WebVR komt naar Google Daydream

WebVR is hard op weg de standaard voor Virtual Reality in browsers te worden. Steeds meer ontwikkelaars van browsers bouwen ondersteuning voor de WebVR API in hun browser.

Ook Google maakt deel uit van dit consortium. Het lijkt erop dat Daydream toestellen de primeur zullen krijgen op het Android platform, de nieuwe versie van Google Chrome komt in december in de beta fase met een geplande release in januari.

WebVR maakt virtueel browsen mogelijk

chromeIn Sci-Fi films zie je vaak (super)helden navigeren in een driedimensionale browser. Dat ziet er spectaculair uit voor de kijker, maar is niet altijd even logisch voor een echte gebruiker. WebVR wil de standaard bepalen voor surfen op het internet via een VR headset.

Er zijn veel browsers op de markt, door WebVR als API beschikbaar te stellen kan elke ontwikkelaar hier gebruik van maken. Mozilla Firefox was als één van de eerste browsers om deze standaard in te bouwen, het doorgaans wat terughoudende Microsoft heeft ook al een WebVR versie van Edge gemaakt.

Deze browsers werken met de Oculus Rift en de HTC Vive headsets. Voor de Gear VR heeft Samsung de interne browser ook gereed gemaakt voor WebVR. Google is ook partner binnen de WebVR standaard, vanaf januari zal deze techniek voor iedereen beschikbaar komen in Google Chrome. Of toch niet voor iedereen?

Alleen voor Google Daydream?

edgeMegan Lindsay is de WebVR Product Manager bij Google, zij gaf aan dat er in december een Beta versie voor Chrome zal komen met ondersteuning voor deze standaard. In januari zal de publieke versie beschikbaar komen voor Daydream.

Dat is enigszins opvallend aangezien WebVR deel uitmaakt van de Chrome browser, daarmee zou het ook op Google Cardboard kunnen werken. Ondersteuning voor alle Android apparaten zou de potentiële gebruikersgroep voor WebVR aanzienlijk vergroten aangezien Chrome voor vele Android gebruikers de standaard browser is.

Sony heeft nog geen ondersteuning voor WebVR aangekondigd voor de PSVR headset, ook bij Opera en Safari lijken nog geen plannen te zijn om deze standaard te ondersteunen.

We will be happy to hear your thoughts

Reageer!