VR video / film laten maken

Het is nog niet zo lang geleden dat televisietoestellen voornamelijk met een 4:3 beeldverhouding verkocht werden, nu zien we naast 16:9 breedbeeld toestellen alweer (gebogen) schermen die steeds breder worden zoals een 21:9 verhouding. Dat is niet zo vreemd, want we zien immers meer met onze ogen dan een rechthoekig kader. Dat verklaart ook de populariteit van 360 graden video. Je kunt helemaal rondkijken alsof je zelf op die locatie staat. Een VR film laten maken is niet eenvoudig, naast een speciale camera die panoramabeelden opneemt is er ook een zeer nauwkeurige planning nodig om de beelden op de juiste wijze vast te leggen. Hoe een VR film laten maken in zijn werk gaat kun je op deze pagina lezen, zo maak je van een bedrijfsvideo of virtuele tour een productie die écht indruk maakt.

Oculus Go Verhuur

Vragen bij een VR film laten maken

Een VR film laten maken begint bij het stellen van de juiste vragen. En uiteraard is een duidelijk antwoord op deze vragen ook belangrijk. Dit zijn de vier voornaamste aandachtspunten bij een VR film laten maken:

 

1. Welk verhaal wil je vertellen?

Het lijkt een goede zet om als ondernemer of organisatie met 360 video aan de slag te gaan. Steeds meer mensen beschikken over de benodigde apparatuur, en je positioneert jezelf als innovatief bedrijf. Toch moet je als eerste stil staan met het verhaal dat je wilt vertellen, en hoe 360 video zich hiervoor leent. Bij VR video valt vaak het woord “empathie”, het is niets voor niets dat er al meerdere aangrijpende en bekroonde documentaires gemaakt werden met deze technologie. Omdat je niet langer een passieve toeschouwer bent maar een actieve participant komt de boodschap over als nooit tevoren. Dit komt door een combinatie van video dat volledig om je heen te zien is, in combinatie met 3D beeld waarmee de film nog overtuigender wordt.

2. Aan wie wordt dit verhaal verteld?

De doelgroep zal ook voor een groot deel de inhoud bepalen. Een interne presentatie aan stakeholders vergt een andere aanpak dan bij voorbijgangers op een beurs vereist is. De meeste VR films zijn vrij kort in speelduur, het publiek is nog niet toe aan een avondvullende presentatie in 360 graden. Kort maar krachtig de boodschap overbrengen werkt het beste, en wanneer je de film op locatie aan veel mensen wilt vertonen zal een korte presentatie haast onvermijdelijk zijn. Naast presentaties op locatie moet je ook rekening houden met verspreiding via internet. Iemand die de VR film bekijkt via YouTube op een PC scherm of met een Cardboard VR bril is wellicht minder betrokken bij het onderwerp. Het is overigens mogelijk om meerdere montages te maken van dezelfde productie, gericht op een andere doelgroep.

3. Hoe ga je dit realiseren?

Hoewel er uiteraard technische beperkingen zijn evenals restricties in het budget, is het niet nodig om daar bij de eerste twee stappen veel rekening mee te houden. Het concept of verhaal moet leidend zijn, de technologie moet deze boodschap waar maken. Het is wel goed om te weten dat een VR film laten maken niet te vergelijken is met een traditionele video laten filmen. Omdat het volledige beeld in 360 graden wordt vastgelegd moet de locatie ook in alle richtingen belicht en ingericht worden.

De regisseur en technici mogen ook niet in beeld komen, dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de productie. VR video past uitstekend bij formats als virtuele tours, zowel binnen als buiten, rondleidingen in een fabriek of andere organisatie, en visueel indrukwekkende omgevingen die vaak buiten de belevingswereld van de kijker vallen. Het is ook mogelijk om met computeranimatie te werken.

4. Op welke wijze wordt dit gepresenteerd?

De doelgroep en technologie komen samen bij de uiteindelijke presentatie. Hoewel je daar bij de VR film/video laten maken niet altijd rekening mee hoeft te houden, kan het wel voordeel bieden om bij de productie de distributie methode in het achterhoofd te houden. Bij een lokale presentatie die offline gespeeld wordt heb je de meeste controle over de kwaliteit van de presentatie. Bij een presentatie die in een groep plaatsvindt moet je naast een groot aantal VR brillen ook werken met sync software om een groepsvoorstelling mogelijk te maken.

Wanneer de distributie plaatsvindt via internet moet de video goed streamen, bijvoorbeeld via een platform als YouTube, Vimeo of Facebook. Het is ook mogelijk om een speciale app te maken, zo zijn er diverse 360 producties die specifiek gemaakt zijn voor de Gear VR of de Oculus Go. De video in een app plaatsen geeft je als aanbieder meer controle over de content.

VR film laten maken biedt meer mogelijkheden

Bij een VR film laten maken moet je vooral denken in mogelijkheden, niet in beperkingen. Wanneer je goede kwaliteit 360 graden producties hebt gezien weet je precies welke meerwaarde VR video heeft op het uitdragen van een boodschap. Bespreek de mogelijkheden met een productiehuis dat ervaring heeft met dit nieuwe en zeer interessante medium, om jouw verhaal op de best mogelijke wijze te vertellen.