VR app laten maken

De kans is groot dat je al eens een VR app hebt bekeken, bijvoorbeeld met zo’n kartonnen smartphone houder. De kans dat je zelf al een VR bril in huis hebt is een stuk kleiner. In 2018 werd de Oculus Go uitgebracht, een draadloze VR bril met alle hardware aan boord voor een behoorlijk goede virtual reality ervaring met een acceptabel prijskaartje. Daar komt in 2019 de Oculus Quest bij, die het mogelijk maakt om in de virtuele ruimte te bewegen en ruimtelijke controllers te gebruiken.

Ook draadloos, met een nog hogere beeldkwaliteit én redelijk goed te betalen. Een VR app laten maken wordt dus steeds interessanter omdat de markt gaandeweg steeds volwassener wordt. Dat betekent overigens niet dat een VR app laten maken voor iedere toepassing de juiste keuze is, je zult ook rekening moeten houden met de doelgroep en de wijze van presentatie. Op deze pagina zetten we de meest populaire toepassingen van VR apps voor bedrijven op een rijtje, en bekijken we of een VR app laten maken rendabel is voor een organisatie.

Hoe werkt VR?

VR staat voor virtual reality, door een speciale bril te dragen met ingebouwd scherm lijkt het alsof je in een andere ruimte staat. Je kunt rondkijken alsof je daar echt bent, afhankelijk van de applicatie kun je ook diepte waarnemen. Met een VR controller is interactie mogelijk. Voor de meeste toepassingen heb je een VR bril nodig, er zijn verschillende merken en modellen die ook weer verschillende mogelijkheden en beperkingen bezitten. VR video en panoramafotografie is overigens ook te bekijken op computer monitoren en mobiele apparaten, al zal deze ervaring iets minder indrukwekkend zijn.

Wat kost een VR app laten maken?

Een VR app laten maken hoeft niet duurder te zijn dan een normale app laten maken, maar dat zegt natuurlijk nog niet zoveel. Er is niet direct een prijskaartje aan software ontwikkeling te hangen, want het is altijd weer een maatwerk project.

Een AAA titel kan miljoenen euro’s kosten, bij virtual reality apps is de afzetmarkt en marktpenetratie daar nog niet groot genoeg voor. Gelukkig kun je ook veel goedkoper een VR app laten maken, er zijn volop bedrijven die een applicatie laten bouwen voor één specifiek evenement. Een ervaren VR app ontwikkelaar kan vaak op basis van bestaande code vrij snel en betaalbaar een toepassing op maat ontwikkelen.

De mogelijkheden van virtual reality

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om door de virtuele bomen het virtuele bos te zien, daarom is het verstandig om als organisatie zo snel mogelijk een vorm te bepalen die past bij de doelstellingen van het bedrijf. Hier zijn vier toepassingen om wat meer houvast te geven bij een VR app laten maken:

  1. Simulaties van situaties uit de werkelijkheid: Voor trainingsdoeleinden zijn simulaties erg in trek, je kunt vrijwel iedere situatie in de virtuele wereld nabootsen. In tegenstelling tot de werkelijkheid kun je simulaties ook snel opnieuw starten. Denk bijvoorbeeld aan brandweer training waarbij het virtuele vuur steeds opnieuw ontstoken kan worden. Ook voor presentaties aan stakeholders zijn VR simulaties erg effectief om snel inzicht te verschaffen in complexe onderwerpen.
  2. Vertonen van 360 video: Niet alleen zijn VR video’s relatief eenvoudig en betaalbaar te produceren, ze behoren ook tot de meest populaire VR content. Een video afspelen vereist geen directe interactie van de toeschouwer, toch zal de kijker de presentatie “voelen” omdat iedere persoon in het midden van de actie staat of zit. Distributie van 360 video is ook eenvoudiger dan een specifieke VR app laten maken.
  3. Games spelen tijdens evenementen: Om een evenement echt memorabel te maken, of tijdens een beurs de aandacht van de bezoekers te trekken, gaat er niets boven de aantrekkingskracht van een aantal VR brillen die de gasten verleiden om mee te doen. Speel VR games tijdens evenementen, als amusement, marketing tool of zelfs voor team-building events.
  4. VR app laten maken voor distributie: Het is mogelijk om een VR app maken alleen lokaal en voor intern gebruik te laten ontwikkelen, het is ook mogelijk om de app extern te distribueren via platformen als SteamVR, de Oculus Store, Google Play Store, Daydream en de Apple App Store. Zo kun je een enorme doelgroep bereiken, van goedkope kartonnen VR brilletjes tot aan luxe VR headsets.

De grenzen van virtual reality

Bij een VR app laten maken moet rekening gehouden worden met mogelijke beperkingen en uitdagingen:

  • Gebruikers hebben een VR bril nodig: De goedkoopste oplossing is een Google Cardboard kartonnen smartphone houder, een Oculus Rift vereist naast de VR bril ook een luxe PC. Bij events kun je doorgaans beter VR brillen huren.
  • Individuele ervaringen: Zodra je een VR opzet ben je afgesloten van de buitenwereld. Toch kun je een groepservaring creëren door externe monitors te gebruiken, via online VR apps communicatie tot stand te brengen, of VR brillen aan elkaar te koppelen met sync software.
  • Technische beperkingen per VR bril: Een Oculus Go is draadloos maar de processor is niet krachtig genoeg om de kwaliteit van een Oculus Rift te evenaren. Maar de Rift heeft weer een PC nodig om te functioneren. Voor iedere situatie moet de juiste VR bril worden gekozen.

Het zijn eigenlijk altijd uitdagingen die met het maken van de juiste keuzes opgelost kunnen worden. Toch zal de keuze lang niet altijd zwart-wit zijn. Is een VR app laten maken haalbaar voor jouw organisatie? Waarschijnlijk wel, bespreek de mogelijkheden met de VR app ontwikkelaar.