VR App development

Steeds meer bedrijven zetten hun eerste stappen in VR App ontwikkeling. Na experimenten van grote game developers en investeringen door grote bedrijven als Facebook en Google, ligt het virtuele terrein open voor iedereen die een boodschap wil uitdragen in VR.

VR App development

Hoewel de verkoopcijfers van VR games niet te vergelijken zijn met reguliere PC en console spellen, zijn er enkele hits die behoorlijk wat geld in het laatje hebben gebracht. Toch is de verkoop van VR games niet de voornaamste markt voor VR App ontwikkeling, Virtual Reality wordt steeds vaker toegepast door bedrijven om een product of dienst onder de aandacht te brengen.

Ook voor informatieve toepassingen zoals medische studie of in het onderwijs kunnen VR Apps een significante meerwaarde bieden. Wat Virtual Reality zo uniek maakt, en hoe VR App ontwikkeling in zijn werk gaat lees je op deze pagina.

Waarom een eigen VR App meerwaarde biedt

Laten we beginnen met de voornaamste toepassingen op een rijtje te zetten:

  • VR Apps verkopen
  • Marketing en Promotie
  • Onderzoek uitvoeren
  • Informatie verstrekken

VR Apps verkopen

Wanneer je de Virtual Reality App als product ziet, kun je VR Apps gaan ontwikkelen en deze verkopen op een platform als SteamVR of in de Oculus Store.

Er zijn een aantal Indie Game Developers die flinke hits hebben ontwikkeld. Daarnaast zijn er ook veel VR Apps die nog lang niet de investering hebben terugverdiend. Als een studio in de praktijk VR App ontwikkeling wil testen, of wanneer hardware fabrikanten zelf een duw geven aan VR App development kan dit lucratief zijn, maar Virtual Reality software verkopen aan de eindconsument biedt vooralsnog weinig zekerheid.

Ontwikkel je eigen VR App

Marketing en Promotie

Dit is misschien wel de meest populaire toepassing op dit moment. Het is mogelijk om een VR App te ontwikkelen en deze aan te bieden via de diverse App Stores zoals SteamVR, Google Play of Oculus.

Daarnaast worden er ook vaak VR Apps ontwikkeld voor gebruik tijdens beurzen of evenementen. Omdat je hierbij volledige controle hebt over de situatie kan de App precies naar voorkeur worden ontworpen. Vaak worden VR Apps voor marketing en promotie gekoppeld aan een grotere campagne waarbij diverse soorten media worden ingezet.

Onderzoek uitvoeren

Met name in de medische sector en in de industrie worden VR toepassingen vaak ingezet om onderzoek uit te voeren. Dit betreft vaak situaties die niet of lastig in de werkelijkheid te testen zijn. Zo kunnen er snel 3D mockups worden ontworpen van nieuwe modellen auto’s die met het team gedeeld worden. Voor medische toepassingen kan een onderzoeker in het lichaam duiken tot op microscopisch niveau. VR App ontwikkeling voor onderzoek kan een organisatie veel geld besparen omdat alternatieve methoden vaak veel duurder zijn en meer tijd kosten.

Informatie verstrekken

Een complex onderwerp uitleggen aan een persoon die niet goed bekend is met de materie kan een grote uitdaging zijn. Met lange teksten op papier kom je niet verder, afbeeldingen werken al beter maar spreken nog steeds niet echt tot de verbeelding. Met een Virtual Reality App kun je niet alleen ingewikkelde onderwerpen visualiseren, je kunt gebruik maken van animatie, interactieve elementen toevoegen en een volledige 3D omgeving laten zien met diepte. Dit soort toepassingen worden vaak gebruikt om stakeholders te informeren over projecten die alleen nog in theorie bestaan.

Kies een platform

Bij VR App ontwikkeling zijn er een aantal algemene tools zoals de Unity plugin die op de meeste Virtual Reality hardware werkt, maar dat geldt niet voor alle functies. Zo is er een behoorlijk verschil tussen 3DoF VR brillen waarmee je alleen kunt rondkijken en beperkt kunt navigeren, en 6DoF VR brillen waarmee je compleet vrij kunt rondlopen in de ruimte en met VR controllers de omgeving kunt manipuleren. Dat geldt ook voor de distributie. Bij een VR App die aangeboden wordt via de reguliere App winkels moet er aan strenge voorwaarden voldaan worden zodat de App overal goed werkt. Wanneer je puur voor eigen gebruik een VR App laat ontwikkelen heb je meer vrijheid omdat je direct kunt testen op de gewenste hardware. Je kunt ook sneller de applicatie in gebruik nemen omdat er geen externe testen nodig zijn om compatibiliteit te waarborgen.

Kun je zelf ook met VR App ontwikkeling aan de slag?

Er zijn relatief eenvoudige manieren om bijvoorbeeld een virtuele tour te ontwerpen, daarvoor hoef je niet altijd een professioneel bedrijf in te schakelen. Ook zijn er “game builders” met VR ondersteuning, al zijn deze vrij beperkt. Voor echte VR App ontwikkeling zul je net als bij andere soorten programma’s toch echt bij een ervaren developer moeten zijn. En dan ook met ervaring in VR Apps, deze toepasing is namelijk behoorlijk anders dan reguliere applicaties bouwen omdat de “user experience” compleet anders is. Wanneer je een goede idee hebt maar er niet zeker van bent of dit haalbaar is kun je eerst contact opnemen met een Virtual Reality Applicatie developer en jouw ideeën voorleggen.

Een AR app ontwikkelen?