VR brillen bedrukken

Hoewel Virtual Reality als concept geliefd en gewild is, valt de verkoop van VR brillen vooralsnog tegen. Dat komt voor een deel door de kosten, maar ook de complexiteit van de apparatuur en software speelt een rol. Een mooie tussenoplossing is gevonden in smartphone houders, die transformeren iedere smartphone tot een Virtual Reality bril. Er zijn kunststof houders en kartonnen houders, voor promotionele doeleinden zijn de Cardboard VR brillen uitermate succesvol gebleken. Hoe VR brillen bedrukken werkt, en welke toepassingen er zijn in de praktijk kun je lezen op deze pagina.

Soorten VR brillen

Naast de luxe Virtual Reality headsets zoals de HTC Vive en de Oculus Rift zijn er de meer eenvoudige smartphone houders van kunststof of karton. Ze worden worden beide ingezet voor marketingdoeleinden, ze hebben ieder hun specifieke kenmerken en toepassingen.

Cardboard VR

Er zijn meer kartonnen smartphone houders in omloop dan alle andere VR brillen bij elkaar opgeteld, dat geeft wel aan hoe populair Cardboard VR is. Het is ook de goedkoopste manier om Virtual Reality te beleven, en daarmee ideaal voor marketingdoeleinden. Omdat het in feite een vouwplaat van karton is met twee kunststof lezen, is het eenvoudig om deze brillen te bedrukken met elk gewenst logo, afbeelding of kleur. Verspreiding is ook eenvoudig omdat je de houder zowel als bouwpakket of geassembleerd kunt weggegeven.

Kunststof smartphone houder

Wanneer je op zoek bent naar een duurzame oplossing kan een smartphone houder een betere keuze zijn. Met name op beurzen en tijdens evenementen waarbij meerdere mensen gebruik maken van de VR bril is een wat robuustere oplossing meer geschikt. Ook deze houder is te bedrukken, al zijn de mogelijkheden beperkt tot een full-color sticker of een strak logo aan de voorzijde.

In praktijk kun je als ondernemer beide soorten VR brillen bedrukken en inzetten voor verschillende toepassingen. Voor grote volumes is er nog steeds geen betere oplossing dan Cardboard VR. Houd er wel rekening mee dat niet iedere kartonnen houder dezelfde kwaliteit en functionaliteit biedt. Naast de kwaliteit van het karton en de bedrukking is er ook de 2.0 Cardboard VR standaard. Deze VR brillen zijn significant verbeterd ten opzichte van de vorige versie.

Hoe werkt VR brillen bedrukken?

Hoewel het proces van VR brillen bedrukken maatwerk betreft, is er wel een standaard werkwijze om een opdracht ten uitvoer te brengen. Dit zijn de vier stappen die worden doorlopen in het proces:

 1. VR bril kiezen: Eerst wordt de keuze gemaakt voor de VR bril. Dit kan een kartonnen houder zijn volgens het oude model of het verbeterde type. Het is aan te bevelen om voor de 2.0 versie te kiezen vanwege de interactieve mogelijkheden. In dit stappenplan zullen we de werkwijze behandelen voor Cardboard VR, het proces bij kunststof houders verloopt op een andere wijze.
 2. Ontwerp maken: Omdat het karton geheel te bedrukken is kun je vrijwel iedere afbeelding in full-color op de VR bril afdrukken. Uiteraard moet er wel rekening worden gehouden met de afmetingen en de wijze van vouwen. Zo moet een logo prominent op de voorzijde te zien zijn, en bij fotomateriaal moeten de voornaamste onderwerpen goed zichtbaar zijn.
 3. Laten drukken: Wanneer het ontwerp is goedgekeurd zal deze in het gewenste aantal worden gedrukt. Hoe hoger het volume hoe lager de prijs per VR bril zal uitvallen. Toch is het mogelijk om kleinere aantallen VR brillen betaalbaar te laten drukken, en soms al binnen een week levertijd. Laat altijd eerst een drukproef maken zodat je er zeker van bent dat de uitlijning klopt en de kleuren overeenstemmen met de vereiste waardes. Doorgaans zullen de kleuren in CMYK formaat worden opgemaakt.
 4. Verspreiding: De laatste stap is het verspreiden van de brillen. Omdat kartonnen houders vouwbaar zijn kunnen ze als brievenbuspost verspreid worden. Dat kan interessant zijn voor klanten op afstand, of voor promotionele mailing acties. Het is ook mogelijk om de brillen bij een product te voegen, bijvoorbeeld in de verpakking. Vaak worden de houders weggegeven tijdens beurzen, evenementen, open dagen of concerten.

VR brillen bedrukken is niet alleen bedoeld voor de gebruiker, maar ook zeker voor de omstanders. In principe is Virtual Reality een sociaal medium, de gebruiker zal vaak gebruik maken van VR in gezelschap van familie, vrienden of klanten. Door een VR bril te bedrukken bereik je dus direct een grote doelgroep. Daarnaast zijn ook de eenvoudige Cardboard VR brillen herbruikbaar, ze worden vaak weer doorgegeven in persoonlijke kring.

Met of zonder eigen VR app

Hoewel het mogelijk is om een eigen VR app te laten maken, is dat niet noodzakelijk. Omdat deze houders werken met alle moderne smartphones is het mogelijk om veel beschikbare Virtual Reality apps te gebruiken. Voor eigen content kun je verschillende toepassingen laten maken zoals:

 • Een virtuele tour op basis van foto’s. Dit soort VR apps kunnen in de browser bekeken worden, hier hoeft geen speciale app voor gedownload te worden.
 • Een 360 graden video, dit soort films laten de toeschouwer compleet rondkijken. Dit soort content werkt direct op populaire platforms zoals YouTube, Facebook en Vimeo.
 • Het is mogelijk om een echte VR app te laten ontwikkelen, dan zullen de kosten wel hoger liggen. Ook moet er rekening worden gehouden met verschillende platformen zoals Apple iOS of Google Android.

Wanneer de Virtual Reality presentaties worden ingezet onder gecontroleerde omstandigheden zoals een beurs of evenement, hoeft er minder rekening gehouden te worden met het platform. Cardboard VR is wel ideaal om te verspreiden, houd de drempel om de gewenste content te bekijken daarom zo laag mogelijk.

Wat kun je met bedrukte VR brillen?

Je hebt een volle doos met prachtige VR brillen staan, waar ga je ze voor gebruiken? Hoewel iedere organisatie of onderneming andere doelen zal stellen, zijn hier een aantal praktijkvoorbeelden van Virtual Reality:

 • Promotieartikel op beurzen: In plaats van een schreeuwerige stand kun je ook een aantal stoelen met draaiende voet neerzetten. Deel de VR brillen uit en laat mensen direct de VR presentatie bekijken op hun eigen smartphone. Daarna mogen ze de bril houden, de app of link naar de gewenste content staat nu op de smartphone om later terug te kijken of te delen.
 • Marketing op afstand: Wanneer je producten of diensten wilt aanbieden aan klanten op andere locaties kun je een Cardboard VR bril per post toesturen. Voeg er eventueel een QR code aan toe om de bijbehorende app te installeren of om een persoonlijke website te bezoeken.
 • Demonstraties geven aan klanten: In een showroom kun je niet altijd alle opties laten zien, met een Virtual Reality app is het mogelijk om iedere klant een unieke ervaring te bieden. Denk aan een keuken inrichten in VR.
 • Meerwaarde bieden tijdens festivals: Een muziekfestival is meer dan een muzikant op een podium, het zijn ware multimedia evenementen. Maak bijvoorbeeld gebruik van live 360 graden streams vanuit meerdere standpunten, of laat een app maken met een interactieve kaart zodat de bezoekers snel de toiletten kunnen vinden.
 • Cadeautje voor werknemers: Personeelstraining in Virtual Reality wordt steeds populairder. Daarnaast laten veel bedrijven 360 promotievideo’s maken. Laat VR brillen bedrukken en geef alle werknemers een exemplaar mee naar huis.
 • Informatie verspreiden: Als belangenorganisatie kan het ingewikkeld zijn om een onderwerp goed uit te leggen. Laat het zien met een VR presentatie die je kunt gebruiken om jouw boodschap over te dragen, of informatie te geven aan een grote groep zonder zelf steeds opnieuw het verhaal uit te leggen.

VR brillen bedrukken is niet het einddoel, het kan juist het begin zijn van een succesvolle marketingcampagne. Informeer direct naar alle mogelijkheden en prijzen.