ClickCease

Bubl

De Bubl is een 360 graden camera bedacht door Sean Ramsey, een ontwikkelaar die ook deel uitmaakte van het Google Street View team. Hij was van mening dat 360 graden camera technologie veel meer mogelijkheden kon bieden dan alleen wegenkaarten. Daaruit ontstond het Kickstarter project Bubl dat zeer succesvol bleek en ruim drie maal het beoogde budget binnen wist te halen. Nu is de Bubl verkrijgbaar en te bestellen via de ontwikkelaar. Maar is dit de 360 graden camera waar de wereld op zit te wachten?

Foto en 360 graden video zonder blinde vlek

Het formaat van de Bubl is vergelijkbaar met een honkbal en ongeveer even groot als de Giroptic.  In deze behuizing zijn vier camera’s geplaatst met ieder een hoek van 190 graden. Elke camera heeft een resolutie van 5MP waarmee foto’s mogelijk zijn tot een resolutie van 14MP en een videoresolutie tot 1920×1920 (15 fps) of 2688×1344 (15 fps). Bij 30 fps ligt de resolutie iets lager. De positionering van de camera’s zorgt voor een 360 graden beeld (vrijwel) zonder blinde vlek. De camera heeft een aansluiting voor een SD kaart maar kan ook werken via Wifi voor bijvoorbeeld live streaming.

Geen camera voor pro’s

Het is een groot voordeel dat deze camera is staat is om zowel foto als video op te nemen. Ook is de kijkhoek indrukwekkend, de enige “blinde vlek” is het basis waar je een statief aan kunt sluiten. Als je zelf de camera in je handen houdt ben je dus ook zichtbaar in het beeld. De beeldkwaliteit is niet vergelijkbaar met hoogwaardige camera’s, zelfs bij daglicht is er een duidelijke korrel in het beeld te zien. De “stitching”, het aan elkaar rijgen van beelden is redelijk netjes maar alle multi-camera oplossingen hebben te kampen met een licht afwijkende belichting per camera. Dankzij de eenvoudige stitching is het een simpele klus om de beelden om te zetten naar virtual reality (vr) en te bekijken met bijvoorbeeld Google Cardboard

Conclusie

Je kunt de camera bestellen voor $699,- dollar met een verzending in de lente van 2015. De grote hoek en het compacte ontwerp geven de camera een meerwaarde, evenals de mogelijkheid voor foto- en video opnames. Maar de beeldkwaliteit is niet optimaal en de behuizing is ook niet waterdicht, daarmee is het niet de ideale action camera. Voor live evenementen, overdag in daglicht, kan het wel een mooie toevoeging zijn dankzij de Wifi streaming optie. Natuurlijk is er ondersteuning voor de Oculus Rift en zijn er diverse 360 graden video apps waarmee je de beelden kunt bekijken.

Aantal lenzen 4
Lensspecificaties f/2.0, focal length 1.2mm, min focus distance 25cm, sensor 5MPx4
Filmhoek 190
Videoresolutie 1440×1440@30fps, 1920×1920@15fps
Frames per seconde  
Fotoresolutie 3840×3840 mulitplex, 5376×2688 equirectangular, 14MP
Zoom  
Batterij 3.7V LiPo, 1560mAh
Display  
Geheugen 4-32GB microSD
Gewicht 280g
Aansluitingen USB 2.0
Wifi Ja
GPS  
App Ja
Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.