ClickCease

Carl Zeiss VR One

Carl Zeiss is een Duitse bedrijf vooral bekend vanwege zijn optische systemen, op papier de ideale kandidaat voor een hoge kwaliteit vr bril.  het bedrijf bracht dan ook bijna direct na het lanceren van Google Cardboard als één van de eerste een mobiele vr bril uit; de Zeis VR One.  Onder de noemer ‘vr for everyone’ lanceerde de Zeis vrij geruisloos de 150 euro kostende vr bril, momenteel de de duurste zonder ingebouwde hardware. 

Wij namen de VR One onder de loep om te kijken of deze het geld waard is en écht voor iedereen bestemd is.

What’s in the box?

Naast de bril en de houder bevat de doos een handleiding, een extra band voor over je hoofd en een papieren kubus voor augmented reality apps. De inhoud is naar ons idee vrij summier voor een dergelijke prijs. Het feit dat je een loss case (die je voorin de VR One schuift) moet kopen voor je smartphone is tevens een nadeel. Hoewel wij er twee geleverd kregen; één op maat van een Samsun g S5 en één op maat van een iPhone 6 moet je als consument zo’n 18 euro extra aftikken voor de de case.  Daarnaast ontbreken een beschermend doosje of hoesje, schoonmaakdoekje en extra lenzen zoals je die bijvoorbeeld wel bij de Homido geleverd wordt.

Zeiss VR One Plus - Kenmerken - Tweakers
Gebruik

De VR One verschilt in gebruik iets van andere vr brillen. Bij de meeste schuif of klik je de smartphone aan de voorzijde vast zonder gebruik van extra accessoires.  Deze bril bevat echter een bakje (case) waarin je smartphone wordt geplaatst en die vervolgens voorin de VR One wordt geschoven. Naar ons idee een prima, stevig systeem waaraan weinig defect kan gaan.

De bijgeleverde case van de Galaxy 5 was te groot voor de gebruikte HTC One M8 en die van de iPhone net te klein. Dit zorgde echter niet voor noemenswaardige problemen en bovendien zijn er online 3D geprinte cases te vinden/kopen. De cases beschikken veelal over een opening aan de voorzijde voor de camera van de telefoon. Hierdoor is de VR One ook geschikt voor augmented reality apps. Nadeel is dat er voor de case nog een zwartkleurige afsluiting zit waardoor het beeld iets donker is.

De extra hoofdband van de VR One is eenvoudig te bevestigen en na het starten van een app of game ben je klaar om aan de slag te gaan.  Nadeel van de VR One is dat er geen instellingsmogelijkheden zijn. De afstand tussen de lenzen en het beeldscherm en de lenzen onderling is niet in te stellen. Dit laatste is wel een gemis en een optie die bij goedkopere brillen wel aanwezig is. Het zorgde echter niet voor een verminder beeld vanwege de hoge kwaliteit lenzen.

Het besturen van je telefoon is niet mogelijk wanneer hij in de VR One is geplaatst. De bril ontbeert een magneet of andere wijze van besturing. Voor bepaalde games en applicaties heb je dan ook echt een bluetooth controller nodig.

Zeiss ONE Plus VR Bril incl. Smartphone Multitray - Wit | bol.com

Beeld & lenzen

Vooropstellend dat de beeldkwaliteit ook afhankelijk is van je smartphonescherm biedt de VR One een uitmuntende kijkervaring. De lenzen zijn zoals verwacht van hoogstaande kwaliteit waardoor je goed zicht en amper vertekening hebt.
De kijkhoek van 100 graden is zeer indrukwekkend en zorgt dat er geen zwarte randen aan de zijkant van het beeld ontstaan. Daarnaast heb je een stuk minder het gevoel dat je oogkleppen ophebt en door een tunnel staart.  De ventilatiegaten zorgen tijdens onze testen tevens voor dat het beeld niet besloeg. Op het gebied van optiek scoort de VR One dus zeer hoog.

Comfort

Het eerste wat opvalt is dat de VR One vrij zwaar is, zelfs zonder smartphone. Hij weegt een stuk meer dan brillen zoals de Dive & Homido.  Wanneer je de bril ophebt merk je echter weinig van dit verschil. De bril zit dankzij de driepuntshoofdband prima op je hoofd en schuift amper doordat de banden perfect af te stellen zijn.

De beschermkussens voor de ogen voelen bovendien prettig aan en irriteren geenszins. Wij hadden gedurende het gebruik geen last van beslagen lenzen danzkij de ventilatiegaten. Voordeel van deze bril is dat hij geschikt is voor brildragers dankzij de grote opening aan de achterzijde.

Carl Zeiss VR One Plus - Coolblue - Voor 23.59u, morgen in huis

Design & kwaliteit

De bril ziet er zeer strak uit met mooie ronde vormen en een combinatie van zwart en wit.  Dit is naast de Samsung Gear VR naar ons idee veruit de mooiste vr bril op de markt. De telefoon is goed weggewerkt en niet zichtbaar van de voorzijde wat zorgt voor een mooie uniforme uitstraling.

Het prachtige design wordt aangevuld met een premium feel. De bril voelt zeer stevig aan, mede dankzij het hoge gewicht en ontbreken van uitstekende of mechanische delen. De lenzen van de bril zijn veruit de beste waar wij ooit door gekeken hebben, beter dan de DK2 en naar ons idee vergelijkbaar met de Gear VR.

De VR One beschik aan de zijkant over een aansluiting voor de hoofdtelefoon, iets wat bij zeer veel andere vr brillen ontbreekt. Wij testte de bril met de HTC One M8 en merkte dat een geboden hooftelefoon aansluiten niet past, wat weer een minpunt is.

Prijs

De prijs van de Carl Zeiss is veruit het hoogste van alle mobiele vr brillen, de prijs zonder case ligt rond de 130 euro en voor de case ben je nog eens zo’n 20 euro kwijt. De totaalprijs is meer dan het dubbele van bijvoorbeeld de Homido.

De VR One is qua bouw-en beeldkwaliteit veruit het beste en is absoluut een apparaat waar je jaren plezier mee kunt hebben. Naar ons idee de eenmalige investering waard, dit wordt de bril die wij gaan gebruiken bij demonstraties, klanten en natuurlijk thuis!

  • Bouwkwaliteit
  • Beeldkwaliteit
  • Comfort
  • Hoge prijs
  • Geen instelmogelijkheden
  • Weinig accessoires

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.