VR Apps laten maken

Er komen steeds meer Virtual Reality headsets op de markt, daarmee zijn er steeds meer gebruikers die op zoek zijn naar geschikte content. VR apps laten maken is daarom erg populair, toch zijn niet alle applicaties van hetzelfde kaliber. Van eenvoudige 360 graden tours tot complete 3D spellen, de toepassingen en bijbehorende budgetten lopen ver uiteen. Hoe kun je VR apps laten maken die aansluiten bij de beoogde doelstellingen?

VR Web Apps

De meest eenvoudige manier om een Virtual Reality applicatie te laten maken is via het web. Er zijn diverse web apps waar je materiaal kunt uploaden om vervolgens weer te geven met een VR headset. Web VR is een standaard formaat dat ondersteund wordt door de meeste bekende browsers waaronder Microsoft Edge, Chrome, Firefox en de Gear VR browser van Samsung. Door een WebGL ervaring te bouwen kun je Virtual Reality presentaties maken die werken op vrijwel alle VR headsets, van de Oculus Rift tot de Google Cardboard houders. Daarnaast zijn er ook plug-ins zoals die van Sketchfab die het mogelijk maken standaard 3D objecten direct in de browser te bekijken, er zijn ook web applicaties waarmee je multimedia presentaties direct online kunt maken met het gemak van een Powerpoint presentatie.

VR Mobiele apps

Het grote verschil tussen volwaardige Virtual Reality headsets zoals de Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR en de Windows VR headsets, vergeleken met de Google Cardboard en Samsung Gear VR smartphone houders is positionele tracking. De luxe headsets weten waar je in de ruimte staat, de mobiele oplossingen kunnen alleen rotatie waarnemen. Dat maakt mobiele VR apps laten maken eenvoudiger en kosteneffectiever. Daar komt nog bij dat het aantal mobiele VR gebruikers vele malen hoger ligt dan de dure VR headsets waar je ook een snelle PC voor nodig hebt. Mobiele VR apps worden meestal voor het Android of Apple iOS platform gemaakt, op basis van standaard ontwikkeltools zoals Unity VR. De mogelijkheden voor mobiele apps zijn beperkt, maar met enige creativiteit van de ontwikkelaar is er toch veel mogelijk.

VR 3D Apps

Wanneer je verder wilt dan panorama fotografie en 360 graden video kun je bijvoorbeeld in Unity VR professionele 3D apps laten maken. Zo zijn spellen als Resident Evil 7 en Fallout geschikt gemaakt voor Virtual Reality headsets. Dit betreft software van hoge kwaliteit en bijbehorend prijskaartje. Dat neemt niet weg dat er ook volop kleinere VR apps zijn, gemaakt door kleine ontwikkelaars. Wanneer de voorbereiding goed is, en er een goed concept ligt voor een applicatie kan een VR 3D app redelijk betaalbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat het aantal mensen met een VR headset in huis vooralsnog redelijk beperkt is.

Een VR app laten maken is een kwestie van voorbereiding

Met alle software tools is het mogelijk om de meest indrukwekkende Virtual Reality applicaties te maken, maar uiteindelijk staat of valt het met de voorbereiding. Een goede ontwikkelaar zal altijd met de klant overleggen en doelgerichte vragen stellen zoals: Wat is de beoogde doelgroep? Op welk systeem of systemen moet de applicatie beschikbaar zijn? Wat is het verdienmodel of commerciƫle doel met de applicatie? Aan de hand van dit soort vragen kan de app ontwikkeld worden, nog voor er een letter code is geschreven.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!