YouTube en 360 graden video’s

Tijdens CES maakte YouTube al bekend dat het populaire video platform op korte termijn 360 graden video gaat ondersteunen. Sinds deze week is het ook daadwerkelijk mogelijk om via de website en de Android app deze vr video’s te kijken. Via de Android app kun je de 360 graden video’s kijken door je telefoon te bewegen en via web navigeer je met de muis. Of deze nieuwe techniek snel zijn weg vind naar het grote publiek is valt echter te betwijfelen omdat er nog weinig camera’s op de markt zijn die in 360 graden kunnen filmen. 

360 graden video

Deze nieuwe manier van video’s kijken is momenteel enkel mogelijk via de website en de officiële Android app. Wanneer ondersteuning voor iOS uitkomt heeft de zoekgigant niet bekend gemaakt. Het lijk echter zeer waarschijnlijk dat je ook met je iPhone zeer snel 360 video’s kunt beleven. Want een beleving is het. Deze nieuwe manier van kijken en delen voegt een nieuwe dimensie aan je video’s.

YouTube geeft een aantal voorbeelden zoals het (her)beleven van concerten of het meevliegen in een wingsuit.  Niet de meest originele voorbeelden maar wel een indicatie van de potentie van deze nieuwe techniek. Het bedrijf heeft een script beschikbaar gesteld waarmee iedereen eenvoudig zijn 360 graden video’s geschikt kan maken voor het videoplatform.

VR Expert: niet alleen een VR app developer.

360 video productie bedrijf of 360 graden tour laten maken

360 graden videocamera’s

De adoptie van deze 360 graden video’s zal echter niet in een heel rap tempo verlopen. Grootste obstakel is de beperkte beschikbaarheid van 360 graden camera’s. Hoewel Google een lijst noemt van camera’s die de mogelijkheid bieden om dergelijke opnames te maken zijn deze veelal nog niet voor de consument de koop.

In de lijst met geschikte 360 graden video camera’s bevinden zich onder meer de Bulbcam, Giroptic en de  IC Real Tech Allie. Camera’s die pas in de loop van het voorjaar kunt verwachten.  De Ricoh Theta en Kodak Sp360 zijn de enige in de op de markt zijn, hoewel je deze 360 graden camera’s nog niet in Nederland kunt kopen. Bovendien blijkt uit de meeste reviews dat de kwaliteit van de opnames van deze camera’s behoorlijk tegenvalt. Daaropm kan je wellicht beter een vr camera huren!

Virtual reality video?

Het wordt in de officiële blogpost van YouTube niet duidelijk of het mogelijk is om de 360 graden video’s te kijken met een vr bril zoals de Oculus Rift of Google Cardboard kopen Het lijk echter logisch dat wanneer je de 360 video upload in geschikt formaat het kijken met een vr bril wel degelijk mogelijk is. Dat wil zeggen twee aparte beelden die samengevoegd worden door de lenzen in je vr bril.

In principe moet dit dus werken met Google Cardboard aangezien je deze kunt gebruiken met de Android app. Ik ga mij volgende week verdiepen in de mogelijkheden en zal een uitgebreide review schrijven. Kijk ondertussen onderstaande 360 graden video van Tomorrowland voor een goed (alhoewel niet erg scherp) beeld van de toekomst van video.

3 Comments
 1. Reply
  joost heinrichs 16 maart 2015 at 11:30

  Hoi Tim,

  Ik ben erg benieuwd naar de mogelijkheden voor het bekijken van 360Youtube door de VR goggles!
  Ik heb een 360Cam besteld via kickstarter en ga vanaf volgende maand reizen door Azie(hoop dat ie een beetje optijd binnen is:S). Wil daar wat mooie beelden maken en deze delen via Youtube/website.
  Ik weet dat KOLOR een SBS mode heeft en je de videos kunt downloaden in je library. Vreemd dat youtube geen SBS mogelijk maakt.
  Heb je toevallig al eens Ricoh Theta beelden bekeken met een VR bril?

  Mooie nieuwe site trouwens!

  Groet joost

  • Reply
   Tim 16 maart 2015 at 12:32

   Hallo Joost,

   Ik ben ook benieuwd naar de 360 graden video’s op YouTube. Ga er deze week even induiken met mijn Cardboard. Ik heb zit ook met smart te wachten op mijn Giroptic. Ik ben echter vrij zeker dat die volgende maand nog niet binnen is. Op Kickstarter staat namelijk dat de Dev Kits nog niet binnen zijn wat aangeeft dat het nog wel een aantal maanden gaat duren..

   Wat betreft SBS vind ik het ook vreemd dat YouTube deze functie niet standaard aanbiedt bij 360 graden video’s. Wellicht dat deze optie in de toekomst nog wordt toegevoegd. Lijkt mij namelijk zeer eenvoudig te doen.

   Ik heb toevallig net een 360 video van de Ricoh Theta gezien maar de kwaliteit valt mij erg tegen. Nog niet gezien met Cardboard maar gewoon op YouTube. Ik wacht wel op mijn Giroptic 😉

   Dank voor het compliment en veel plezier in Azië!

   Groet,

   Tim

 2. […] die kunnen worden bekeken via verschillende apps. Tegenwoordig ook gewoon via youtube (leer daar hier meer […]

Reageer!