Starbreeze koopt Nozon

Starbreeze is een VR headset die zich richt op de professionele markt. Onlangs namen ze het Belgische bedrijf Nozon over voor ruim zeven miljoen euro. Hiermee haalt Starbreeze de technologie in huis om “Pixar kwaliteit” VR filmbeelden te produceren, hiervoor gebruiken ze een techniek genaamd PresenZ.

PresenZ van Nozon

nozon1De technologie van Nozon is een soort combinatie van 360 graden video in combinatie met Virtual Reality. Bij normale VR kun je vrij rondkijken, het nadeel is de beperkte resolutie. De processor en grafische kaart van de computer is niet in staat fotorealistische beelden weer te geven op een snelheid die nodig is voor VR toepassingen.

Panorama video heeft weer als nadeel dat het alleen werkt vanuit een statisch standpunt, je kunt een object niet van de zijkant bekijken. Zodra de kijker zijn hoofd kantelt zie je dat het niet “echt” is. PresenZ is een manier om een 3D scène vanuit één standpunt te bekijken, maar je hebt de vrijheid om je hoofd te kantelen. Vrij rondlopen in de wereld is niet mogelijk, je hebt een bewegingsvrijheid van pakweg enkele tientallen centimeters.

Betere VR ervaring

nozon2Starbreeze maakt VR headsets met een hogere kwaliteit dan consumentenproducten als de HTC Vive of de Oculus Rift. De huidige Starbreeze headset is uitgerust met twee 5,5 inch schermen van 2560×1440 pixels. Om hier een overtuigend beeld op weer te geven is het noodzakelijk technologie zoals die van Nozon toe te passen.

De parallax methode van PresenZ vereist weinig extra werk voor de animator. Het werkt net als voorheen, alleen wordt de animatie voor het exporteren eerst door de plug-in van Nozon gehaald. Het resultaat is een parallax video waar je tot op zekere hoogte omheen kunt kijken.

Voor VR gaming zal deze technologie minder geschikt zijn, voor VR films waarbij je op een vaste locatie zit kan het deze films veel overtuigender maken.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!