Virtual reality agentschap

Er worden steeds vaker 360 graden films gemaakt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Denk aan documentaires, animatiefilms, bedrijfsfilms, virtuele tours en explainer video’s. Al deze producties kunnen baat hebben bij panoramische video.

Hoewel er eenvoudige consumenten camera’s bestaan die kunnen opnemen in 360 graden, zul je voor professionele resultaten toch bij een gespecialiseerd 360 video bedrijf moeten zijn.Niet ieder videoproductiebedrijf kan overweg met deze nieuwe vorm van content productie, net zoals een regisseur van prachtige commercials niet zomaar een onderhoudende speelfilm van twee uur kan maken. Wat moet je weten over 360 video, en wat kun je verwachten van een 360 video bedrijf? Het antwoord op deze vragen vind je op deze pagina.

 

Wat je moet weten over 360 video

Wat is 360 video?

Panoramische opnames nemen de volledige omgeving op, traditionele camera’s nemen alleen een uitsnede van de situatie op. Dat betekent dat je een oplossing moet verzinnen om de crew te verbergen, en er moet een volledige controle zijn over de locatie.

Is VR video hetzelfde als virtual reality?

Hoewel de scheidingslijn tussen video en VR niet geheel zwart-wit te stellen is, kun je VR video beschrijven als een passieve ervaring die vastligt, terwijl virtual reality doorgaans interactief van aard is.

Is alle VR video ook in 3D?

Nee, hoewel professionele producties door een 360 video bedrijf vaak in stereoscopisch 3D worden opgenomen, geldt dat zeker niet voor alle producties. Voor de illusie van 3D heb je twee aparte lenzen nodig voor zowel opname als weergave. Een 3D video is met diepte te bekijken via een VR bril, dezelfde video zal op een PC monitor of mobiel apparaat in 2D worden weergegeven.

Is er een standaard in 360 graden videoproducties?

Nee, er zijn producties met een beeldresolutie van 2K, 4K en 8K, 2D of 3D, met of zonder ruimtelijk audio, of in plaats van 360 graden een kijkhoek van 240 of 180 graden. De camera’s variëren van één lens tot tientallen lenzen. Er is daarmee geen standaard in VR video productie.

Wat heb je nodig om deze content te bekijken?

Een voordeel van 360 video in vergelijking met realtime VR beelden die door de computer gegenereerd worden, is de grote keuze aan afspeelmogelijkheden. Zo kan het 360 video bedrijf de film geschikt maken voor weergave via VR brillen zoals de Google Cardboard, Gear VR, Oculus Go of Rift en de HTC Vive, ook weergave op een smartphone, tablet, laptop of PC is mogelijk. Uiteraard zal weergave via een VR bril wel de beste ervaring opleveren.

Advies door een professioneel 360 video bedrijf

Wanneer je een 360 video bedrijf inschakelt kun je alleen vragen naar een mooie videoproductie, in praktijk gaat de samenwerking vaak een stuk verder. Wanneer je contact legt met een 360 video bedrijf zullen dit soort onderwerpen ter sprake komen:

  • De juiste vorm voor ieder project: Op basis van de vraag vanuit de klant zal de juiste vorm worden gekozen. Zo past een virtuele tour vaak heel goed bij een makelaar of reisbureau, voor een bedrijfsvideo zal een andere stijl van opname en montage beter werken. Bij documentaires wordt vaak gebruik gemaakt van interviews of een voice-over. Houd ook rekening met de wijze van presentatie, wanneer je op een luidruchtig event staat kun je beter met titels werken dan met een commentaarstem.
  • Gebruik van computeranimatie: Het is niet altijd praktisch of mogelijk om alle beelden in de werkelijkheid op te nemen. Denk aan de werking van een machine tot diep in het apparaat, of een overzicht van een nieuwbouwproject dat nog niet gerealiseerd is. Met computeranimatie kun je op een duidelijke wijze informatie overdragen, je kunt een virtuele camera overal positioneren.
  • Het belang van videomontage: Het kan voor de oudere generatie erg vermoeiend zijn om naar moderne televisieprogramma’s te kijken. Omdat VR video voor iedereen een nieuw medium is, zal het 360 video bedrijf daar rekening mee moeten houden. Wanneer je een 360 graden beeld kunt laten zien, zal de kijker op subtiele wijze door de video geleid moeten worden. De beeldwisselingen moeten elkaar niet al te snel opvolgen om desoriëntatie te voorkomen, en titels moet zichtbaar in beeld verschijnen. Een ervaren 360 video bedrijf kent de trucs om het verhaal duidelijk over te dragen.
  • Breng de content naar het publiek: Distributie van het eindresultaat is niet altijd een taak voor het 360 video bedrijf, maar ze kunnen wel de juiste content aanleveren en advies geven. Zo kun je met publicatie via YouTube of Facebook een groot publiek bereiken, maar dit vereist een snelle internetverbinding en de beeldkwaliteit ligt vaak wat lager. Met “preloading” wordt de presentatie vooraf geïnstalleerd op de VR bril wat meer controle geeft over de kwaliteit.

 

Een 360 video bedrijf is meer dan een organisatie die een VR videoproductie kan realiseren. Er zijn niet alleen veel mogelijkheden met virtual reality, maar ook flink wat valkuilen en uitdagingen waar een gespecialiseerd 360 video bedrijf de klant in zal begeleiden.