Vanguard V

Inmiddels is het wel duidelijk: space is een geweldige omgeving voor VR. Van alles is er al te zien, van exploration demo’s (en games!), Star Wars afgeleide games, en experiences met educatieve achtergrond.
Recentelijk is Vanguard als kickstarter game van de grond gekomen met een demo. Natuurlijk even bekijken!

Graphics, geluid en omgeving

De game ondersteund niet alleen directtorift (wat de performance normaal gesproken te goede komt), maar er zit ook voor zowel extended als direct-ondersteuning een DX-11 batfile bij. Die was helaas niet aan de praat te krijgen, maar het geeft wel aan in welke richting men aan het denken is. Maar al te vaak dat een riftgame toch crashed in één van beide modi. Zo niet Vanguard: na wat calibratie mogelijkheden in het menu draait alles soepel, en in een beslist acceptabele resolutie.

De setting is, uiteraard, in deepspace. Er is (bitter!) weinig bewegingsruimte, mmaar voldoende voor het game element. Helaas is de uitvoering van de omgeving niet heel erg gedetailleerd of gevarieerd. Er zwermen nogal wat rotsblokken rond, afgewisseld met een groot soort dikke torren en wat ruimtepuin. Het idee van diepte is duidelijk aanwezig, maar het “immersive” gevoel komt niet echt.

Bediening

Het is even wat onduidelijk wie nu de hoofdpersoon is: de speler, of de “extra-avatar” die in beeld komt. Allebei? Zou ook een optie zijn. Er is een soort richtscherm, wat door middel van hoofdbewegingen gericht kan worden op de targets die in de ruimte voor de speler spawnen. De avatar, die meevliegt, beweegt erg snel en direct op alle bewegingen van de rift. De vrijheid van bewegen is echter zeer beperkt, ondanks het fors naar beneden kijken, is er nooit heel veel ruimte tussen speler en obstakels. Door snel met het hoofd te bewegen kan de avatar zelfs barrel-rolls draaien, terwijl het beeld van de speler zelf redelijk stabiel het midden blijft volgen. Dat doet wel wat af aan de beleving.

Conclusie

Vanguard ziet er leuk uit en beweegt erg soepel. De vrijheid van bewegen is echter nogal beperkt, en de obstakels in de ruimte worden op enig moment redelijk veel herhaald. Gewoon even leuk om te doen op dit moment, mogelijk dat de full game meer opties gaat bieden.

Je kunt de demo van Vanguard onder andere downloaden op Oculus Share.

6 Total Score

Wat vind jij? Wees de eerste!
We will be happy to hear your thoughts

Reageer!