Star Wars in VR

Vanaf november kunnen we allemaal trainen voor Jedi met de nieuwe Star Wars: Jedi Challenges Augmented Reality headset. Tenminste, iedereen die bereid is 300 euro te betalen voor een AR headset, een lightsaber en een mobiele app, en ook nog in het bezit is van een snelle smartphone. Dat is precies 300 euro meer dan de vier gratis speciale Star Wars VR Cardboard smartphone houders die Google in december 2015 aanbood via de Google Store, helaas was dit een tijdelijke actie. Star Wars is al veertig jaar lang een populair merk, Disney gaat dit imperium nog verder uitbouwen waarbij Virtual Reality een belangrijke rol zal spelen. Wat zijn nu al de mogelijkheden van VR in het Star Wars universum, en hoe gaan andere populaire films series om met VR?

VRSE Batman en Jurassic World VR

Google bracht in 2014 de Cardboard smartphone houder uit, een eenvoudige bouwplaat van karton waarmee je elk mobieltje in een VR headset transformeert. Sindsdien zijn er veel andere smartphone houders op de markt verschenen zoals de Homido, de Merge VR en de Samsung Gear VR. Het bedrijf VRSE (niet te verwarren met 360 graden video bedrijf Within die vroeger VRSE genoemd werd) heeft twee speciale VR headsets ontworpen met Batman en Jurassic World als thema. Naast een stijlvolle headset wordt er ook een speciale controller bij geleverd, je moet daarnaast een app op jouw smartphone installeren met respectievelijk Batman games of spellen met dinosaurussen. Met een prijs van ongeveer honderd euro ligt deze headset in dezelfde prijsklasse als de Samsung Gear VR waar reeds honderden spellen voor verkrijgbaar zijn. Het is niet duidelijk of er naast Batman en Jurassic World ook andere VR titels op werken.

Star Wars in VR

Virtual Reality leent zich uitstekend voor Sci-Fi ervaringen, het is dus logisch dat Star Wars ook opduikt in VR. Hier zijn enkele bijzondere Star Wars Virtual Reality spellen:

Jakku Spy

In deze app voor smartphones kun je tien missies spelen onder begeleiding van BB-8. Je hebt geen controller nodig, je hoeft alleen de smartphone te draaien. Dat is natuurlijk het leukste met een Cardboard houder. Hoewel het een officiële release van Disney betreft die hoort bij “Star Wars: Episode VII The Force Awakens” is het geen “canon”, het behoort dus niet tot het officiële verhaal van de Star Wars films.

Star Wars Battlefront Rogue One: X-Wing VR Mission

Dit is een korte maar bijzondere ervaring die werd uitgebracht voor de PlayStation VR headset. Je vliegt in een X-Wing en kunt Tie Fighters neerschieten. Je bent er in pakweg een kwartiertje mee klaar, het is een spel waarin kwaliteit boven kwantiteit gaat. De cockpit heeft veel detail, de graphics zien er goed uit, en het spel is gratis voor PSVR spelers die in het bezit zijn van Star Wars Battlefront.

Trials on Tatooine

Dit VR spel is beschikbaar voor diverse VR headsets zoals Google Cardboard, Gear VR, HTC Vive en de PSVR. Je moet een Millennium Falcon repareren en R2-D2 beschermen tegen de stormtroopers.

Star Wars Arcade Game: Battle Pod

Dit spel van Bandai-Namco is gemaakt voor de Arcades. Je neemt plaats in een grote Arcade kast genaamd Battle Pod waarin je omringd wordt door een een enorm scherm. Je vliegt door diverse bekende locaties en moet verschillende vijanden neerschieten.

360 graden Star Wars films

Met slechts een Cardboard houder (met of zonder Star Wars print) en YouTube kun je verschillende 360 graden video’s bekijken. Dit zijn enkele opvallende filmpjes:

1. STAR WARS 360 VR – Hunting of the Fallen

We moeten nog even wachten op een officiële 360 graden Star Wars film, tot die tijd kun je deze fanfilm bekijken. Bereid je voor op onaards slecht acteerwerk, de speciale effecten hebben wel een geheel eigen charme. Deze korte film laat zien hoe goed de wereld past in een VR omgeving.

2. Rogue One 360 VR Experience

Als Luke Skywalker een auto zou kopen, was het een Nissan. Tenminste, als we deze korte VR film moeten geloven. Het is een niet bepaald subtiele reclamespot voor Nissan met een auto die door een landschap rijdt van AT-AT’s, Stormtroopers en X-wings.

3. Star Wars Ride – 360 VR 4K

Dit is eigenlijk een Stars Wars attractie voor Disney Park, maar je kunt het thuis bekijken op YouTube. Het is een korte film waar je eigenlijk een actiescène op een plat beeld in een panorama cockpit te zien krijgt. In het echt zit je in een ruimte die met de film beweegt, je mag hier zelf op en neer bewegen.

4. 360° VR VIDEO – STARWARS FIGHT! – Darth Vader VS Obi Wan – VIRTUAL REALITY 3D

Wil je de strijd aan met Darth Vader, maar vind je de Jedi Challenges AR headset te duur? In deze clip vecht Obi Wan met Darth Vader in een strijd van leven of dood. Wie zal het overleven om vervolgens de metro te nemen naar huis?

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!