Oculus Go huren

De Oculus Go van Facebook heeft hoge kwaliteit Virtual Reality bereikbaar én betaalbaar gemaakt voor iedereen. Tenminste, als je bereid bent tussen de 200 en 300 euro te betalen voor een VR bril. Dat is al een stuk goedkoper dan de Oculus Rift, waar je naast de VR bril ook nog twee VR controllers nodig hebt, trackers en een stevige PC. Waarom zou je de Oculus Go huren als kopen eigenlijk heel voordelig is? Dat hangt van de toepassing af, de frequentie van het gebruik en de aantallen VR brillen die je nodig hebt voor een evenement. Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden van de Go, en vergelijken deze met de alternatieve VR brillen Gear VR en Rift.

Wat is de Oculus Go?

De Go is een VR bril die werkt op basis van mobiele technologie zoals we die kennen uit smartphones. Het is een draadloos ontwerp waar een eveneens draadloze controller wordt bijgeleverd. De VR bril gaat ongeveer 2 à 3 uur mee voordat de accu weer opgeladen moet worden. Via Oculus Home kun je ruim duizend apps downloaden, gratis of tegen betaling. Dit zijn spellen, informatieve en educatieve apps, videospelers etc. Naast de standaard apps is het mogelijk om eigen software (via een omweg) te gebruiken, wat met name voor professionele toepassingen interessant kan zijn. Denk aan een VR bioscoop waar meerdere mensen tegelijkertijd een film kunnen kijken, of een op maat ontwikkelde app voor marketingdoeleinden. De Go is een product van Facebook, je kunt dit apparaat kopen bij de bekende elektronica winkels, daarnaast kun je ook een Oculus Go huren.

Wanneer een Oculus Go huren?

Je kunt het beste een Oculus Go huren wanneer:

  • Je eenmalig of voor enkele keren een VR bril nodig hebt voor een presentatie.
  • Je meerdere VR brillen wilt inzetten voor één of enkele evenementen.
  • Je op maat ontworpen apps wilt gebruiken buiten de Oculus Home winkel om.
  • Je behoefte hebt aan professionele ondersteuning voor of tijdens een event.
  • Je de mogelijkheden van VR wilt testen zonder direct een flinke investering te maken.

Wanneer een Oculus Go kopen?

Je kunt het beste een Oculus Go kopen wanneer:

  • Je veel gebruik zult maken van deze VR bril.
  • Je graag games speelt in een privé omgeving.
  • Je een “early adaptor” bent en de mogelijkheden van VR wilt ontdekken.
  • Je zelf een software ontwikkelaar bent en nieuwe VR apps wilt testen.

Het grote verschil tussen een Oculus Go huren of kopen is vooral het gebruik. Professionals zullen doorgaans meer voordeel behalen uit huren, terwijl de eindconsument met interesse in Virtual Reality eerder zal kiezen om deze gebruiksvriendelijke VR bril te kopen.

Verschillen tussen Oculus Go en Gear VR

De Go is in vele opzichten gelijk aan de Gear VR van Samsung. Dat is niet zo verbazingwekkend aangezien de Gear VR werd ontwikkeld in samenwerking met Facebook. Beide systemen werken op basis van Oculus Home. Het grote verschil is dat de Gear VR in feite een kunststof houder is voor een Samsung Galaxy toestel. Wanneer je die reeds bezit zou een Gear VR kopen goedkoper zijn, wanneer je geen Galaxy toestel hebt is de Go in de meeste gevallen een betere optie. Voor de verhuur maakt het niet zoveel uit, een Oculus Go huren is wel wat eenvoudiger in gebruik omdat het een all-in-one oplossing is.

Zie ook: Na lancering Oculus Go: Wat doet de Gear VR verhuur?

Verschillen tussen de Oculus Go en de Oculus Rift

Wanneer we de Go vergelijken met de luxere Rift zijn de verschillen een stuk groter. Ten eerste is de Rift een PC accessoire, je kunt deze VR bril niet los gebruiken. Daarmee ben je letterlijk en figuurlijk gebonden aan een computer, door de extra processorkracht zijn er wel meer mogelijkheden. Zo kun je fysiek in de ruimte bewegen, met de Go kun je alleen rondkijken in de virtuele wereld. Dat maakt voor een 360 video niet uit, voor uitgebreide 3D toepassingen zal de Rift meer geschikt zijn. Wanneer je behoorlijke aantallen VR brillen tegelijkertijd wilt gebruiken zal de Oculus Go huren in de meeste gevallen de voorkeur hebben. Naast de kosten vergt de Rift ook meer technische kennis van de gebruiker / operator.

Er is niet één VR bril die in alle gevallen de juiste keuze is, dat geldt ook voor de Oculus Go. Het is wel een stap in de juiste richting, de combinatie van gebruiksgemak en kwaliteit verlaagt de drempel voor Virtual Reality aanzienlijk. De afweging tussen een Oculus Go huren of kopen, of kiezen voor één van de alternatieve VR brillen is afhankelijk van de toepassing. Informeer bij de leverancier van Virtual Reality producten naar een maatwerk oplossing.

Ouclus Go voor events

De verschillen tussen de Go enerzijds en de Gear VR en Rift anderzijds geven duidelijk aan wat de onderscheidende kwaliteit is van de Go. Deze gebruiksvriendelijke draagbare VR bril leent zich uitstekend voor events op beurzen, scholen, bijeenkomsten en groepspresentaties. De draagbare VR brillen in combinatie met de juiste software maakt het eenvoudig én betaalbaar om Virtual Reality in te zetten op ieder type evenement. Naast marketing en promotie kun je ook denken aan educatie, (groeps)training en entertainment zoals een VR cinema.

Zie ook: VR Bril laten drukken