijl hij wordt aangestuurd via Wifi.

Real time preview

De camera van Nokia biedt de mogelijkheid beelden live terug te kijken en is daardoor ideaal voor regisseurs.  Met behulp van een vr bril kunnen beelden (draadloos?) worden bekeken en hiermee onderscheid Nokia zich van de concurrentie. Zowel Project Beyond van Samsung , de recent aankondigede GoPro installatie voor Google Jump als de NEO camera van Jaunt missen deze mogelijkheid.  Hoewel deze laatste partij heeft aangegeven de camera te supporten en er welllicht mee gaat werken.

De OZO streamt beelden dus direct naar externe apparatuur zonder de tussenkomst van stichting-software. Hierbij wordt gebruik gemaakt van eigen
software maar gebruikers zijn niet verplicht deze te gebruiken. In het live streamen van beelden schuilt natuurlijk een risico dat dit niet geheel soepel verloopt, het is echter veel praktischer dan eerst de beelden bewerken voor deze te bekijken. Daarnaast kunnen de beelden van elke lens afzonderlijk bekeken worden op een gewone monitor/viewfinder.

Releasedate en prijs OZO

Indrukwekkende specificaties dus waarmee gelijk duidelijk wordt dat Nokia zich niet richt op de gewone consument of zelfs de semi-professional. De prijs van de OZO komt dan ook ergens in de tienduizenden euro’s te liggen waardoor deze niet snel zijn weg vind naar de mainstream.  De releasedate van de OZO is eind dit jaar, precies in lijn met veel andere vr hardware.

Wij zijn erg benieuwd naar de beelden die door de OZO geschoten worden en staan vooral te popelen om het geclaimde 3D effect te ervaren.  De move van Nokia naar de high-end vr markt is in elk geval gewaagd en kan het bedrijf nieuw leven inblazen. Wij hadden stiekem toch gehoopt op een onverwoestbare (en betaalbare) vr headset om de concurrentie aan te gaan met Google Cardboard en Oculus Rift.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!