Trainen met STRIVR

Derek Belch was in 2007 een kicker in het American Football team aan de Stanford Universiteit. Hij volgde een klas bij Jeremy Bailenson, hoofd van de Virtual Human Interaction Lab. Belch zag mogelijkheden voor een nieuwe manier van trainen, maar de technologie was er nog niet klaar voor.

Dankzij de recente ontwikkelingen in Virtual Reality headsets en 360 graden video maakt hij trainen sneller en efficiënter. Nu wordt de werkwijze van STRIVR gebruikt door vele sportteams en sportverslaggevers.

Zien en herhalen

strvr2American Football is meer dan stoere kerels die elkaar de grond in stampen (dat is meer Australisch Voetbal). Het is een strategische sport met vooraf bepaalde patronen.

Voorheen werden deze patronen op het veld getraind en herhaalt, dit proces kost veel tijd. Door deze strategieën en situaties te filmen met 360 graden camera’s en later terug te kijken met een VR headset kunnen de patronen snel herhaald worden.

Zo krijgt de speler veel sneller inzicht. De spelers van de Stanford Universiteit scoorde direct veel beter, het systeem bleek te werken.

Ook voor de verslaggevers

strvr4Naast de atleten is het ook voor verslaggevers belangrijk alle ins en outs te leren van het spel. Met VR headsets gaat dat veel sneller dan voorheen.

Het geeft je ook veel meer het gevoel dat je echt in het moment bent dan de wedstrijd bekijken op een televisiescherm. Steeds meer teams en verslaggevers maken gebruik van deze methode om meer inzicht te verkrijgen in American Football.

Verder dan Football

strvr3In feite kan deze methode ook worden toegepast op andere sporten. Belch was zelf een American Football speler. Je kunt uiteraard ook een programma maken voor voetbal, honkbal en vrijwel elke sport waarbij patroonherkenning en standaard spelvormen een rol spelen.

De NBA, de grootste basketbal organisatie van Amerika heeft ook al geëxperimenteerd met de STRIVR methode. Misschien kan het Nederlands elftal met VR training eindelijk weer een EK of WK  winnen?

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!