De potentie van VR in de makelaardij

Virtual Reality is een technische term voor een ruimte die niet echt bestaat. Met een virtueel huis kun je een echte woning van stenen verkopen. Hoe dat werkt? VR in de makelaardij zal een enorme impact hebben in de wijze waarop makelaars in de toekomst hun werkzaamheden zullen uitvoeren. Waarom wachten tot morgen, de middelen voor VR makelaars zijn nu al beschikbaar!

Virtual tours door woningen

Er komen steeds meer tools om virtuele rondleidingen te ontwerpen. Je kunt een VR tour maken op basis van panorama fotografie, met 360 graden video of met 3D modellen. Het is mogelijk deze presentaties te delen via internet, of persoonlijk in een adviesgesprek. Een maquette pas je niet zo eenvoudig aan, een virtueel schaalmodel kun je met een druk op de knop naar wens aanpassen.

Van een Insta360 Nano tot Matterport

Je kunt als makelaar zelf 360 graden foto’s maken met je eigen smartphone. Een eenvoudige panorama camera als de Insta360 op een iPhone maakt het kinderlijk eenvoudig, je kunt ook een Matterport huren. Dit beest van een camera maakt niet alleen 360 graden foto’s, er wordt ook diepte geregistreerd voor een zeer overtuigende ervaring.

Dynamische visualisaties

Een plattegrond op papier is heel duidelijk voor een makelaar, maar een klant kan dit niet altijd vertalen naar een 3D omgeving. Laat ze een virtuele presentatie zien met een VR bril, ze zien dan de presentatie op ware grootte. Je kunt hier naast foto en video ook tekeningen en 3D modellen voor gebruiken. Het kan daarmee ook een concept voor een gebouw zijn dat nog niet is gerealiseerd.

Virtueel inrichten

Er zijn al diverse programma’s beschikbaar die voorzien zijn van een grote bibliotheek aan 3D objecten. Zo kun je een kale modelwoning virtueel inrichten met meubilair, je kunt een keukenblok plaatsen, een tapijt op de vloer leggen en de wanden een virtueel kleurtje geven. Daarmee kun je maatwerk demonstraties bieden aan de klant wat ze zeker zullen waarderen.

Online, op kantoor of thuis

Hoe presenteer je als makelaar de VR presentatie? Het liefst in een persoonlijk consult, dan houd je de teugels stevig in handen. Wanneer je gebruik maak van een flinke Virtual Reality headset met krachtige PC zul je de presentatie op het makelaarskantoor moeten uitvoeren. Met een draagbare VR bril kun je bij de mensen thuis advies geven, waar ze zich op hun gemak voelen. Het is ook mogelijk de virtuele tour online te plaatsen, wanneer je niet in het bezit zijn van een VR bril kunnen ze deze ook op een plat scherm bekijken of VR brillen huren van een specialist.. Het gevoel van ruimte is dan uiteraard wel meer beperkt.

Cardboard VR houder voor makelaars

Je kunt als makelaar uiteraard ook zelf een VR bril verstrekken. Wees gerust, de kosten vallen reuze mee, zo kun je een VR Cardboard smartphone houder laten bedrukken en in elke gewenste oplage laten produceren. Deze VR brillen zijn met vrijwel elke smartphone te gebruiken, en werken naast de presentatie van de makelaar ook met andere VR apps. Zo kun je de Cardboard VR ook inzetten als promotiemiddel.

Tip: Vergeet ook niet 360 graden video’s bij listings op de site van de makelaar te plaatsen, dat lokt direct interactiviteit uit bij de geïnteresseerde bezoeker!