Titanium Falcon; virtual reality ring

Virtual reality controllers zijn de ontbrekende schakel tot werkelijk onderdompeling in een virtuel wereld.  Het hanteren van een controller doet de potentie van vr geen recht. Gelukkig zijn er diverse partijen bezig met het ontwikkelen van vr controllers.  Zo ook de mensen achter de Falcon, een smart ring motion controller.

One ring to win them all

De makers van de ring zijn ambitieus en zetten hoog in met de Falcon. De ring gaat volgens hen de manier waarop mensen gamen ingrijpend veranderen. De Titanium Falcon is volledig draadloos en doet nog het meest denken aan de motion controller van Oculus.  Deze ring maakt gebruik van Bluetooth om te verbinden met computers, telefoons en andere virtual reality hardware.

Bewegingsvrijheid & specs

De Titanium Falcon beschikt over twee fysieke knoppen maar werkt voor de rest volledig draadloos. Bewegingsvrijheid over 9 assen biedt de drager de mogelijkheid om op een geheel nieuwe wijze te interacteren in een virtuele omgeving. Geheel nieuw is in deze natuurlijk relatief, de ring doet erg denken aan de Wii controller, iets wat de makers zelf ook aangeven.  De Falcon staat in verbinding middels bluetooth en heeft in tegenstelling tot andere controller dus geen extra hardware nodig om bewegingen te registeren. Onderweg is de ring tevens te gebruiken om bijvoorbeeld mobiele games te spelen. De Falcon moet zelfs te gebruiken zijn bij outdoor activiteiten zoals hardlopen.

falcon-2

Naast het registeren van handbewegingen beschikt de Falcon over twee fysieke knoppen en enkel ingebouwde sensoren. De ring bevat een accelerometer, gyroscoop en kompas.  De grootste uitdaging die de makers te wachten staan is het reduceren van latency, de vertraging tussen actie en reactie.  Zonder andere externe hardware lijkt de Falcon volledig afhankelijk van Bluetooth om de bewegingen te registeren wat niet altijd even soepel gaat.

Concurrentieoculus-controller

De Falcon is niet de eerste motion controller die inspeel op de vr hype. Diverse andere partijen zijn al een stuk langer bezig en verder in het ontwikkelingsproces. Denk bijvoorbeeld aan Nederlands eigen Manus Machina en de recent gelanceerde GloveOne. Maar vooral de controller van Oculus lijkt erg veel op de Falcon qua opzet en werking, hoewel de prijs en releasedate hiervan nog niet bekend is. Daarnaast zijn er ook meer completere oplossing zoals de Control VR & Prio VR die het gehele lichaam betrekken.

Releasedate & prijs Titanium Falcon

De ring zit momenteel in de prototype fase en er is nog geen werkend exemplaar opgedoken in review of previews.  Het bedrijf heeft een Indiegogo in de planning staat waarmee ze 300.000 dollar willen gaan ophalen. Hiermee mikken ze vrij hoog aangezien er diverse andere partijen bezig zijn met vergelijkbare (of betere) oplossing. Betaalbaar is de ring echter wel, de consumentenversie moet zo’n honderd dollar gaan kosten.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!