ClickCease

Daqri

Het Amerikaanse bedrijf DAQRI is niet de grootste, maar timmert wel hard aan de weg met AR headsets die zich onderscheiden van de rest. 

In dit artikel:
 • Historie van Daqri
 • Daqri AR bril
 • AR apps voor Daqri
 • Waarom Daqri AR Bril
 • Alternatieve AR brillen
 • Daqri Worksense

Goed design, goed draagbaar, en goede resultaten.

De grootste tech bedrijven ter wereld werken aan geavanceerde Augmented Reality brillen zoals Google, Microsoft en Apple. Het lijkt vooral nog een belofte voor de toekomst, met veel hardware en software die nog niet gereed is voor de markt en flink in ontwikkeling is.

In tegenstelling tot veel concurrenten: Daqri is wel op de markt.

Hoe maakt DAQRI het verschil en wat maakt de Daqri Smart Glasses interessant voor professioneel gebruik?

Historie van Daqri

DAQRI werd opgericht in 2010 als Augmented Reality platform. Het eerste product was een applicatie voor smartphones die het mogelijk maakte Augmented Reality informatie over het camera beeld te leggen op basis van een QR code.

Daqri huren?

Daqri huren? Neem contact met ons op:    Contact

Vanuit deze basis ontwikkelde het bedrijf AR software voor drie doelen:

 • entertainment
 • educatie
 • industriële toepassingen

Daqri begon met AR zonder hun Daqri AR Bril

Start productontwikkeling eigen Daqri AR bril

Na een flinke financiële injectie in 2013 begon DAQRI zelf hardware te ontwikkelen. Het resultaat was een Augmented Reality Smart Helmet, een futuristische helm die rechtstreeks uit de Mel Brooks film “Spaceballs” lijkt te komen.

Ondanks het toch vrij bulky design was deze AR helm op basis van het Android besturingssysteem een innovatieve oplossing voor de industrie.

De helm had alle benodigde hardware aan boord inclusief een Intel processor, camera’s en sensoren om naast AR beelden ook 3D mapping mogelijk te maken. De AR helm was dusdanig innovatief dat Intel deze met trots presenteerde tijdens hun keynote speech in 2016.

In 2015 nam DAQRI enkele bedrijven over zoals Melon en met name ook ARToolworks. Dit bedrijf staat bekend om de Open Source ARToolKit libraries, vrij te gebruiken AR ontwikkel software waar Apple en Google later respectievelijk ARKit en ARCore tegenover zouden zetten.

Na verdere financiering kwam DAQRI in 2017 met een meer compacte AR bril voor professioneel gebruik. Dit systeem werkt op basis van Linux en is voorzien van een eigen grafisch besturingssysteem.

Daqri AR bril

De eerste AR helm van DAQRI was veelbelovend, maar door het grote formaat niet echt praktisch.

De nieuwe Daqri AR bril die in 2017 op de markt verscheen is een stuk compacter en daarmee ook gebruiksvriendelijker.

Ditmaal is een deel van de rekenkracht ondergebracht in een kastje dat iets groter is dan een smartphone. Daar zit een kleine computer in verstopt die werkt op basis van het Linux besturingssysteem.

Van AR Browser naar AR helmet

Na de introductie van een AR browser verscheen enige tijd later de eerste Augmented Reality headset van DAQRI. Om een draadloze headset mogelijk te maken koos Daqri voor een futuristisch ogende helm gekozen.

Van AR helmet naar AR bril

Als je bedenkt hoe de Google Glass werd ontvangen door het grote publiek zou je een grote Daqri helm nog veel meer bekijks trekken kunnen laten trekken, maar niet op een positieve wijze.

Het zou enkele jaren duren voordat de tweede versie van de Daqri AR bril zou verschijnen. Ditmaal kunnen we spreken van een flinke zonnebril die al een stuk beter past in ons collectieve concept van “wearables”. Deze besparing in afmetingen is deels te danken aan de verbeteringen in mobiele technologie, maar ook zeker aan de micro-computer die het zware rekenwerk verricht.

Daarmee is de nieuwe Daqri AR bril technisch gezien niet meer “draadloos”, de micro-computer kan aan de broekriem worden bevestigd en loopt met een dun kabeltje naar de bril. Dat is een aanvaardbaar compromis.

Het kastje kan worden bevestigd aan de riem van de gebruiker, met een kabeltje wordt die micro-computer gekoppeld aan de compacte en lichte AR bril.

Daqri AR bril: de specificaties

Dit zijn de voornaamste specificaties voor de huidige Daqri AR bril

 • Het gewicht van de Smart Glasses is 335 gram
 • De micro computer heeft een gewicht van 496 gram
 • De CPU betreft een zesde generatie Intel Core m7 processor
 • Er is een specifieke GPU voor diepte herkenning
 • De kijkhoek bedraagt 44 graden
 • De resolutie van het scherm is 1360 x 768 pixels
 • De beeldverversing snelheid ligt op 90 beelden per seconde
 • In de micro-computer bevindt zich een 64 GB SSD voor opslag
 • Een 1080p HD camera op 30 beelden per seconden bevindt zich in de AR bril
 • De AR tracking werkt op basis van een 166 graden lens met een resolutie van 640 x 480 pixels en 30 beelden per seconde

De Daqri AR bril is in staat om een omgeving te scannen en een “Depth Map” samen te stellen. Daarmee worden Augmented Reality beelden niet alleen voor de ogen van de gebruiker weergegeven, ze hebben ook een specifieke positie in de ruimte. Dit noemen we “Six Degrees of Freedom” ofwel 6DoF.

AR applicaties voor Daqri

In tegenstelling tot Google Glass en in zekere mate ook de Microsoft HoloLens is de Daqri AR bril niet bedoeld voor consumenten maar exclusief voor de professionele markt. Het prijskaartje van pakweg 5000 euro onderschrijft dit.

Dat betekent ook dat er niet een goed gevulde App Store met standaard toepassingen beschikbaar is. Om de Daqri bril optimaal te gebruiken zal het bedrijf custom applicaties moeten bouwen. Om dit proces te vereenvoudigen heeft DAQRI een eigen systeem ontwikkeld dat ze VOS noemen, wat staat voor Visual Operating System.

Dit is een extensie voor het bekende Unity framework, de drijvende kracht achter veel computerspellen. Standaard wordt de Daqri AR bril geleverd met een camera app, een fotogalerij en een tool genaamd Remote Expert.

AR platform voor Daqri

In tegenstelling tot de meeste AR brillen werkt de nieuwe AR bril niet op basis van het Android besturingssysteem.

De vorige Daqri helm was nog wel gebaseerd op Android voor mobiele apparaten. Met het nieuwe Visual Operating System kan een ontwikkelaar optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die de AR bril te bieden heeft.

Standaard wordt de Augmented Reality bril uitgerust met enkele standaard apps, voor praktijkgerichte toepassingen zullen er nieuwe applicaties ontwikkeld moeten worden.

3D Mapping

Een groot voordeel ten opzichte van de meeste AR brillen is de 3D Mapping, daarmee kan je informatie koppelen aan specifieke locaties. Meestal wordt er een “zwevende” laag over het beeld gelegd zonder ruimtelijke positionering. Met 3D Mapping kan je een interactieve handleiding precies op de juiste positie weergeven.

Denk aan een werknemer die naar een bakje met schroeven wordt verwezen, daar een schroef uitneemt, vervolgens ziet de werknemer precies waar hij de schroef moet monteren. Dat is met standaard Augmented Reality hardware en software niet mogelijk, of niet nauwkeurig genoeg.

Alternatieve AR brillen

DAQRI is niet de enige speler op de markt, en daar is het bedrijf zich ook terdege van bewust. Ze zoeken de publiciteit niet op zoals concurrenten dat doen, ze richten zich liever op bedrijven. Daarmee hebben ze al veel grote partners mee weten te verleiden zoal Dell, IBM, Intel, Trimble en Flex. Wat doet de concurrentie en hoe kan DAQRI zich onderscheiden van de rest?

Google Glass

De eerste editie van de Google Glass was op zijn zachtst gezegd geen doorslaand succes. Dit kwam met name omdat Google de eindconsument als doelgroep had gekozen. Maar het grote publiek zit niet te wachten op een bril met camera die alles en iedereen kan vastleggen, de accu ging veel te kort mee en de meesten vonden het design niet aantrekkelijk.

Met de Google Enterprise Edition probeert Google het nog een keer met ditmaal professionals als doelgroep.

Beperkingen van Google Glass

Glass werkt op basis van het mobiele Android systeem, alle hardware zit in de bril verwerkt waarmee diepte herkenning niet mogelijk is.

Microsoft HoloLens

Ook Microsoft probeerde eerst de consument te verleiden met de belofte van Minecraft in de huiskamer en voetbalwedstrijden op de salontafel. En ook Microsoft heeft de koers gewijzigd naar de zakelijke markt.

De HoloLens is een standalone headset op basis van een vereenvoudigde Windows 10 installatie. De flinke hardware en software specificaties zorgen ook voor een uit de kluiten gewassen headset.

Mixed Reality

Microsoft spreekt niet van Augmented Reality maar liever van Mixed Reality, omdat de HoloLens net als de Daqri bril ook diepte kan registreren.

Lees: het verschil tussen AR en MR

De HoloLens is alleen geen “core” product voor Microsoft en dat is te merken. Hoewel de HoloLens bij introductie absoluut een innovatief product was, begint Microsoft steeds verder achter te lopen op de concurrentie.

Magic Leap

De grote belofte van de laatste jaren is Magic Leap. Deze startup is van plan de ultieme Mixed Reality ervaring te bieden. Het probleem is dat er naast de mysterieuze uitspraken van directeur Rony Abovitz erg weinig feitelijke informatie openbaar is gemaakt. Met pakweg zeven jaar beloftes is er nog geen enkel fysiek product aan het publiek vertoond. En met mooie verhalen kun je niet zoveel in de praktijk. Ook Magic Leap zal met games wederom proberen als eerste de (welvarende) eindconsument en “early adaptors” te benaderen, terwijl bedrijven als DAQRI allang weten dat de grootste behoefte momenteel in de zakelijke markt ligt.

Daarnaast zijn er ook nog andere bedrijven zoals Vuzix, Epson en ODG die Augmented Reality brillen aanbieden op basis van Android, maar die hebben allemaal (nog) geen ondersteuning voor diepte herkenning.

De headset van Meta heeft dat wel, maar dit product werkt alleen als accessoire voor een PC en niet op zichzelf. Daarmee heeft DAQRI met hun eerste AR bril, en hun tweede “echte” headset een uniek product ontwikkeld.

Lees meer over de Magic Leap AR bril.

Occipital Bridge: Apple & AR

Apple maakt AR mogelijk voor iPhones met Occipital Bridge en gaat op deze manier de strijd aan.

Lees meer over het alternatief van de Darqi.

Waarom kiezen voor de Daqri AR bril?

Niet iedereen heeft kennis genomen van de mogelijkheden die AR te bieden heeft. Met mooie beloftes van startups als Magic Leap, en prototypes zoals de HoloLens van Microsoft, lijkt het voor de buitenwereld alsof AR technologie meer een visie is voor de toekomst dan de dagelijkse realiteit.

Augmented Reality is niet alleen de toekomst, het is al de technologie van vandaag.

DAQRI bewijst dat de tijd rijp is voor professionele AR brillen met mogelijkheden voor zakelijk gebruik.

Daarbij moet je wel de kanttekening plaatsen dat er weinig apps “out of the box” beschikbaar zijn. Bedrijven zullen zelfs apps moeten laten ontwikkelen om serieus gebruik te maken van de mogelijkheden die de hardware en de VOS software te bieden heeft.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR APP ONTWIKKELING

Daarmee zal de investering uiteindelijk hoger uitpakken dan de 5000 euro die deze Daqri AR bril met micro-computer momenteel kost.

De Daqri AR bril brengt de toekomst van de industrie naar het heden, wanneer je als bedrijf niet achter wilt lopen moet je zeker kennis nemen van de mogelijkheden die AR biedt voor het bedrijfsleven. Deze Daqri bril is dan een uitstekende start.

Daqri Worksense

DAQRI is niet het meest bekende merk in de Augmented Reality arena, het behoort wel tot de meest innovatieve bedrijven in de sector.

Dit wordt wederom bewezen met de introductie van Daqri Worksense, een vijftal industriële applicaties voor de ontwikkeling van AR toepassingen. Dit zal een AR app laten maken vereenvoudigen, omdat er nu een aantal praktijkgerichte tools toegevoegd zijn aan de bestaande VOS ontwikkel omgeving.

Laten we de mogelijkheden van Daqri Worksense eens wat nader bekijken. En daarnaast ook bepalen hoe de Daqri AR bril inzetbaar is binnen verschillende sectoren zoals educatie, logistiek, medisch en retail.

Daqri Worksense laat de toegevoegde realiteit zien

Naast de goede hardware is er nu ook een suite aan professionele tools om de volgende stap te maken: Worksense.

Het is heel interessant wat futuristen zoal voorspellen, maar professionals zitten niet te wachten op mooie voorspellingen. DAQRI is een bedrijf dat begrijpt dat AR technologie alleen waarde heeft wanneer er voldoende mogelijkheden zijn deze voorspellingen waar te maken.

De Daqri AR bril in combinatie met de nieuwe Daqri Workspace kan wel eens de disruptor worden binnen de industrie en ver daarbuiten.

AR op de werkvloer met Daqri Worksense

Maart 2018 zond Daqri Worksense de wereld in. Met Daqri Worksense wordt door middel van verschillende toepassingen Augmented Reality in de praktijk gebracht, door AR op de werkvloer te brengen.

Deze video laat het onderdeel van Worksense “TAG” zien.

Worksense: TAG from DAQRI on Vimeo.

Wat is DAQRI?

Om het ontwerp van de Daqri AR bril beter te begrijpen is het verstandig om eerst naar de achtergrond van het bedrijf te kijken. Dit bedrijf uit Los Angeles werd opgestart met als doel Augmented Reality in te zetten. Als technologie die de manier waarop we leven en werken fundamenteel zou veranderen. Hoewel DAQRI begon als een software bedrijf zouden ze na een flinke financiële injectie van investeerders ook hun eigen hardware in huis gaan ontwikkelen. Het eerste product was een AR helm die onder meer in het leger werd gebruikt om projectielen te identificeren. Later kwam de Daqri AR bril zoals die nu geleverd wordt, dit is een professionele Augmented Reality headset die ontwikkeld is door experts in diverse gebieden waaronder piloten, muzikanten en atleten. Toch ligt er een scherpe focus op de industriële sector, met toepassingen die vanuit die kern steeds verder reiken.

Daqri maakt een magische sprong

Als je de ontwikkelingen op het gebied van Augmented Reality en Mixed Reality een beetje bijhoudt heb je vast wel gehoord van Magic Leap. Dit bedrijf werd opgericht rond dezelfde tijd als DAQRI. Met als grote verschil dat de ambities van Magic Leap een stuk groter zijn. Dat bleek goed uit te werken voor de marketing en de financiering, maar het grote verschil is dat er voor de Magic Leap alleen nog maar enkele productfoto’s bestaan, terwijl de Daqri AR bril gewoon te koop en te gebruiken is. En met de voortgang binnen Magic Leap en de steeds verschuivende tijdlijn zal dit niet snel veranderen.

AR app laten maken

Verwacht geen uitgebreide App Store voor de Daqri AR bril, een AR app laten maken is een voorwaarde om er effectief gebruik van te maken. Dat is voor professionele doeleinden niet echt een bezwaar, er is immers meer behoefte aan maatwerk oplossingen. Toch zijn er solide ontwikkeltools nodig om goede AR apps te maken voor dit systeem. En met een eigen besturingssysteem genaamd VOS zal DAQRI ook zelf met deze tools op de proppen moeten komen. Sinds maart 2018 is dit het geval, met Daqri Worksense komen er vijf krachtige tools bij voor app ontwikkeling.

De Features

Er zijn twee edities beschikbaar; Standard en Pro. Laten we in het de kort de vijf modules beschrijven in Daqri Worksense:

 1. Show: Dit is de eerste AR applicatie met als doel collega’s te betrekken in het proces. Je kunt iemand laten meekijken via de camera, je kunt live met elkaar chatten via spraak en direct aantekeningen maken op de omgeving. De Show app is gebaseerd op input van gebruikers over de laatste twaalf maanden.
 2. Tag: Om het heel simpel te houden is Tag een soort virtuele stapel met Post-it velletjes die een gebruiker in de omgeving kan plakken. Dit kunnen eenvoudige notities zijn, maar ook complexe informatie ter referentie voor de gebruiker of voor anderen. De Daqri AR bril kan ruimtelijk positie bepalen waarmee digitale informatie gekoppeld kan worden aan fysieke objecten.
 1. Scan: Dit is een heel handige manier om een 3D scan te maken van een fysiek object. Loop met de Daqri AR bril rondom een machine of een ander object, en er zal automatisch een gedetailleerde 3D scan gemaakt worden inclusief de kleuren (textures). Deze objecten kunnen weer gebruikt worden in 3D software zoals Autodesk en SketchUp.
 2. Model: Hiermee gaan we de andere kant uit, een bestaand 3D model kan op ware grootte worden weergegeven via de Daqri AR bril. Dit werkt met Autodesk BIM 360, je kunt zo bijvoorbeeld de constructie van een gebouw tot in detail volgen waarmee de theorie op het kantoor en de praktijk op locatie als het ware samengebracht worden.
 3. Guide: AR informatie kan over het gezichtsveld van de gebruiker heen gelegd worden om aanwijzingen te geven. Dit kunnen handleidingen zijn of routebeschrijvingen. De informatie kan op het gewenste moment naar een individuele gebruiker gestuurd worden.

Om AR apps te ontwikkelen voor het Visual Operating System (VOS) van DAQRI kan je de Unity extensie gebruiken in combinatie met de Unity 3D engine. Die ook populair is bij computerspellen. Dat maakt AR app development een stuk eenvoudiger en sneller omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard ontwikkeltools binnen de Daqri Worksense omgeving.

AR in Branches: mogelijk met Daqri

Met de nieuwe mogelijkheden van Daqri Worksense heeft zowel de applicatie ontwikkelaar als de opdrachtgever beter zicht op de mogelijkheden met vijf duidelijke toepassingen voor VOS. Hier zijn enkele voorbeelden van sectoren waarin het Daqri systeem gebruikt kan worden.

 • Educatie: Voor training is AR technologie ideaal. Zo kan een instructeur een compleet lesprogramma samenstellen op basis van visuele notaties op de werkplek. Je kan Deze lessen vervolgens steeds opnieuw herhalen in de werkelijke omgeving wat het leerproces veel efficiënter zal maken.
 • Industrie: Op de werkvloer zullen AR brillen steeds vaker gebruikt worden, van een interactieve stap-voor-stap handleiding om een machine in elkaar te zetten tot een realtime help functie waarbij een collega meekijkt voor de camera van de Daqri AR bril.
 • Logistiek: Een product uit een magazijn halen op basis van een nauwkeurige route, producten handsfree scannen met de ingebouwde camera, en “tags” op objecten die met het oog onzichtbaar zijn, het is mogelijk met Augmented Reality.
 • Marketing: Hoe verkoop je een woning die nog niet gebouwd is? Geef een virtuele tour door een 3D object op ware grootte, zo kunnen er ook snel aanpassingen doorgevoerd worden. Zien is geloven, met AR laat je de klant een kijkje nemen in de toekomst.
 • Medisch: VR en AR wordt al veelvuldig toegepast in de medische sector. Van onderzoek tot ondersteuning bij complexe operaties; er is geen medische toepassing waar virtuele beelden geen meerwaarde bieden. De nieuwe Daqri AR bril is dan een stuk praktischer dan die oude AR helm, zeker in teamverband.
 • Automotive: Voor assemblage, concept en design, van boardroom tot aan de lopende band; de auto industrie ondergaat een ware transformatie dankzij hoogwaardige Augmented Reality oplossingen.
 • Retail: Nu spelen we nog met smartphone en AR apps, de AR bril is de volgende stap. Binnen de retail worden en momenteel veel veranderingen doorgevoerd. Om nog relevant te blijven in deze online wereld waar een aankoop slechts een tik op een touchscreen verwijderd is moet retail vernieuwen. Met AR brillen zal de retail sector een radical ommezwaai gaan maken.

 

 

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.