VR 360 video in Amsterdam

Er zijn verschillende manieren om een stad te ontdekken, de gemeente bezoeken is uiteraard een goede methode, maar dat is niet altijd praktisch wanneer je op een grote afstand woont. Neem bijvoorbeeld Amsterdam, een prachtige stad om te bezoeken als toerist, voor zowel Nederlanders als buitenlandse reizigers. Om alvast een voorproefje te geven, en de zoektocht te vereenvoudigen kun je gebruik maken van foto- en videomateriaal. Met een VR 360 video in Amsterdam komt deze stad echt naar je toe, waar je ook woont.

Wat is 360 graden video?

Je hebt Virtual Reality met een headset op je hoofd, en je hebt normale video. Wanneer je deze twee elementen samenvoegt krijg je 360 graden video. Een panorama beeld wordt op een virtuele cilinder of bol geprojecteerd, je kijkt door een VR headset of smartphone houder en het lijkt alsof je voor het centraal station staat, of aan de Amstel, op de Dam en ga zo maar door. Afhankelijk van het type camera is het beeld in 3D waarmee je ook diepte kunt waarnemen. Je kunt 360 graden video op de meeste apparaten afspelen waarmee je een grote doelgroep kunt bereiken. VR 360 video in Amsterdam kun je gratis publiceren op sites als YouTube, Facebook en Vimeo.

VR Expert: niet alleen VR app developers.

360 video productie bedrijf of 360 graden tour laten maken

Amsterdam op straat

Er zijn weinig steden die zoveel diversiteit bieden als Amsterdam. De drukke binnenstad, de Amstel of bij de ArenA. Met 360 graden VR video lijkt het alsof je een wandeling door Amsterdam maakt zonder je huis te verlaten. VR video slaat vaak een brug tussen informatief en onderhoudend. Je ziet prachtige beelden om je heen, en tegelijkertijd zul je er ook iets van opsteken. Net als bij elke videoproductie kun je er later muziek, titels of een voice-over stem aan toevoegen. De montage software moet dan wel geschikt zijn voor 360 graden video. Afhankelijk van de software kun je “points of interest” toevoegen, je kunt zo de kijker sturen in juiste kijkrichting.

Amsterdam achter de deuren

Een VR 360 video in Amsterdam hoeft niet beperkt te zijn tot de straten, het is ook mogelijk om binnen te filmen. Met VR camera’s kun je overal filmen, ook in kleinere ruimtes. Omdat de kijker het complete beeld rondom kan bekijken is het wel van belang dat alles in beeld goed belicht is, en dat er geen storende elementen in beeld verschijnen. Er zijn veel locaties in Amsterdam waar mensen wel van gehoord hebben, maar geen idee hebben wat er zich achter de deuren bevindt. Denk aan het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis of de Amsterdam Dungeon om maar enkele voorbeelden te noemen. Door vooraf een 360 graden video te laten zien wordt de drempel om hier een bezoek te brengen een stuk lager.

Ter land, ter zee en in de lucht

Een virtuele tour gids hoeft zich niet te beperken tot de stoepen van Amsterdam. Door creatieve opnames te maken kun je VR 360 video in Amsterdam opnemen die recht doet aan het medium. Zo kun je naar beelden kijken vanuit de iconische koetsen die rondrijden door de stad, of een 360 graden beeld vanuit één van de vele rondvaartboten. Of wat dacht je van een panorama beeld vanuit een helikopter waarmee je Amsterdam van boven kunt bekijken. Omdat een VR video het complete beeld opneemt ben je niet beperkt tot een kleine uitsnede van de realiteit, de kijker ziet echt alles wat er zich op die locatie bevindt.

VR video op maat

Het is van belang om de opnames vooraf goed te plannen, het maken van de feitelijke opnames is misschien wel het meest eenvoudige karwei. Je kunt achteraf in de montage alleen niet “toveren” met standpunten, alles is immers te bekijken. Wel kun je met beeldmontage, graphics en geluid een VR video productie een geheel eigen karakter geven. Ook bij de keuze van beelden en situaties kun je voor iedere doelgroep een VR 360 video in Amsterdam maken. Sommige toeristen komen speciaal voor seks, drugs en Rock&Roll bijvoorbeeld, terwijl andere bezoekers voor het cultureel erfgoed de stad bezoeken. Met een voice-over stem in verschillende talen kun je de kijker leiden door de beelden en de aandacht vestigen op een specifiek onderwerp, net zoals dat bij fysieke tours ook gebeurt.

Tips voor VR 360 video opnemen

Hier zijn enkele praktische tips voor een VR 360 video in Amsterdam maken:

  • Maak de opnames op een dag met mooi weer. Het hoeft overigens niet compleet helder te zijn, enkele wolken maken het beeld juist mooier en zorgen dat harde schaduwen worden voorkomen.
  • Objecten moeten bij voorkeur niet té dicht bij de lens geplaatst worden omdat er dan vervorming op kan treden, en het aan elkaar lassen van video kan fouten vertonen.
  • De luxere 360 camera’s zijn in staat stereoscopische 3D opnames te maken met surround geluid.
  • Bij VR video is planning vooraf belangrijk omdat de kijker compleet in de rondte kan kijken. Je moet als regisseur bijvoorbeeld niet zelf in beeld zitten, een geluidsman met een grote microfoon die in het beeld staat wil je ook voorkomen.

Er worden steeds meer grote steden in de wereld vastgelegd in 360 graden, net als de schilder Mesdag in de negentiende eeuw het strand als panorama schilderij heeft vastgelegd. Het medium is anders, maar de ervaring blijft indrukwekkend.

Wil je zelf een 360 video maken in Amsterdam? Bekijk dan hier meer over de mogelijkheden om een 360 camera te huren in Amsterdam.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!