VR app laten maken

Je hebt een merk of een product en je wilt dit op een trendy manier overbrengen bij de potentiële klanten. Hoe ga je dit aanpakken? Wanneer je denkt aan een VR App laten maken ben je hier aan het juiste adres, als je daar nog niet over heb nagedacht moet je overigens ook hier zijn.

Want een VR App laten maken is een uitgelezen kans om zowel een jonge doelgroep te bereiken als andere generaties erbij te betrekken, zolang de insteek en toepassing maar juist is. VR App ontwikkeling kan complexe materie zijn, zeker wanneer je alle mogelijkheden als één geheel ziet. Door de verschillende vormen van Virtual Reality content te onderscheiden wordt de keuze voor het juiste type VR App development al een stuk eenvoudiger. Ook heb je direct meer zicht op de kosten.

Een VR App laten maken kan de ideale manier zijn om jouw doelgroep te bereiken, waar in de wereld zij zich ook mogen bevinden.

Wat kun je met VR apps?

Het kan lastig zijn om een onbegrensde virtuele werkelijkheid uit te leggen, je kunt wel virtuele kaders aanbrengen binnen het geheel. Door de diverse soorten Virtual Reality applicaties in categorieën te verdelen wordt het maken van de juiste toepassing al een stuk eenvoudiger. Dit zijn de vier standaard VR applicaties die je kunt laten bouwen:

  1. 360 graden video tour: Hierbij ligt de focus vooral op de productie van 360 video content. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een 360 graden camera, dat is meestal een camera die bestaat uit meerdere lenzen om rondom al het zichtbare beeld op te nemen. Deze afzonderlijke beelden worden aan elkaar geregen door software waardoor je een soort video op een grote cilinder of bolvorm kunt projecteren. Een specifieke VR App laten maken is puur optioneel, je kunt de video ook direct op YouTube, Facebook of Vimeo publiceren. Met name wanneer je meer 360 graden video’s aan elkaar wilt koppelen, of er interactieve elementen aan toe wilt voegen is VR App ontwikkeling een geschikte oplossing.
  2. Virtuele rondleiding: In tegenstelling tot de 360 graden video tour is er bij de virtuele rondleiding zoals we die hier bedoelen geen sprake van video maar van VR fotografie. Dit kan op twee manieren plaatsvinden; met panorama foto’s die middels interactieve “hotspots” met elkaar in verbinding staan, of met een 3D camera zoals die van Matterport waarmee je echt een driedimensionale presentatie van een fysieke locatie kunt maken. Met deze vorm van een virtuele rondleiding kun je als het ware rondlopen in een virtuele ruimte die gebaseerd is op een werkelijke omgeving. Afhankelijk van het medium dat je kiest, bijvoorbeeld een webbrowser of een VR headset, zal de VR App development sterk afwijken.
  3. 3DoF VR app: Three Degrees of Freedom, dat betekent dat je vrij kunt rondkijken, maar niet in de diepte kunt bewegen. De Google Cardboard, de Samsung Gear VR en de Google Daydream maken hier gebruik van. Je kunt als gebruiker op je plaats blijven staan, navigatie vindt plaats middels hoofdbewegingen, een knop op de VR bril of met een speciale VR controller. In plaats van foto en video wordt er bij dit soort VR content meestal gebruikt gemaakt van 3D graphics die realtime door de processor worden gegeneerd. Omdat de hardware doorgaans minder krachtig is dan bij de serieuze VR headsets voor de PC zijn de mogelijkheden meer beperkt. Dat neemt overigens niet weg dat een VR App laten maken in 3DoF indrukwekkende resultaten op kan leveren.
  4. 6DoF VR app: Six Degrees of Freedom, dat betekent dat je niet alleen vrij kunt rondkijken, je kunt nu ook echt bewegen in de virtuele omgeving. Naast een goed gevoel voor balans en coördinatie van de gebruiker is er ook veel processorkracht vereist om dit soort VR content te bouwen. De mogelijkheden van dit soort VR apps zijn net als de bewegingsvrijheid haast onbegrensd, en vooral gelimiteerd tot de creativiteit van de App bouwers en het budget van de opdrachtgever.

Kosten voor VR App development

Als we uitgaan van de vier bovenstaande categorieën kunnen we de volgende globale conclusies trekken:

  1. Bij een VR App laten maken als 360 graden video tour liggen de meest kosten in de productie van de video content, de Virtual Reality app zal relatief goedkoop zijn. In veel gevallen is dat zelfs niet nodig, bijvoorbeeld wanneer je de presentaties als streaming video zult aanbieden online.
  2. De VR App ontwikkeling bij een virtuele tour biedt al wat meer mogelijkheden, hoewel er met hotspots en relatief eenvoudige ontwikkeltools snel indrukwekkende resultaten behaald kunnen worden.
  3. De kosten voor VR App development voor een 3DoF VR applicatie zijn sterk afhankelijk van de doelen die gesteld worden, en de complexiteit van de presentatie. Een VR game kan toch behoorlijk kostbaar zijn, terwijl een meer eenvoudige applicatie heel betaalbaar is.
  4. De hoogste kosten voor een VR App laten maken zitten toch wel in de 6DoF app ontwikkeling, hierbij moeten visuals, geluid en programmatuur perfect op elkaar afgestemd worden. Toch kunnen de kosten variëren van tienduizenden euro’s naar miljoenen. Op dit moment zijn de big budget VR producties met name om de mogelijkheden van VR aan een groot publiek te laten zien, voor marketing en promotie kun je ook voor een meer bescheiden budget een VR App laten maken.