Veilig rijden apps

Autorijden is gevaarlijk. Dat is geen kwestie van “misschien” of “zou kunnen”, rijden in een stuk staal van duizend kilo of meer op grote snelheden is per definitie een gevaarlijke onderneming. Toch rijden we massaal rond in deze doodskisten op wielen. En om het lot nog verder te tarten spelen we met onze radio, GPS of smartphone, zelfs met boetes van honderden euro’s zien we nog steeds veel mensen telefoneren zonder carkit. Om de samenleving meer bewust te maken van de gevaren bij autorijden blijken zowel Virtual Reality als Augmented Reality zeer effectief te zijn. Zelfrijdende auto’s zijn nog niet betrouwbaar genoeg om al het werk over te nemen, met veilig rijden apps kunnen we met een gerust hart de weg op.

VR of AR?

Virtual Reality en Augmented Reality zijn twee zijden van dezelfde munt, met ieder hun eigen unieke toepassingen.

  • VR sluit je af van de omgeving, in een auto heb je er als bestuurder dus niets aan. Het kan de kids op de achterbank wel rustig houden. Je kunt Virtual Reality gebruiken als leermiddel, bijvoorbeeld om leerlingen de mogelijkheden en ook gevaren van autorijden te laten zien onder gecontroleerde condities. Omdat VR apparatuur vaak nog duur en ingewikkeld is bestaan er mogelijkheden om VR sets te huren. Dan kun je maatwerk oplossingen laten samenstellen met precies de juiste apps en videoclips.
  • AR legt een virtuele laag over de wereld om je heen, met bijvoorbeeld een AR bril of met projectie op de voorruit kun je belangrijke informatie voor je ogen weergeven. Je zou denken dat het juist afleidt, maar met Augmented Reality hoef je niet meer op een middenconsole of op het beeldscherm van de smartphone te kijken.

Educatie in 360 graden

Er worden steeds meer VR lessen gegeven, educatie omtrent veilig rijden is een ideale toepassing van VR brillen. Zo zijn er meerdere projecten over de hele wereld waarbij gevaarlijke situaties worden nagespeeld en opgenomen met een 360 graden camera. Leerlingen nemen vervolgens plaats in de “virtuele auto”, gewoon op school op een stoel met bijvoorbeeld een Cardboard smartphone houder, en kunnen diverse praktijkvoorbeelden ervaren in volledig 360 graden en in 3D. Dat heeft letterlijk en figuurlijk impact. Zo liet de crashtest organisatie EURO NCAP een indrukwekkende 360 video maken waarbij gelukkig alleen de dummy het moest ontgelden.

Preventie met app

Er zijn verschillende manieren om de verkeersveiligheid te verhogen, het is ironisch maar waar; de apparaten die de verkeersveiligheid het meeste in gevaar brengen blijken ook de oplossing te zijn. Zo heeft Apple een waarschuwing ingebouwd op de iPhone, wanneer de snelheid hoger ligt dan 15 km/u worden inkomende gesprekken en tekstberichten onderdrukt. Android toestellen hebben ook een soortgelijke functie. Dit kun je uitschakelen, maar het biedt wel een stukje bewustwording. Zelfs games als Pokémon GO houden het voor gezien wanneer de smartphone te snel beweegt, en er dus het vermoeden bestaat dat je in de auto zit. Je kunt dit vaak omzeilen door een “passagier” optie te kiezen, maar ook hier geldt weer het effect van bewustwording.

Voorkomen is beter dan genezen

Voordat we in de auto stappen is Virtual Reality de manier om automobilisten en met name de jeugd op de hoogte te stellen van de gevaren op de weg. Augmented Reality kan weer een hulpmiddel zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren. Op dit moment is uitschakelen van smartphones nog de beste oplossing, maar met de diverse AR brillen die nu op de markt verschijnen kunnen we belangrijke informatie voortaan toevoegen aan de wereld om ons heen. Denk aan een routeplanner die direct op het wegdek wordt weergegeven, of actuele verkeersinformatie. Spraakbesturing wordt ook steeds beter, zo kun je bijvoorbeeld handsfree de ruitenwissers aanzetten.

Met VR en AR kunnen we de straten veiliger maken tot het moment dat iedereen in een zelfrijdende auto rondrijdt. Nu een virtuele crash zien kan later een echt ongeluk vermijden.