Durovis Dive 5

De Durovis Dive is één van de eerste mobiele vr brillen gebaseerd op het Google Cardboard principe. De bril maakt volledig gebruik van je smartphone en biedt een uitstekende vr ervaring dankzij het ingenieuze lenssysteem. Hoewel de bril zich in het hogere prijssegment bevind is het een fantastische langdurige kennismaking met virtual reality. 

dive2
What’s in the box

– 1 Durovis Dive
– Durovis Dive Manual
– Dive tasje om je bril in op te bergen (zwart en wit)
– Twee lenzen
– De ‘’owners card’’
– Iphone 4 case

Durovis-Dive21Gebruik

De behuizing van de Durovis Dive is geheel plastic en voelt zeer stevig aan. In het begin wat moeite gehad met het openklappen van de bril om de smartphone erin te doen. Ik ging er van uit dat er een soort ‘klik’-mechanisme zou zijn, maar dit bleken gewoon twee klemmetjes te zijn die zichzelf vastzetten en die met wat kracht gewoon open ging. Daarom blijft het toch wat eng om elke keer je smartphone in en uit de bril te halen. Het systeem voelt echter een stuk steviger aan dan low-budget vr brillen zoals de ColorCross.

In al mijn enthousiasme het eerste spel opgestart (let op: terwijl de smartphone nog níet in de DD zit), toen kreeg ik welgeteld vijf seconde om de telefoon in de DD te zetten en de lenzen naar wens te plaatsen. Wil je van game veranderen terwijl je de bril op hebt wordt dit wat lastiger. Er is ruimte voor je vingers om onderlangs op je smartphone te kunnen klikken, maar omdat je door die lenzen kijkt wordt dit niet echt makkelijk gemaakt.

Comfort

De bril is licht van gewicht, ondanks dat het lijkt alsof je gigantisch apparaat op je hoofd hebt, voelt dit niet zo. De lenzen zijn horizontaal te verstellen, en naar voor en achteren te plaatsen. Hierdoor kan de Durovis Dive exact afgesteld worden op de vorm van je hoofd en ogen waardoor ook brildragers met scherp beeld de virtuele wereld kunnen verkennen.

De hoofdband is breed en zorgt ervoor dat de vr bril stevig op je hoofd blijft zitten. In tegenstelling tot de Homido beschikt de Dive niet over een derde band voor over je hoofd. Hierdoor wil de Dive nog wel eens gaan schuiven maar niet in een mate dat dit storend is.

dive4Beeld

In het midden net voor je smartphone zit een zwart tussenschot waardoor je met elk oog naar een helft van het scherm kijkt. De twee schermen geven beide net wat anders weer zodat je het diepte-effect krijgt. De bril sluit niet helemaal af, als je naar beneden kijkt zie je nog wat er mogelijk voor je zou kunnen staan. Dit vond ik een prettig aspect aan de bril, zodat je niet helemaal van je omgeving bent afgesloten.  Tijdens het spelen van vr games is het wel fijn als je af en toe een blik buiten de virtuele wereld kunt werpen.

Design

De Durovis Dive is duidelijk ontworpen voor een praktische en prettige vr ervaring en wint geen schoonheidsprijs. Het ontbreken van een sluiting aan de voorzijde en de uitstekende bevestigingen voor de lenzen geven de bril een wat kaal uiterlijk. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat er zo weinig mogelijk defect kan gaan aan de Dive.  Zoals bij de meeste vr brillen heeft de Dive geen magneet aan de zijkant voor het besturen van bepaalde apps.

3d-print-durtovis-diveDive App, SDK & Open Dive

Durovis heeft naast een degelijke vr bril ook wat software op de markt gebracht. Zo is de Dive launcher een zogenaamde Portal waarin veel content te vinden is die geschikt is voor gebruik met de Dive. Daarnaast heeft de producent een SDK beschikbaar gesteld waarmee ontwikkelaars zelf aan de slag kunnen om content te ontwikkelen voor de Dive en natuurlijk andere vr brillen.

Leukste toevoeging is echter de Open Dive. Dit is een open source vr bril waarvan het ontwerp (frame) gratis te downloaden is en is exact hetzelfde als de Durovis Dive. Dit frame kun je uitprinten met een 3D printer en waarmee je met toevoeging van slechts enkele lenzen zelf een vr bril maakt.

Prijs

De Durovis Dive 5 is te koop voor €59.99, in onze webshop. Voor de Oculus Rift betaal je toch een flink stuk meer, en dan moet je maar net de computer hebben die alles aankan. Daarom is nog geen 60 euro een prima prijs voor degenen die geen zin hebben om veel geld uit te geven, maar toch de Virtual Reality wereld willen beleven.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de brillen in het middensegment zoals de Ritech & ColorCross biedt deze bril toch meer stevigheid en vooral comfort vanwege de individueel af te stellen lenzen.

 

5.5 Total Score

De Durovis Dive is een uitstekende vr bril in het hogere prijssegment. Hij zit stevig en voelt licht aan ondanks dat je een vrij zware smartphone aan je hoofd hebt hangen. Grootste nadeel is wel het in- en uitklappen om je smartphone te bevestigen. Hoewel het systeem stevig aanvoelt heb ik toch mijn twijfels over de stevigheid op lange termijn. Daarnaast is het bedienen van je smartphone onmogelijk wanneer hij eenmaal in de bril zit. Deze kleine ongemakken ervaar je echter bij elke andere vr bril. Wil je een comfortabele én betaalbare langetermijnoplossing dan is de Durovis Dive een uitstekende kandidaat.

Wat vind jij? 2.03 (3 votes)
We will be happy to hear your thoughts

Reageer!