Pokémon GO niet welkom in Rusland

De wereld is in de ban van Pokémon GO, in steeds meer landen is deze Augmented Reality app beschikbaar. In Rusland komen de 145 figuurtjes vooralsnog niet binnen, hoewel een aantal Russische fans de app via buitenlandse accounts toch binnenhalen. Hoewel de Russische regering veel bezwaren heeft tegen dit spel zijn ze bezig met een eigen versie waarbij Moskou centraal staat. Het is niet duidelijk of we binnenkort kunnen jagen op Russische grootheden als Stalin en Lenin.

Gevaar voor de samenleving

MoskouVoorstanders zien Pokémon GO als een manier om met elkaar in contact te komen en meer te bewegen. Tegenstanders vinden het een gevaarlijk spelletje waarbij mensen zomaar de snelweg op wandelen. Rusland ziet “psychologische gevaren” bij deze app.

Ze zijn ook bang dat groepen van duizenden spelers op dezelfde locatie tot problemen zal leiden. Daarnaast heeft de Russische regering sterk het vermoeden dat de CIA met deze app data wil verzamelen.

Russische versie

TetrisHet zal niet de eerste keer zijn dat Rusland liever een kopie maakt dan het origineel gebruikt. VK (voorheen VKontakte) is een kopie van Facebook met meer dan 350 miljoen gebruikers. Tanya Grotter is een serie fantasy boeken die erg veel inspiratie “leent” van Harry Potter.

Daar staat tegenover dat het wereldberoemde spel Tetris werd ontwikkeld in de oude USSR. Later zouden ze de rechten verkopen aan Nintendo, waar de Gameboy versie uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen. Dezelfde Nintendo die aandelen heeft in Pokémon, en niet in zee gaat met VR.

AR en privacy

Het Russische standpunt tegen Pokémon geeft wel aan dat Augmented Reality een impact heeft in de beeldvorming over privacy. Soms duiken figuren op in locaties waar fotografie niet gewenst is, of zelfs verboden. Waar VR vooral een technologie is voor gebruik in huis, leent AR zich uitstekend voor gebruik buiten met mobiele apparaten. De vraag is of de maatschappij hier op voorbereid is. Daarmee is Pokémon meer dan een spel, het is een test voor AR in onze samenleving.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!