Wat Oculus Go betekent voor VR in de wereld

Toen Oculus VR het levenslicht zag, als Kickstarter campagne van de jonge innovator Palmer Luckey, had niemand kunnen bedenken dat slechts enkele jaren later Facebook deze start-up zou opkopen voor enkele miljarden euro’s. Niet iedereen was even gelukkig met de nieuwe eigenaar, wat zou dit betekenen voor de Oculus Rift VR headset en voor Virtual Reality in het algemeen?

Met de Oculus Go heeft Facebook hun tweede VR bril op de markt gebracht, naast kopen zal ook de Oculus Go huren een grote markt vertegenwoordigen. Welk effect zal de Go hebben op Virtual Reality in onze echte wereld? Laten we eens in de virtuele glazen bol kijken.

Facebook richt zich op de massa

De wereldleider op het gebied van Social Media wil ook wereldleider worden op het gebied van Virtual Reality. Mark Zuckerberg, directeur van Facebook, is zelf een groot voorstander van Virtual Reality. Met de strategische keuze om Oculus VR op te kopen hebben ze direct een belangrijke concurrent uit de markt gehaald, en zo ook veel tijd voor eigen ontwikkeling kunnen overslaan.

De focus van Facebook is en blijft het aantal gebruikers van hun Social Media diensten, daar verdienen ze immers hun geld mee. Het is dan ook van belang dat Facebook zich met Virtual Reality richt op het grote publiek, en niet op een niche markt. Om dit te bereiken zal niet alleen VR apparatuur kopen, maar ook zeker huren een rol spelen om de doelstellingen te bereiken.

VR Expert: niet alleen VR developers, maar ook bezig met:

Oculus Go verhuur en Gear VR verhuur
Deze brillen zijn schaalbaar en ideaal voor de verhuur.

Oculus Go of Oculus Rift?

De Oculus Rift is een prachtige Virtual Reality headset, maar het is niet een product dat goed past in de laagdrempelige en massale aanpak die Facebook voor ogen heeft. Het aantal verkochte VR headsets ligt nog behoorlijk laag, de investeringen zijn nog lang niet terugverdiend. Met name voor huren blijkt de Rift wel een succes te zijn, vanwege de hoge aanschafprijs en de complexiteit van de hardware en de software.

Hoewel de Oculus Go veel eenvoudiger en goedkoper is, zal ook hier de markt voor VR huren in eerste instantie de interesse gaan opwekken. Net zoals dat met de Gear VR van Samsung het geval is, maar daarover later meer.

Oculus Rift

de Oculus Rift was de eerste “nieuwe generatie” Virtual Reality headset. Tijdens de introductie viel dit product eigenlijk wat tegen, je kon niet vrij rondlopen en er werd een standaard Xbox controller gebruikt om te navigeren. Dat was niet bepaald de belofte of de visie van een onbegrensde virtuele wereld. De exclusieve titels die niet op andere systemen verkrijgbaar waren hielpen ook niet dit imago kwijt te raken.

Toen kwam HTC met de Vive, een soortgelijke Virtual Reality headset inclusief “room scale” VR, met vrije beweging en VR controllers voor een volledige VR ervaring. Facebook kon niet achterblijven en wist de Rift uit te breiden tot een volwaardige oplossing. Maar de complexiteit van de hardware en de totale kosten voor een compleet VR set maakt het Oculus Rift huren een goed alternatief voor het zelf aanschaffen. Dat geldt zeker voor bedrijven die Virtual Reality willen inzetten voor een presentatie, een beurs of evenement.

Oculus Go

Meer mogelijkheden door minder toeters en bellen, dat is in feite wat de Oculus Go vertegenwoordigt. Dat is te vergelijken met de Nintendo Wii, die als eenvoudige game console veel vaker over de toonbank ging dan de Xbox en Playstation bij elkaar opgeteld. Zo kan de eenvoudige Go nu een soortgelijk succes behalen. Draadloze VR vanuit je eigen (draai)stoel, geen PC nodig en geen gevaar om tegen de muur op te lopen.

Hoewel deze VR bril meer in het schap met “impulsaankopen” zal liggen, kan het voor bedrijven toch interessant zijn om deze Oculus go te huren. Mede door de mogelijkheid om tientallen en zelfs honderden brillen aan elkaar te koppelen voor een virtuele cinema. Daar is deze bescheiden VR bril met superieure lenzen en beeldscherm namelijk uiterst geschikt voor. De eenvoudige VR controller en overzichtelijke software maakt het set compleet.

High-end brillen zijn duur om aan te schaffen.
Daarom: Oculus Rift huren? Of HTC Vive huren?

Oculus Rift verhuur en HTC Vive verhuur

Samsung Gear VR of Oculus Go huren

Wanneer je een beetje bekend bent met de verschillende mogelijkheden van VR apparatuur huren ken je ongetwijfeld de Gear VR van Samsung. Waarom is de Oculus Go zo vernieuwend als de software identiek is voor beide systemen? Er is inderdaad weinig verschil, en vaak zal een Gear VR huren net zo effectief zijn als een Oculus Go.

Het grote verschil is dat de Go een “self contained” systeem is terwijl de Gear VR nog steeds een losse smartphone nodig heeft. Dat betekent dus iets meer complexiteit en de noodzaak voor een duur Galaxy toestel van Samsung. Voor consumenten met een Samsung Galaxy smartphone is dit een voordeel, voor de rest van de wereld is de Go waarschijnlijk een betere propositie.

De drempel voor VR huren en kopen is lager geworden

De Oculus Go gaat Facebook geen geld opleveren, ze gaan deze VR bril gebruiken als laagdrempelige instap naar Virtual Reality voor een grote groep gebruikers. Daar kan de hele VR wereld van groeien. We zullen de nieuwe groep gebruikers wel de verschillen moeten leren tussen “echte” VR en deze eenvoudige versie, maar als de vonk eenmaal is overgeslagen zijn de mogelijkheden onbeperkt.