Pico Goblin mobiele VR headset

Er zijn twee soorten Virtual Reality brillen; de PC accessoires met volledige bewegingsvrijheid die een complete VR ervaring bieden, en de goedkopere smartphone houders waar weinig of geen elektronica in aanwezig is. Pico heeft een tussenoplossing ontwikkeld; een draagbare VR headset met alle hardware aan boord om VR content te bekijken en spelen. De Pico Goblin is hun tweede product die eind augustus is uitgebracht voor 250 dollar. Wat heeft Pico te bieden wat andere VR fabrikanten niet leveren?

Pico Goblin

Plug-and-play, volgens Pico moet een VR headset gewoon direct werken. Het design lijkt op de populaire Gear VR, met als grote verschil dat alle hardware in de Goblin aanwezig is. Het TFT LCD beeldscherm heeft een oppervlakte van 5,5 inch en een resolutie van 2560×1440 pixels. Er is een Qualcomm Snapdragon 820 CPU aan boord waarmee het in feite een smartphone is zonder telefoonfunctie. Er wordt een draadloze controller bij deze VR headset geleverd. Verder geeft Pico niet zoveel informatie, momenteel zijn er ruim vijftig spellen beschikbaar en dat aantal zal in de komende tijd uitgebreid worden. Er wordt niet gesproken over het besturingssysteem, het lijkt voor de hand te liggen dat het een Android systeem is met daarover een eigen “schil”. Daarmee komt het overeen met Daydream van Google en de Oculus Home software op de Samsung Gear VR.

Zes graden vrijheid

Six Degrees of Freedom ofwel 6DoF wordt het genoemd wanneer je als gebruiker volledige bewegingsvrijheid hebt. Een Gear VR heeft 3DoF evenals Daydream en Google Cardboard. Je kunt niet vrij rondlopen, horizontale en verticale bewegingen worden niet geregistreerd evenals diepte. Pico geeft niet duidelijk aan hoe de Goblin werkt, het is aannemelijk dat het 3DoF betreft en niet 6DoF. Daarvoor heb je de Pico Neo nodig.

Pico Neo

Pico bestaat sinds 2015, hun eerste product was de Neo. De eerste versie was bijna draadloos. De headset had wel een ingebouwd scherm, maar de rest van de elektronica was in de controller gebouwd. De headset en controller werden via een kabel verbonden. Daarnaast waren er nog extra accessoires verkrijgbaar zoals twee VR controllers die heel veel lijken op de Wand controllers van de Sony PlayStation, en een ontvanger die lijkt op de Kinect camera van Microsoft. De Pico Neo werd later aangepast met alle hardware in de headset. De Pico Neo CV (Consumenten Versie) heeft 6DoF, twee 3.5 inch AMOLED schermen en een 3K weergave. Ditmaal is er een 835 Snapdragon processor aan boord en er is 3D audio ingebouwd. Op dit moment is de Neo niet te bestellen.

All-in-One VR headsets

Sinds Oculus met hun eerste VR headset kwam, werd er al gesproken over VR headsets met alle benodigde hardware aan boord. Het idee om een smartphone in een houder te plaatsen bleek een succes, Google heeft meer dan tien miljoen Cardboard houders verkocht. Toch is het niet altijd handig om jouw telefoon op te offeren wanneer je een YouTube filmpje in 360 graden wilt bekijken, of wanneer je een spelletje wilt spelen. Pico is nog vrij uniek in deze categorie, al zijn er wel diverse prototypes ontwikkeld. Bijvoorbeeld de Santa Cruz headset, een draadloze versie van de Oculus Rift. Voor de HTC Vive zijn er zelfs twee draadloze accessoires verkrijgbaar, maar dat is bedoeld als data overdracht tussen PC en headset. Samsung heeft een prototype genaamd “Exynos VR III”, die naast een draadloos design ook “Foveated Rendering” heeft ingebouwd. Dat betekent dat de headset weet naar welke plek in beeld je kijkt, en daar de scherpstelling op afstemt.

VR Sky CX v3

Als laatste een model dat wel heel erg op de Gear VR lijkt, dit is een budget headset op basis van Android 4.4 met een 1920×1080 beeldscherm die voor twee ogen dus gehalveerd wordt. De software is niet zo strak afgewerkt zoals je van de Google en Samsung oplossingen mag verwachten, voor pakweg 150 euro krijg je waar je voor betaalt en niet veel meer. Dit soort VR headsets moet je meestal importeren via websites die vanuit China wereldwijd kunnen leveren. Bij dergelijke budget headsets is een standaard Android besturingssysteem juist een voordeel omdat vrijwel alle Google Cardboard apps werken, dat is niet het geval bij de Pico Goblin. Verwacht geen vlekkeloze werking, en af en toe ook frustratie als het niet goed werkt. Voor de hobbyist met een beperkt budget kan het leuk speelgoed zijn. Meer weten over een VR app maken speciaal voor de Pico Goblin? Bekijk dan meer info over een VR app laten maken.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!