Virtual Reality events in 2018

Er komen heel wat interessante Virtual Reality evenementen aan in 2018. We hebben in 2017 al een behoorlijk goede indicatie gekregen van de ontwikkelingen waar de grote namen in VR mee bezig zijn. De strategie van de afzonderlijke partijen vertonen opvallend veel overeenkomsten. Daarom wordt het hoog tijd om de Virtual Reality events voor 2018 naast elkaar te leggen, en te bepalen wat wij er aan hebben tijdens evenementen in VR voor 2018.

Virtual Reality events draadloos in 2018

Eindelijk verlost van de kabels, het zal tijd worden. Net zoals een baby wordt verlost van de navelstreng hoeven we in 2018 niet langer bang te zijn over een wirwar aan kabels te struikelen. We zagen al eerder tussenoplossingen zoals de TPCast met draadloze overdracht van data, maar met “inside-out” tracking en echt draadloze headsets wordt het pas echt interessant.

6DoF voor draadloze VR brillen

Draadloos is niet nieuw, met de Google Cardboard en de Samsung Gear VR konden we al langer draadloos de virtuele wereld in stappen. Het verschil is dat de high end headsets met zes graden bewegingsvrijheid ofwel 6DoF zonder draad zullen werken. Hoewel we in 2018 de kampen tussen PC VR headsets en mobiele VR brillen nader tot elkaar zullen zien komen blijft er een tweedeling. Die lossen we pas in 2019 op.

Wat hebben de grote namen in VR te melden tijdens de Virtual Reality events in 2018?

Oculus

Eigenlijk heeft Oculus Connect 4 in 2017 de blauwdruk gelegd voor Connect 5 in 2018. Er werd veel nieuws aangekondigd maar de resultaten zullen we pas echt volgend jaar gaan merken.

Oculus Go

Facebook gaat de strijd aan met de Samsung Gear VR met een standalone VR bril. Het is de Gear VR maar dan met alle hardware ingebouwd zodat je geen luxe Galaxy toestel meer nodig hebt. Deze VR bril werkt ook met de complete bibliotheek aan Gear VR spellen. De prijs zal op 200 dollar komen te liggen, daarmee kan dit een hit worden tijdens Virtual Reality events in 2018.

Santa Cruz

De naam zoemt al enkele jaren rond, in 2018 lijkt het er toch echt van te gaan komen; de Santa Cruz draadloze Vr headset met inside-out tracking. Daarmee heb je niet meer die externe trackers nodig, wat je meer bewegingsvrijheid geeft. De mobiliteit van de Microsoft HoloLens met het beeld van een VR headset.

Rift Core 2.0

Over Microsoft gesproken; Rift Core wordt jouw nieuwe desktop in een VR bril, dat is de belofte voor 2018. De eerste generatie Windows in VR zal ongetwijfeld nog wel wat mankementen vertonen, maar we gaan van het papierloze kantoor stilletjes aan over naar het monitorloze kantoor.

HTC legt de focus op China

De kans is groot dat we van de diverse Virtual Reality events in 2018 weinig mee zullen maken in het Westen. HTC lijkt zich vooral te richten op China, een markt waar ze met de Vive al langer op azen. De connecties zijn er, en de concurrentie bestaat voornamelijk uit Amerikaanse bedrijven die Azië niet echt kunnen doorgronden. Wellicht is dit helemaal geen verkeerde strategie.

HTC Vive Focus

Doe nog maar een standalone VR headset, ook HTC knipt de kabels resoluut door. Met twee draadloze modules voor de Vive liep HTC al vooruit op de meute, nu gaan ze echt aan het werk. Net zoals de naam al doet vermoeden brengen ze focus aan in de marketing, die zal op China gericht worden.

Set top box

Een manier om de huiskamer te bereiken zal plaatsvinden via set top boxen. Volgens HTC zweeft de toekomst ergens in de Cloud, en via de Netflix formule gaan ze streaming VR games aanbieden. Een vaste prijs voor onbeperkt games spelen per maand kan heel interessant zijn om nieuwe gebruikers te verleiden.

Microsoft

Met de serie Windows 10 VR headsets van diverse fabrikanten wil Microsoft een deel van de VR markt afsnoepen. Tijdens de Virtual Reality events in 2018 zullen we zien welke merken het beste zullen aanslaan met hun vergelijkbare hardware en identieke software. De Samsung Odyssey maakt een goede kans, hoewel deze Mixed Reality (die eigenlijk VR is) headset wat duurder is dan de rest, lijken ze voor een optimale ervaring te gaan met hun eerste Windows 10 VR headset.

Samsung

Naast de Samsung Odyssey zal dit bedrijf een belangrijke rol gaan spelen bij de groei van AR en VR voor Google met hun lijn smartphones. Het is de vraag of Samsung nog een passend weerwoord kan bieden ten opzichte van de Oculus Go, of dat ze misschien gewoon blijven samenwerken.

Google

Naast de smartphone houder van textiel, de Daydream View, zal de Daydream Standalone net als de Oculus Go een draagbare VR headset worden. Maar Google heeft een eigen Daydream software platform die lang niet zo volwassen is als die van Oculus. De nieuwe hardware die ze in 2017 hebben gelanceerd stelde teleur, wat kan Google met hun Virtual Reality events in 2018 laten zien?

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!