VRIZZMO

Het Poolse bedrijf VRIZZMO bracht begin dit jaar een eigen vr bril uit als alternatief voor Google Cardboard en vergelijkbare vr brillen. In 2013 gingen ze van start met een prototype gemaakt van lego, en afgelopen december konden ze hun eerste product verzenden naar klanten. Voor 60 euro krijg je een bril met een vernieuwende setup van de lenzen en komt de bril netjes bij je aan de deur, maar is de bril dit geld ook waard? Wij bekeken de VRIZZMO nader.

WHAT’S IN THE BOX?

Qua inhoud is de eerste indruk is beperkt. Met een aanschafprijs van 60 euro zit je immers toch wel in het midden-hoge prijssegment. In de doos tref je natuurlijk de bril zelf aan, gepaard met een driepunts hoofdband en handleiding zoals we van wel meer brillen zijn gewend. Daarnaast tref je extra schuimrubber reepjes met klittenband aan. Deze zijn onderdeel van de gezichtsbescherming  die door het klittenband systeem eenvoudig te vervangen zijn. Verder helaas geen extra attributen zoals een lensdoekje en dergelijke.

GEBRUIK

Voor het testen wordt gebruik gemaakt van een Samsung Galaxy S5. Het eerste dat opviel na de stevige indruk die de bril maakt, is dat het er in schuiven van de telefoon behoorlijk krapjes is. De telefoon dient via bovenkant van de bril te worden ingeschoven. De telefoon past dan nauw aansluitend tussen twee rubberen randjes tegen het scherm en het achterpaneel. Dit paneel dat tegen de achterkant van de telefoon duwt bevat een stukje schuimrubber en wordt door de telefoon naar buiten gedrukt.

Dit is onderdeel van de (stevige) plastic constructie en zorgt er voor dat de telefoon erg stevig in de bril zit, maar misschien wel iets té stevig. Door de (schuim)rubberen elementen zal je telefoon niet beschadigd raken, maar het plaatsen van de telefoon kan niet als bijzonder gemakkelijk worden bestempeld.

Vrizzmo1
De VRIZZMO is niet voorzien van extra software. Na het instellen van de bril door middel van het scannen van een QR-code is de bril klaar voor gebruik. Reguliere cardboard-apps zijn zoals vertrouwd te gebruiken, met mogelijk de uitzondering van augmented reality apps. Door de form factor van de bril kan het zijn dat de camera achter op je telefoon naar een deel van de behuizing kijkt. Dit was bij de Galaxy S5 geen probleem.

half-open structuur zorgt er ook voor dat de telefoon eenvoudig goed te centreren is en ik nog goed bij de knoppen van de telefoon kon. Als kers op de taart was het hiermee ook mogelijk om de telefoon aan de lader te hebben tijdens gebruik. Iets dat bij zelfs de originele Note 4 GearVR van Samsung niet vanzelfsprekend bleek.Vrizzmo2

Voor simpele input op je telefoon tijdens gebruik zit zowel links als rechts een mechanisch palletje. Het indrukken van deze knoppen zorgt er voor dat een klein pootje het scherm van je telefoon aanraakt en daarmee je telefoon aanstuurt. Hoewel het systeem anders is, is dit vergelijkbaar met aansturing via een magneet in een Google Cardboard. Enkel een simpele activerende actie.

Een unieke setup met dubbele lenzen zou moeten maakt het verwijderen van bijvoorbeeld kleine stofdeeltjes is bij dit systeem wel aanzienlijk lastiger. Het gehele systeem, inclusief knoppen, voelt stevig aan en het lijkt ons dat deze bril een behoorlijke tijd mee kan gaan.

BEELD & LENZEN

De combinatie van het Galaxy S5 scherm en de lenzen van de VRIZZMO zorgden voor prima beeld. De kwaliteit van het beeld is natuurlijk ook afhankelijk van het scherm van je eigen telefoon, maar met een resolutie van 1920×1080 pixels op een scherm van 5,1 inch is de kijkervaring behoorlijk goed. Het zogenaamde screendoor effect, waarbij je de ruimte tussen de pixels van je scherm ziet, is zo met een S5 al een stuk minder aanwezig dan bijvoorbeeld bij de Oculus DK2 (en zeer zeker de DK1).

Als bijzonderheid heeft de bril een andere aanpak op het gebied van lenzen. Daar waar standaard brillen voorzien zijn van één paar lenzen, maakt de VRIZZMO gebruik van twee paar. Deze staan in lijn met elkaar en zouden het beeld correcter weergeven. In de praktijk is het echter lastig om de vinger te leggen op het exacte verschil. De kijkhoek van de bril wordt geadverteerd als 105 graden en draagt bij aan de prima kijkervaring. De lenzen zijn helaas niet te verstellen, maar het beeld was voor ons wel goed scherp.Vrizzmo4

Een kleine opmerking valt wel te plaatsen over de kijkervaring. Wanneer je recht vooruit kijkt, zag ik een klein beetje zwart aan de uiterste linker en rechter rand. Dit is hoogstwaarschijnlijk door het schermformaat van de gebruikte telefoon, namelijk 5,1 inch. De bril zelf is ook geschikt voor apparaten die nog wel een stukje groter zijn, tot 5,7 inch.

Los van de kanttekening leverde de VRIZZMO een prettige kijkervaring. In combinatie met het scherm van ons testtoestel was de uiteindelijke beeldkwaliteit (mede door de lenzen) als behoorlijk goed aan te merken.

COMFORT

Als vr bril weet de VRIZZMO een behoorlijk comfortabele ervaring te bieden. De banden zijn eenvoudig af te stellen en tijdens het dragen blijft de bril goed op zijn plek. De gezichtsbescherming bestaat uit schuimrubberen reepjes die met klittenband aan de bril vast zitten. Tijdens gebruik bleef de bescherming goed op zijn plek zitten, en eventuele verschuivingen zijn makkelijk te corrigeren. Het is niet de meest luxueuze oplossing, maar wel een erg praktische.

Door de palletjes boven op de bril, is deze zowel links- als rechtshandig eenvoudig te bedienen. De ventilatie in de bril moet vooral komen vanuit de regio rondom de neus, maar desondanks hebben we weinig tot geen last gehad van beslagen glazen. Wellicht doordat de voorkant van de bril ook niet een volledig gesloten systeem is en deze combinatie al voor voldoende ventilatie zorgt.

custom_bigDESIGN & KWALITEIT

De bril is voorzien van een rechthoekig ontwerp dat is opgebouwd uit harde plastic elementen. De voor- en zij-elementen van de bril kunnen eventueel – tegen meerprijs – worden bedrukt met een eigen ontwerp. De stukken bril steken door middel van een pen-en-gat constructie in elkaar en worden met kleine schroefjes op hun plek gehouden. De meest opvallende feature is het half-open design aan de voorkant van de bril. Door dit ontwerp bleek het voor ons goed mogelijk om de hardware knoppen op ons testtoestel te bedienen.

Ook waren we in staat om een audiokabel en zelfs de lader aan te sluiten op de telefoon terwijl deze in de bril zat. Iets dat niet bij alle mobiele vr brillen vanzelfsprekend is. Door deze open elementen bleef zelfs de camera te gebruiken voor eventuele augmented reality applicaties. Let wel op; bij de Samsung Galaxy S5 zit de camera netjes gecentreerd. Bij een toestel zoals uit bijvoorbeeld de Sony Experia reeks zit de camera in de hoek en dat zou nog wel eens (deels) afgeschermd kunnen zijn door de behuizing van de VRIZZMO.

Er is goed aandacht besteed aan de manier waarop je telefoon in de bril steekt. Ook hierbij speelt de voorkant van de bril een belangrijke rol. Deze is namelijk voorzien van een schuimrubber blokje op een buigbaar deel van de behuizing. Samen met de rubberen randjes voor tegen het scherm van je telefoon zorgt de bril zo voor een stevige grip. De eerste paar keer dat we de telefoon in de bril deden was dit systeem echter wel wat stroef, maar dat werd gelukkig al snel een stuk makkelijker. Op dit punt wat ons betreft dus een uitstekende uitvoering.kwadrat_4

Een bijzondere feature van de VRIZZMO zijn is de constructie van de lenzen. Door gebruik te maken van niet één, maar twee paar lenzen wordt het beeld minder vervormd. Dit is misschien wel een goede poging op het gebied van technische vooruitgang, maar de lenzen zijn daardoor wel lastiger schoon te maken.

Kleine stofjes ontkom je helaas toch niet aan, en dan zou het handiger zijn geweest als je daar goed bij kon. Klein minpuntje dus. De materiaalkeuzes lijken vooral voort te komen uit praktische overwegingen en de bril voelt daarmee niet bijzonder luxueus aan. Maar zo komt de VRIZZMO over als een stevige bril met een robuuste feeling en (indien gewenst) je eigen ontwerp op de buitenkant.

PRIJS

De VRIZZMO is met 60 euro behoorlijk prijzig. Let wel, er zijn twee verschillende versies. Een voor standaard formaat smartphones (tot 151mm x 75mm) en een voor de grotere modellen zoals de Note 4 (tot 158mm x 75mm) met zeven millimeter extra ruimte in de breedte. Deze grote versie wordt aangemerkt als VRIZZMO Plus. Het maakt vervolgens niet uit of je een zwarte variant of een van de standaard design-opties kiest. Wil je een eigen custom graphic op de bril gedrukt hebben, komt er 5 euro bij, voor een totaal van 65 euro.

7.7 Total Score

Al zou de bril met een iets lagere prijs beter scoren, heeft de VRIZZMO wel een aantal sterke punten. Waaronder de stevigheid en de goede kijkervaring. Daarnaast is het ook een van de weinige vr brillen die je kunt voorzien van een custom design, en die niet van karton is gemaakt. Al met al levert VRIZZMO zo een zeer stevige vr bril, met een simpele doch functionele en comfortabele form-factor, custom design én een innovatief lenssysteem. Dit alles levert een prima vr ervaring, zonder hoge kosten die gepaard gaan met een Oculus DK2 en krachtige pc.

Gebruik
8
Beeld en lenzen
8
Comfort
7
Design en kwaliteit
9
Prijs
6.5
Wat vind jij? Wees de eerste!
We will be happy to hear your thoughts

Reageer!